Varför är min hårbotten så kliande? - 10 sätt att behandla en torr kliande hårbotten

13 november 2018

En kliande hårbotten är en av de vanligaste orsakerna människor ser en hudläkare.

Det börjar med en snabb repa. Och sedan en annan. Snart kan du inte sluta repa hela huvudet. Varför är din hårbotten så förbaskat irriterande? (Vänligen inte vara löss!)

Koppla av. Det finns många orsaker till att du har en kliande hårbotten, av vilka många är lätta att behandla. ”Kliande hårbotten är en av de vanligaste anledningarna till att människor kommer till hudläkare”, säger Marc Glashofer, MD, styrelse-certifierad hudläkare som specialiserat sig på håravfall i norra New Jersey. Här är 10 vanligaste orsakerna Du kan inte stoppa skrapa jävla huvud.

load...

Mjäll

Om du märker vita flingor spridda över axlarna kan du behöva mjäll. Mjäll är en av de vanligaste orsakerna människor har hårbotten kliar. Dessa irriterande flingor är också kända som seborroiskt eksem.

”Det är en kombination av rodnad, klåda, torrhet och fjällning”, säger Jessica Weiser, MD, en hudläkare från New York Dermatology Group. ”Det finns en hel del teorier om vad som orsakar det. Det kan finnas en genetisk predisposition. Det är förmodligen en svamp- eller jäst komponent som utlöser kroppens immunförsvar. En förändring i vädret kan också bidra till facklor,”Dr Weiser säger.

load...

Hur att stoppa klådan

Mjäll är ett kroniskt tillstånd som kan blossa tid till annan. ”Målet med mjäll behandling är att hitta rätt underhåll regimen för att minimera frekvensen av facklor och svårighetsgraden av symptom”, säger Dr Glashofer. Eftersom kroppen vänjer sig olika behandlingar, rekommenderar Dr. Glashofer roterande mellan receptbaserade och over-the-counter mjäll schampo och tea tree-olja baserade schampon, som kan lugna rodnad och inflammation, att lura hårbotten.

Vi gillar Selsun Blue Medicated Maximum Strength mjäll schampo, som innehåller antisvamp. Var noga med att lämna schampo i håret i fem till tio minuter. Annars kommer det inte att vara effektiv, säger Dr Weiser. Om over-the-counter schampo inte göra jobbet, se en styrelse-certifierad hudläkare som kan ordinera ett recept styrka schampo eller topikal kortison eller steroid.

Psoriasis

Den tjocka röda plack av psoriasis kan förklara varför du vill klia hårbotten non-stop. Det är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom där immunsystemet blir överaktiv, vilket resulterar i tjocka, röda skalor och smärtsam, grov fläckar på huden. Psoriasis kan påverka någon del av kroppen, inklusive hårbotten.

load...

Hur att stoppa klådan

Ju mer du gnuggar eller repa, dig mer flagnande skalor kommer sannolikt att sprida sig, säger Dr Weiser, så försök att inte röra den. Liksom seborroiskt eksem, det finns ingen patentlösning. ”Du kan styra det genom lokal eller mer aggressiv medicinering så att den inte blossar, men du kommer aldrig att vara helt fri från det”, säger Dr Weiser.

Hon rekommenderar stenkolstjära och salicylsyra-baserade schampon, som kan bidra till att bryta ner en del av huden bygga upp och receptbaserade aktuell kortison skum eller vätskor. För dem med svåra fall kan excimerlaser behandlingar vara till hjälp.

Dr Weiser gillar MG217 Psoriasis Medicated Conditioning 3% stenkolstjära formel schampo, som hjälper till att kontrollera klåda, fjällning, rodnad och bygga upp i hårbotten.

Löss

Om du hårbotten kliar mycket och du har unga barn i huset, du förmodligen undrar om du har huvudlöss. Dessa små buggers (och deras ägg) fäster vid roten av hårstrået och kan spridas från person till person när du delar en hatt eller hårborste. Det vanligast bakom öronen och baksidan av hårbotten, enligt Dr Weiser.

Hur att stoppa klådan

Din första arbetsplanen: Sparka ut alla löss och gnetter från hårbotten. Även om det är en smärta i nacken och en tidskrävande process, kan löss dyka upp igen om du inte tar bort allt. (I många städer, kan du hyra en ”löss fairy” för att komma avlusa dig och din familj.) Over-the-counter schampo som innehåller permetrin är oftast mer effektivt jämfört med mer naturliga behandlingar, säger Dr Weiser.

Nix Creme Rinse är en permetrin-baserade schampo som kan döda löss och gnetter. ”Schampo helt och låt det sitta i fem till tio minuter. Åter behandla helt efter en vecka för att förhindra nytt angrepp ", säger Weiser.

