Varför faller mitt hår ut? - 10 orsaker till överdriven håravfall

14 november 2018

Dermatologer och läkare förklara varför håravfall signalerar ofta ett allvarligt medicinskt tillstånd.

Alla förlorar hår från tid till annan. Det kan hända under din morgondusch, medan du blåser det torrt, eller när du ger det en snabb borst och det är helt normalt.

”I genomsnitt förlorar vi femtio till hundra hårstrån om dagen”, säger Francesca Fusco, MD, en New York City hudläkare som specialiserat sig på håravfall. ”Det är bara hår går igenom sina cykler och det kommer att bli en ny för att ersätta den.”

load...

Men när du håret börjar falla ut konsekvent i stora mängder, börjar du märker kala fläckar eller hårfästet börjar avta på platser det inte tidigare, du kan ha att göra med något mer allvarligt.

Även om håravfall kan tyckas en ytlig problem, kan det ta en vägtull på en person känslomässigt, särskilt för kvinnor, enligt en 2015 översyn av forskningen. Eftersom det kan vara en sådan stor del av din identitet, att förlora dina lås kan sänka din självkänsla, att du känner dig deprimerad, och komma i vägen för dina relationer med andra människor.

Men för att bekämpa den, måste du veta varför din flätor ser gles i första hand. Här dermatologer och andra specialister förklara varför håret faller utanför och vad du kan göra för att återställa sin hälsa, volym och glans.

load...

Graviditet, kirurgi och andra stressande händelser

Telogen effluvium är ett fenomen som inträffar efter graviditeten, större operation, drastisk viktminskning eller extrem stress, där du kasta stora mängder hår varje dag, oftast när schamponering, styling eller borstning. Det kan också vara en bieffekt av vissa läkemedel, såsom antidepressiva medel, betablockerare och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Under telogen effluvium, skiftar hår snabbare än vanligt från sin växande fas i ”vilande” fas innan vi går snabbt in i avgivande eller telogen fas.

Symptomen: Kvinnor med telogen effluvium märker normalt håravfall sex veckor till tre månader efter en stressande händelse. Som mest kan du förlora nävar hår.

Testen: Det finns inga tester för telogen effluvium, men din läkare kan be dig om de senaste livshändelser och leta efter små ”klubb-formad” glödlampor på den fallna hår rötter. Lökarna betyder håret har gått igenom en komplett cykel av tillväxt, vilket tyder på att cykeln kan ha påskyndas på grund av stress.

load...

Behandlingarna: I vissa fall, till exempel efter en graviditet eller större operation, kan du behöva bida din tid tills håravfall saktar. Om medicineringen är den skyldige, tala med din läkare om att sänka dosen eller byta läkemedel. Om det är stressrelaterade, gör ditt bästa för att minska ångest. Dessa naturliga ångest botemedel kan göra susen.

Ärftligt håravfall

Håravfall som är genetisk kallas ärftligt håravfall och enligt American Academy of Dermatology (ADA), är den vanligaste orsaken till håravfall. Genen kan ärvas från antingen din mors eller fars sida av familjen, även om du är mer benägna att ha den om båda dina föräldrar hade håravfall.

Symptomen: Kvinnor med denna egenskap tenderar att utveckla gallring vid hårfästet bakom smällar, säger Pamela Jakubowicz, MD, en hudläkare vid Montefiore Medical Center i New York City. En annan röd flagga är en breddning del per ADA. Tillståndet utvecklas långsamt och kan börja så tidigt som 20-årsåldern. Du kan vara sårbara om din mamma har också detta mönster av håravfall. I vissa fall kan håravfall vara diffusa, vilket betyder att det är spridda över hela hårbotten.

Testerna: Din hudläkare kommer att undersöka mönstret av håravfall för att avgöra om det är ärftlig och kan beställa blod arbete för att utesluta andra orsaker, säger Dr Jakubowicz. En biopsi av hårbotten ibland görs för att se om hårsäckarna har ersatts med miniatyriserade folliklar, ett bombsäkert tecken på ärftligt håravfall.

