Vad ska man leta efter i en mans hårborttagshampo 2019

13 november 2018

Sök efter håravfall schampo på nätet och du hittar hundratals olika produkter, från helt naturliga behandlingar till kliniska schampon för att minska DHT och förhindra håravfall.

Du hittar också en hel del löften - av vissa ingredienser eliminera håravfall, förnybara förlorade hår och ger dig tillbaka hårfästet du brukade ha.

Precis som de flesta personliga hygienprodukter, vissa mäns håravfall schampo erbjuder verkliga fördelar, medan andra är utformade med reklam och marknadsföring i åtanke mer än mätbar hår återväxt eller skadeförebyggande.

load...

I den här guiden kommer vi att titta på de viktigaste ingredienserna som du kanske vill titta efter i ett schampo för att stoppa eller förhindra håravfall. Vi kommer även att se över vissa studier som visar vilka ingredienser skulle kunna spela en roll i att stoppa håravfall och hjälper dig att växa tjockt, friskt hår.

Även om det finns ingen anledning för dig att leta efter alla dessa ingredienser i en håravfall schampo, kanske du vill prova en schampo som innehåller minst en eller två eller de aktiva ingredienserna som presenteras på vår lista.

DHT blockerande ingredienser

Redo att börja? Låt oss komma igång med de viktigaste ingredienserna du ska leta efter i en för män håravfall schampo: DHT blockerare. Dessa ingredienser är utformade för att blockera håravfall genom att förhindra dihydrotestosteron från att binda till och skada dina hårsäckar.

load...

Ketokonazol

Ketokonazol är en av de vanligaste aktiva ingredienserna i håravfall schampo. Utformad för att styra hudsvamp och förhindra vanlig hud irritation krämpor är ketokonazol används ofta i schampo och läkemedel som ett sätt att kontrollera mjäll, hudutslag och håravfall.

En av de största fördelarna med ketokonazol är att det är kopplat till avbrott i DHT vägen - ett medel genom vilket testosteron omvandlas till DHT, det hormon som aktivt angriper frontal- och krona hårsäckar hos män.

Även kopplingen mellan ketokonazol och DHT är inte lika stark som den är för anti-håravfall droger som finasterid, det är fortfarande ett gott tecken att ketokonazol aktivt arbetar på samma receptorer som är ansvariga för manligt håravfall.

Salicylsyra

Medan salicylsyra (ett naturligt förekommande ämne som finns i allt från valnötter till white willow bark) inte spelar en aktiv roll i att blockera håravfall genom att hämma DHT, det bidra till att minska graden av talg i hårbotten, förhindrar DHT från byggnaden upp över tid.

load...

Talg är en vaxartad, oljig substans som är producerad av huden. I hårbotten, kan talg innehåller stora mängder dihydrotestosteron (eller DHT), som är den primära hormon som ansvarar för manligt håravfall.

Salicylsyra inte direkt blockerar DHT vid källan (som finasterid) eller störa DHT vägar lokalt (som ketokonazol), men dess roll för att minska talg nivåer gör det till ett utmärkt verktyg för att hålla överskott DHT i schack och förhindra hårbotten tillstånd som seborroiskt eksem och mjäll.

Pyritionzink

Pyritionzink är ett metallkomplex av zink som hämmar delningen av svamp- och bakterieceller, vilket gör det en viktig ingrediens i att behandla seborroisk dermatit.

Även pyritionzink inte är lika väl studerat för håravfall förebyggande som vissa andra ingredienser som vanligtvis används i schampon, det visade lovande resultat i kliniska studier. I en studie, användning av pyritionzink schampo för en 26-veckors period visade en blygsam ökning av hårväxt.

Pyritionzink är också allmänt används som en anti-mjäll behandling, vilket gör det till ett utmärkt komplement till alla schampo om du är bekymrad över torr hud eller kliande hårbotten.

Sågpalmetto utdrag

Sågpalmetto extrakt är ett naturligt extrakt av sågpalmetto frukt - en subtropisk frukt som växer i sydöstra USA.

Små mängder av sågpalmetto-extrakt kan minska DHT-nivåer hos män med ungefär hälften så mycket som finasterid. Eftersom DHT är den främsta orsaken till skallighet hos män, innebär detta att sågpalmetto potentiellt kan bromsa håravfall.

Det är viktigt att veta att alla aktuella studier som visar ett samband mellan sågpalmetto och DHT-aktivitet är fokuserad på oralt intagna sågpalmetto. Det finns studier som visar att Saw Palmetto är inte helt effektiva på att blockera DHT.

Detta innebär i huvudsak att juryn är fortfarande ute på sågpalmetto. Vissa studier visar att det är en effektiv DHT-blockerare, medan andra inte är så säker. Det finns också en risk för det interagera med effektivare DHT blockerar ämnen, såsom finasterid.