Läs också:

Follikulit

En kliande hårbotten tillsammans med röda finne-liknande gupp är kontrollampa tecken du kan ha follikulit, enligt Dr Glashofer. Bakterier eller svamp på huden kan orsaka denna kroniska tillstånd. Gupp kan fyllas med pus och kan vara smärtsamt ibland liksom kliande.

Hur att stoppa klådan

Eftersom follikulit svarar bäst att receptbaserade behandlingar, prata med din läkare. Glashofer rekommenderar ett protokoll som kan innefatta antiinflammatoriska läkemedel, antibakteriella medicin och, ibland, medicinska schampon.

Hårfärgnings allergi

Har du nyligen färga håret? Ditt behov att klia kan bero på en allergisk reaktion, även om du har använt produkten innan. ”Det kan börja med en låggradig reaktion och lite klåda. Du kanske inte att något av det. Men med varje efterföljande användning kan du uppleva mer rodnad, avflagning och irritation ", säger Dr Weiser. Det kan orsaka svullnad och inflammation i hårbotten och vissa människor kan uppleva en anafylaktisk reaktion också. Den vanligaste allergen är parafenylendiamin (PPD ), som används i brunt och svart hår färgämne FYI:. Det kan också finnas i henna.

Hur att stoppa klådan

Steg ett är att sluta använda produkten. Om du vill fortsätta att färga håret, byta till en PPD fritt färgämne. Även om dessa kan inte pågå så länge som färgämnen med PPD, kommer du att förhindra framtida allergiska reaktioner. Du kan också göra ett test på en ny produkt för att se om din hud reagerar eller be din salong att göra något för dig. Håll utkik efter utslag, klåda eller svullnad.

Eksem

Även om du kanske vanligtvis förknippar eksem med armbågen veck och fingrar, kan det dyka upp på din hårbotten också, säger Angela J. Lamb, MD, styrelse-certifierad hudläkare och biträdande professor i dermatologi vid Icahn School of Medicine på berget Sinai. Eksem, aka atopisk dermatit, är en annan inflammatorisk hudsjukdom som uppstår när immunförsvaret rebeller. Det påverkar cirka 32 miljoner amerikaner. Resultatet? Torr, flagnande, inflammerade fläckar. Ibland brinner också.

Hur att stoppa klådan

Även om det inte är ett botemedel mot eksem, Dr. Lamb säger behandlingar som steroider och steroida schampo kan minska intensiteten av dina symtom och frekvensen av utbrott. Prata med din hudläkare om den bästa behandlingen plan för dig.

Lichen planopilaris

En kliande hårbotten kan ibland gå hand i hand med ett inflammatoriskt tillstånd som kallas Lichen planopilaris, som orsakar fläckvis håravfall, säger Dr Glashofer. Andra symtom är smärta och rodnad, men det är ett sällsynt tillstånd.

Hur att stoppa klådan

Tyvärr säger Dr. Glashofer det inte finns stora over-the-counter produkter för att hjälpa till med klåda i samband med detta tillstånd. Din bästa insats? Se din hudläkare för att bekräfta diagnosen och för receptbelagda mediciner för att hjälpa till att stoppa den inflammatoriska processen.

Neurodermatit

Det kan finnas tillfällen när hårbotten är kliande men din läkare kan inte förklara varför. ”Varje hårsäck är ansluten till ett nervknippe. Ibland nerverna blir överstimulerade”orsakar kliande känsla, förklarar Dr Lamb. Men läkarna är inte säker på exakt vad som orsakar det.

Hur att stoppa klådan

Eftersom det inte finns någon specifik orsak till detta tillstånd, tala med din läkare. Dr. Lamm säger att receptbelagda steroid schampo kan hjälpa till att hantera klådan som kan selektiva serotoninåterupptagshämmare eller SSRI.

Alopecia areata

Alopecia Vädra är ett tillstånd där immunsystemet angriper dina hårsäckar, vilket resulterar i runda kala fläckar. När villkoret blir aktiv, kan hårbotten klia... En hel del, säger Dr Lamb.

Hur att stoppa klådan

Om du får en kliande hårbotten tillsammans med håravfall, besöka din hudläkare. Dr Lamb säger läkaren kan bedöma dig och kan erbjuda behandlingsalternativ som steroider eller steroidinjektioner direkt till hårbotten.

Svettas

Ja, svett och uppbyggnad kan göra dig kliande. Dessutom kan det skapa en alltför fet hårbotten det är en bra grogrund för jäst och svamp, säger Dr Glashofer. Om du bär en keps eller bandana varje dag, kan du blockera porerna och orsaka svett att backa upp, vilket gör att kliande känsla och / eller irritation. Men Dr. Glashofer säger att det är vanligare hos människor som bor i varma, fuktiga miljöer.

Hur att stoppa klådan

Enkel tvätta håret.

load...