Behandlingarna: Även om det finns inget sätt att helt förhindra håravfall, kan du sakta håravfall genom att tillämpa minoxidil (Rogaine) till hårbotten två gånger dagligen. Läkemedlet fungerar på både kvinnor och män, men kvinnor bör använda en lägre styrka formel för att förhindra onödiga biverkningar. Kvinnor bör inte använda minoxidil om de är gravida eller ammar. Män kan behandlas med finasterid (Propecia), ett oralt läkemedel.

SköldkörtelPOS=TRUNC problemPOS=HEADCOMP

Sköldkörtel problem är vanligare hos kvinnor, särskilt över 50 års ålder, säger Los Angeles-baserade endokrinolog Theodore C. Friedman, MD, MPH. I själva verket kommer en i åtta kvinnor utvecklar en sköldkörtelsjukdom under sin livstid, enligt American Thyroid Association.

När kroppen producerar för lite sköldkörtelhormon-hormonet som ansvarar för ämnesomsättningen, hjärtfrekvens och stämnings du sägs ha hypotyreos, eller en låg sköldkörtelfunktion. Om din kropp gör för mycket av hormonet, du sägs ha hypertyreos eller en överaktiv sköldkörtel. Sköldkörtelhormon är ansvarig för allt från din basala ämnesomsättning-hastigheten med vilken kroppen använder syre och energi för att fungera till tillväxten av ditt hår, hud och naglar. Men när du inte har rätt mängd, kan du märka förändringar i kroppsfunktioner.

Symptomen: Hypothyroidism (för lite hormon) kan orsaka en mängd symtom, inklusive oförklarlig viktökning, trötthet, förstoppning, depression och koncentrationssvårigheter. Hår, kan naglar och huden blir sprödare och bryts lättare.

Hypertyreos (för mycket hormon) är mindre vanligt än hypotyreos, men kan orsaka oförklarlig viktminskning, hjärtklappning, nervositet, irritabilitet, diarré, fuktig hud och muskelsvaghet.

Testerna: En blod test mäter tyroidstimulerande hormon (TSH), som produceras av hypofysen i ett försök att lura den sköldkörteln att göra sköldkörtelhormon. Överskott TSH tyder vanligen hypotyreos, medan onormalt låga nivåer tyder hypertyreos.

Behandlingarna: Din läkare kan ordinera en sköldkörtelhormon medicin för att återställa nivåerna till det normala. Regelbundna TSH tester kan göras för att säkerställa en tillräcklig dos.

Lupus

Lupus är en kronisk autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper sina friska vävnader. Tillståndet drabbar ungefär 1,5 miljoner amerikaner, enligt Lupus Foundation of America, och tenderar att slå kvinnor under barnafödande ålder.

Symptomen: Lupus orsakar ofta extrem trötthet, huvudvärk, munsår och smärtsamma, svullna leder. Många människor utvecklar en butterfly-formade utslag över näsryggen och bli mer känslig för solen. Andra symtom är feber, svullnad i händer och fötter och runt ögonen, bröstsmärtor, och anemi.

Många människor upplever också håravfall, som kan vara mild och uppträder under schamponering eller borsta håret-eller det kan vara svårare, kommer ut fläckvis och åtföljs av ett utslag i hårbotten, säger Arthur Weinstein, MD, chef för divisionen of Rheumatology på Washington Hospital Center. Eftersom dessa symptom förekommer i många andra tillstånd är lupus ofta kallas den stora imitatör.

Provningarna: En reumatolog kommer att undersöka leder och andra vävnader för tecken på inflammation, såsom hetta, smärta, svullnad och rodnad. Ett blodprov för att mäta nivåer av anti-nukleära antikroppar (ANA) kan också indikera lupus. Reumatologer kommer också att avgöra om patienter har fyra av 11 diagnostiska kriterier som fastställts av American College of Rheumatology, men färre kriterier tillsammans med en hudbiopsi kan ibland tyda på lupus, säger Dr Weinstein.

