Zink för håravfall - hjälper det?

15 november 2018

Det är billigt och lätt att hitta, så varför inte prova zink för ditt håravfall? Det kan inte skada, eller hur?

Genom att använda denna typ av metod för att behandla ditt håravfall är lite som att kasta spagetti mot väggen för att se om det kommer att hålla - inte nödvändigtvis en bra taktik när det gäller medicinsk behandling. Du kan slösa bort din tid, dina pengar, och sätta dig själv i riskzonen utan att göra lite forskning först.

load...

När du förlorar ditt hår, behöver du inte har tid att prova ut varje tillägg som kan vara effektivt. Vi vet med varje timme, du känner att du har förlorat en annan hår. Med varje vecka, oroar dig att du får så mycket närmare att göra skallighet man rakning-off. Du måste veta att vad du spenderar dina pengar på är värt besväret. Tyvärr finns det inga garantier, men gör lite forskning på front-end kan spara några allvarliga stressen på vägen.

Vi kommer att gå in på detaljer nedan, men om du bara har några minuter till godo, här är vad du behöver veta om zink och håravfall:

Vad är zink?

Zink är ett viktigt mineral - inte bara din kropp behöver det, men det gör inte lagra den. Det finns naturligt i vissa livsmedel, läggas till någon som har "berikat", och kosttillskott.

load...

Det behövs för korrekt immunförsvar (hålla dig frisk), sårläkning, celldelning och tillväxt, fysisk tillväxt och utveckling, och även dina sinnen lukt och smak. Eftersom kroppen inte håller ett lager av zink behövs en stadig leverans för att underlätta i alla dessa viktiga funktioner.

Djurproteiner är ansvariga för att ge amerikaner med de flesta av sina zink, enligt National Institutes of Health. Och medan zink är närvarande i vegetabiliska livsmedel, så är fytater, antioxidativa föreningar som binder med zinken och förhindrar absorption. Av denna anledning, vegetabiliska källor av zink, inklusive fullkornsprodukter, baljväxter och nötter, inte är en stor källa av mineralet. Ja, hipsters, innebär detta vegetarianer löper en högre risk för zinkbrist.

Zinkbrist: tecken och symtom

Håravfall kan vara ett tecken på zinkbrist, även om andra symptom på brist måste vara närvarande för din läkare att göra det samtalet.

Vad vi vet om zinkbrist i hög grad kommer från studier av människor med en genetisk sjukdom som kallas acrodermatitis enteropathica. Personer med detta tillstånd lider av svår zinkbrist och innan forskarna upptäcka orsaken, de dog normalt. Det är högst osannolikt att en brist på kosten zink kan leda till denna nivå av allvarlig brist. Mer troligt är måttlig eller marginell zinkbrist, med mindre dramatiska (men fortfarande allvarliga) effekter.

load...

Symtom på mild / måttlig zinkbrist:

Symtom på svår zinkbrist:

Vem är i riskzonen?

Vissa människor är mer i riskzonen för zinkbrist än andra. De innefattar: prematurer och personer som får IV näring, de som är undernärda, lider av svår och kronisk diarré eller diagnostiserats med sicklecellanemi, inflammatorisk tarmsjukdom, celiaki, eller leversjukdom. Alkoholister, äldre, och strikta vegetarianer löper också en ökad risk för zinkbrist.

Zinktillskott och din hälsa

Zink har flera roller i kroppen - som är väl känd och allmänt accepterad. Men liksom de flesta vitaminer och mineraler, är det vetenskapliga belägg för att det finns hälsofördelar att komplettera med zink underwhelming.

Den vanliga kylan. Mer än sannolikt, har du sett zink sugtabletter formulerade för att bekämpa en vanlig förkylning. Flera studier har visat zink sugtabletter för att bekämpa både symtom och varaktigheten av en vanlig förkylning när det tas i början av sjukdomen, men det finns lika många studier som har ingått något annat. Slutsatsen av en 2000 metaanalys av forskning funnit att bevis för effektiviteten av zink i kylbehandling "fortfarande saknas".

Makuladegeneration. Åldersrelaterad makuladegeneration är en ledande orsaken till blindhet hos äldre amerikaner. Forskare hypotes zink kan vara relaterade till AMD, till stor del på grund av zink finns i det område som påverkas av AMD och zinkkoncentrationen näthinnan i näthinnan avtar med åldern. Men liksom forskning kring zink och vanlig förkylning, är bevis blandas om effektiviteten av mineralet vid behandling av makuladegeneration.