Skillnad ketokonazol, sågpalmetto förekommer naturligt i naturen och är inte resultatet av lab-baserad kemisk syntes. Om du letar efter en naturlig DHT-blockerare, kan det vara värt att försöka - bara inte förvänta sig läkemedelsliknande resultat och låt din läkare vet att du tar det om du funderar på att använda finasterid.

Hårväxt ingredienser

Saw Palmetto och ketokonazol - de två DHT blockerar ingredienser som vi listade ovan - kan vara effektivt för att stoppa håravfall. Men ingen av dessa substanser har en mätbar effekt på hastigheten och tjocklek där håret växer.

Läs också:

Nedan har vi listat de viktigaste hårväxt ingredienser som du kan vara till hjälp för att leta efter i för män håravfall schampo.

Biotin

Biotin är ett koenzym som spelar en viktig roll i att hjälpa dig att växa starkt, tjockt och friskt hår.

Även biotin inte förhindra håravfall, har en mätbar effekt på den hastighet med vilken du kan växa nya hår. Detta innebär att om du för närvarande använder finasterid och minoxidil att förhindra håravfall, kan du uppleva snabbare återväxt med hjälp av en biotin schampo eller tillägg.

Det är värt att påpeka att biotin är ett vattenlösligt vitamin och att det finns för närvarande inga vetenskapliga belägg för att kroppen kan absorbera det genom hårbotten. Som ett resultat, är det värt att närma sig någon mirakelliknande krav från biotin schampo varumärken med en viss skepsis.

Det finns spår av biotin i livsmedel som ägg, mandlar och sötpotatis. Men för de flesta människor, det bästa sättet att öka din biotin intaget är att lägga till en oral biotin komplement till håret skadeförebyggande stack.

Niacin

Niacin, även känd som vitamin B3, är en annan vitamin som du kan hitta på en massa mäns håravfall schampo. Liksom biotin, är niacin och dess derivat vetenskapligt bevisat att öka hårväxt när de appliceras lokalt i håret tillväxtområden under loppet av flera månader. Men det är viktigt att ropa att denna pilotstudie används kvinnliga deltagare.

Eftersom niacin inte blockerar DHT, kommer det inte att skydda hårfästet eller förhindra gallring på kronan på huvudet. Men det gör det har potential att påskynda den takt med vilken du växer nya hår, hjälper dig tjockna och stärka hårfästet efter start finasterid och minoxidil.

Pumpa fröolja

Pumpa fröolja är en annan naturligt förekommande substans som har visat en mätbar effekt på hårets tjocklek, tillväxthastighet och kvalitet i studier.

Studier visar att daglig administrering av så lite som 400 mg av pumpa fröolja producerar en ökning 40% i hårtillväxt under loppet av 24 veckor, jämfört med en tillväxttakt på under 10% hos män som ges en placebo.

Precis som med Saw Palmetto och biotin, är det viktigt att notera att nuvarande pumpafröolja studier främst fokusera på oral konsumtion. Just nu finns det inga data som visar att lokal applicering av pumpafrön olja, såsom i ett schampo eller fuktkräm, har någon effekt på hårväxt.

Eftersom pumpa utsäde olja används ofta i håravfall schampo, det är inte en utmanande ingrediens att hitta. Vanligtvis hittar du det används som ett av flera oljor i håravfall schampo, ofta tillsammans med ingrediensen nedan.

Rosmarinolja

Rosmarinolja är en annan olja som kan visa vissa fördelar för hårväxt. Faktum är att vissa studier visar att rosmarin olja är potentiellt lika kraftfull för att främja hårväxt som minoxidil, som används av hundratusentals män som en lokal håravfall behandling.

Intressant nog visar samma studie som visade rosmarin oljeproducerande hårväxt liknar minoxidil också att det inte har någon av de negativa klåda effekter som är en vanlig biverkning för minoxidil användare.

Liksom pumpa utsäde olja, är rosmarinolja en vanlig ingrediens i håravfall schampo. Det är också lätt att hitta som en eterisk olja, vilket gör det enkelt komplement till alla schampo formel om du syftar till att bekämpa håravfall från alla håll.

Andra ingredienser

Eftersom många av de ingredienser som används håravfall schampo är helt ny, inte alla av dem har studerats av forskare och forskare. Detta innebär att du hittar en hel del spekulationer om vissa ingredienser, särskilt de som bara har använts i schampon för ett par år.

Nedan har vi listat några av de vanligaste nya aktiva ingredienser du hittar i håravfall schampo, tillsammans med sina påstådda fördelar. Även om dessa ingredienser inte har visat sig ha en effekt på håravfall, de flesta har andra hälsofördelar som gör dem värda att titta efter i alla fall:

De flesta av ovanstående ingredienser kan hittas längre ner på listan över ingredienser på många håravfall schampo, oftast i spårmängder. Även om dessa ingredienser kan ha positiva effekter på hårväxt, anser dem sekundärt till DHT blockerare och hårväxt medel som anges ovan.

load...