Läs också:

Behandlingarna: Se en reumatolog om din håravfall åtföljs av ledvärk, trötthet, eller andra symtom på lupus. Om du har också ett utslag i hårbotten, du behöver träffa en hudläkare, som sannolikt kommer att förskriva en aktuell grädde.

Järnbristanemi

Kvinnor som har tunga perioder eller inte äter tillräckligt järnrik mat kan vara benägna att järnbrist, där kroppen inte skapar tillräckligt med hemoglobin, ett protein som transporterar syre till vävnaderna i kroppen. I sin tur tappar din röda blodkroppar snabbt zappa din energi. Omkring 10 miljoner människor i USA är järnbrist, per 2013 genomgång av forskning, och det är vanligare hos kvinnor än män.

Symptomen: Förutom håravfall orsakar järnbristanemi extrem trötthet, svaghet och blek hud. Du kanske har svårt att koncentrera sig och också att märka huvudvärk, eller kalla händer och fötter. Alla typer av ansträngning kan lämna dig andfådd.

Testerna: Ett blodprov för att mäta ferritin, det protein som lagrar järn i kroppen, oftast behövs för att diagnostisera järnbristanemi. Din läkare kan också kontrollera ditt blod nivå av hematokrit, som mäter hur mycket av ditt blod består av röda blodkroppar.

De behandlingar: Ät järnrik mat som nötkött, fläsk, fisk, bladgrönsaker, berikade spannmål, och bönor-företrädesvis, tillsammans med mat rik på vitamin C, vilket förbättrar upptaget av järn. Kvinnor behöver 18 milligram järn per dag och 8 milligram efter menopaus; tala med din läkare innan du tar någon form av tillägg.

Polycystiskt ovariesyndrom

Så många som fem miljoner kvinnor i USA lider av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS_. Tillståndet, som kan börja så tidigt som 11 års ålder, orsakas av en hormonell obalans där äggstockarna producerar för många manliga hormoner. PCOS orsakar ofta infertilitet.

Symptomen: PCOS kan orsaka ansiktshår tillväxt, oregelbundna menstruationer, akne och cystor på äggstockarna. Och medan du kan drabbas av håravfall på hårbotten, kan du märka mer hår på andra ställen på kroppen.

Testerna: Din läkare kommer sannolikt att ta ett blodprov för att leta efter förhöjda halter av testosteron och DHEAS (dehydroepiandrosteron), en biprodukt av testosteron.

Behandlingarna: De flesta fall av PCOS behandlas med p-piller som Yasmin, som innehåller en potent antiandrogen som blockerar testosteron. Om du inte kan använda p-piller, kan din läkare ordinera spironolakton (Aldactone), som också blockerar manliga hormoner. Gå ner i vikt kan också hjälpa genom att minska effekten av manliga hormoner.

Psoriasis, mjäll och andra hudåkommor i hårbotten

En ohälsosam hårbotten kan orsaka inflammation som gör det svårt för håret att växa. Hudåkommor som leder till håravfall är seborroisk dermatit (mjäll), psoriasis och svampinfektioner såsom ringorm.

Symptomen: seborroiskt eksem orsakar hårbotten för att sprida sin hud, så du kommer att märka fet, gulaktig skalor på axlarna eller i håret. Det kan vara resultatet av jäst som kallas Malassezia, hormonella förändringar eller överflödig olja i huden.

Psoriasis är en autoimmun sjukdom som orsakar överdriven hud omsättning cell, ger en mycket tjock vit skala i hårbotten som kan blöda om dras av. Med ringorm, en svamp du kontrakt genom att trycka en smittad person eller ett djur, kommer du att märka röda fläckar på hårbotten, vilket kan vara diffus, säger Dr Jakubowicz.

Testerna: En fysisk undersökning av hårbotten kommer att avgöra vilka villkor du har. En svampkultur och eventuellt en biopsi i hårbotten kan sätta fingret på ringorm.