Läs också:

De flesta bevis på hälsoeffekterna av zink är relaterade till studiet av zinkbrist.

Diabetes. Diabetiker kan vara mer benägna att zinkbrist, till stor del på grund av täta urinträngningar vanligt hos diabetiker spolar zink ur kroppen. Av den anledningen bör diabetiker se till att få den rekommenderade dagliga dosen av zink i kosten, men kanske inte överstiga det - vissa tecken tyder på att alltför mycket zink negativt kan påverka blodsockerkontrollen.

HIV / AIDS. Vi vet att zink är avgörande för immunförsvar, och eftersom HIV-viruset lägger avfall till immunsystemet, det finns vissa belägg för att zink kan hjälpa till. Enligt Linus Pauling Institute, en studie fann zinktillskott minskade infektioner i AIDS-patienter. Men eftersom HIV-viruset behöver också zink för att överleva, tillskott kan också hjälpa utvecklingen sjukdom.

Zink och håret: bevisen

Man tror zink verkar som en 5-alfa-reduktas-hämmare (5-ARI). Detta betyder det hämmar omvandlingen av testosteron till DHT eller dihydrotestosteron, en mera potent androgen associerad med förstorad prostata och håravfall. Receptbelagda läkemedel som finasterid (Propecia) fungerar också som 5-aris. En 1988 studie av zinksulfat klassificeras mineralet som en "potent hämmare av 5-alfa-reduktas-aktivitet."

Många studier har tittat på effekterna av zink på håravfall, även om de flesta har fokuserat enbart på alopecia areata, en autoimmun sjukdom. De flesta män klara med håravfall har ärftligt håravfall eller håravfall. Även om dessa två former av håravfall kan ha olika orsaker, de har också saker gemensamt, vilket gör forskningen på alopecia areata potentiellt användbara för män med håravfall också.

Som ni kan se, är bevisen blandas och det finns inga konkreta bevis för att zinktillskott entydigt kan hjälpa till att bromsa eller vända håravfall. Men i den vetenskapliga världen, det är en mycket tung bevisbörda - du skulle vara svårt att hitta en studie som otvetydigt bevisar någonting.

Eftersom zink har visat lovande resultat i att hjälpa vissa typer av håravfall, eftersom det inte finns bevis för att både blod och hår zinknivåerna är lägre hos män med håravfall och eftersom zink är känd för att fungera som en 5-ARI, det är en ganska stor utsträckning begagnad receptfria inställning till håravfall. Även med blandade resultat.

Säkerhet, biverkningar, och försiktighetsåtgärder

Den rekommenderade dagliga intaget av zink för vuxna män är 11 milligram per dag. Med en kost rik på protein, bör de flesta män inte har problem att nå denna nivå. Men de med känd brist eller i riskzonen för känd brist, kan komplettera med zink.

Den "övre gräns för intag" för vuxna män är 40 mg zink dagligen. Om du överskrider detta belopp, och överträffa det på lång sikt kunde man se negativa biverkningar. Akut, eller kortvarig, biverkningar av zinkförgiftning innefattar: illamående, kräkningar, aptitlöshet, diarré, huvudvärk, och abdominal distress. Kronisk zinkförgiftning - som innebär att man tar höga halter av zink under längre tid - kan leda till kopparbrist, minskad immunförsvar, och minskade nivåer av high-density lipoprotein, eller ”goda” kolesterolet.

Zinktillskott kan också interagera med vissa receptbelagda läkemedel, vilket leder till negativa resultat. Dessa inkluderar antibiotika, penicillamin (för behandling av reumatoid artrit), och diuretika, bland andra.

Som alltid är det klokt att prata med en läkare innan du påbörjar något tillägg regim, särskilt om du tar receptbelagda läkemedel.

Poängen

Det finns ingen signifikant bevis på att zinktillskott kan hjälpa till att bromsa eller vända manligt håravfall. Men det finns vissa belägg för att det kan bidra till att vissa typer av håravfall, inklusive alopecia areata, en autoimmun sjukdom. Man tror zink fungerar som en 5-alfa reduktashämmare, som Propecia (finasterid), allmänt föreskrivs för håravfall.

Eftersom riskerna med att ta zinktillskott är låga, kanske du vill diskutera ett tillägg regim med din läkare. Du vill fråga om eventuella läkemedelsinteraktioner, bland annat om det kan eller bör tas med andra 5-aris.

load...