Behandlingarna: Varje tillstånd kräver vanligtvis ett recept: ett schampo läkemedel för mjäll, mediciner eller ljusterapi för psoriasis, och orala antimykotika för ringorm.

Alopecia areata

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom där immunsystemet angriper hårsäckarna. Det kan drabba upp till nästan 7 miljoner människor i USA och förekommer i alla kön, åldrar och etniciteter. Orsaken är okänd, men det kan utlösas av stress eller sjukdom.

Symptomen: Tillståndet kan ske i tre former. Alopecia areata orsakar ofta runda, mjuka fläckar av skallighet på hårbotten, ögonbryn, eller ben, säger Dr Fusco. Total håravfall på huvudet kallas alopecia totalis, medan håravfall som sker över hela kroppen kallas alopecia universalis. ”Vissa patienter har rapporterat att före den kala fläcken inträffade kände de något i det området, en stickande eller irritation,” Dr Fusco säger.

Testerna: Beaktande mönstret av håravfall kan vanligtvis avgöra om du har alopecia areata, som tester kan blod. Du kan också ges ett test för att mäta dina hormoner för att utesluta underliggande förhållanden som kan orsaka håravfall.

Behandlingarna: Alopecia areata är vanligtvis behandlas med intralesional kortikosteroider, säger Dr Fusco. I vissa fall kan minoxidil (Rogaine) också hjälpa. Det är också viktigt för att minska stress.

Överdriven drivenPOS=HEADCOMP styling

För mycket schamponering, styling och döende kan skada din flätor. Värme och kemikalier försvagar håret, vilket kan göra att bryta och falla ut. Ofta är det en kombination av behandlingar-keratin, färgning och föning, till exempel, det gör den skada som resulterar i håravfall.

Symptomen: Om nedfallet sker från yttre skador orsakade av styling, kommer det helt enkelt att bryta, och du kommer inte att se de klubbformade telogen lökar i ändarna.

Testerna: Dr. Jakubowicz gör en pull test: Hon tar en liten handfull omkring 50 trådar, drar försiktigt och kontrollerar för att se om hår som kommer ut har lampor på ändarna.

Behandlingarna: Undvik att använda apparater som överhettas håret. Ställ din hårtork på sval och låga inställningar och minimera användningen av platta och locktänger. Inte färga håret mer än en eller två nyanser från sin normala färg: allvarligare färgförändring, desto mer kemikalier du behöver, vilket kan göra håret paus. Om du använder hårgelé eller hårspray, inte vänta på att torka innan du kamma igenom det, eftersom håret kommer att hårdna och vara mer benägna att bryta.

En låg-protein diet

Även om det är ovanligt att människor som bor i de utvecklade länderna att utveckla en proteinbrist, om du nyligen har blivit en vegan eller vegetarian och har inte ansträngt sig för att arbeta vegetabiliska proteiner i din kost, är det möjligt att du inte kan få tillräckligt av det näringsämne. När detta händer din kropp kan ransonera vad protein är redan i din kropp genom att stänga hårväxt, enligt ADA. Detta inträffar vanligen två till tre månader efter din protein dips intag.

Symptomen: Förutom håravfall, kan en proteinbrist orsaka uppsvälldhet, sköra naglar, trötthet och svaghet. När håret bryts, kommer du inte se de klubbformade telogen lökar i ändarna.

Testerna: Om din läkare är orolig brist på protein kan vara att skylla för håravfall, kan han eller hon göra en bloddragning för en total proteintest som åtgärder av alla proteiner i blodet.

Behandlingarna: Äta mer protein kommer sannolikt att stoppa håravfall. Saker som kött, ägg och fisk är utmärkta proteinkällor, liksom många vegetabiliska livsmedel, inklusive tofu, bönor, vildris, nötter och havregryn.

💡The skick håret inte bara påverkar ditt utseende, det är en viktig indikator på din hälsa. Om du upplever håravfall, prata med din hudläkare.

load...