Vad händer om du slutar ta finasterid för håravfall?

10 november 2018

En av de vanligaste frågorna många män har om finasterid är vad som kommer att hända om de slutar ta drogen. Är effekter håravfall förebyggande av permanent, eller kommer deras hår börjar tunna och falla ut igen?

Finasterid verkar genom att stoppa omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron (DHT), det manliga könshormonet som ansvarar för skallighet. Studier visar att finasterid blockerar cirka 64% av DHT - tillräckligt för att avsevärt långsam, eller till och med stoppa, håravfall hos de flesta män.

load...

DHT blockerande droger som finasterid tillhör en kategori av läkemedel som kallas 5α-reduktashämmare, eller 5-aris. Vår guide till DHT och manligt håravfall täcker hur finasterid fungerar mot håravfall förebyggande mer i detalj.

Eftersom finasterid verkar genom att blockera specifika enzym som ansvarar för DHT bara förhindrar håravfall medan läkemedlet är aktiv i kroppen. När du slutar att ta finasterid, börjar kroppen att omvandla testosteron till DHT igen och dina hårsäckar börjar reagera som de normalt skulle.

I den här guiden kommer vi att täcka vad du kan förvänta dig att hända om du slutar att ta finasterid, liksom de långsiktiga effekter som att stoppa finasterid kan ha på hårfästet, tjocklek och allsidig hår hälsa.

load...

Finasterid är bara effektivt när man tar det

Finasterid har en halveringstid på cirka fem till sex timmar, vilket betyder att den måste tas dagligen för att vara effektiva. När du slutar att ta finasterid, kommer dosen av medicinen som är aktiv i kroppen sakta sjunka tills den är helt utsöndras under loppet av flera dagar.

När det finns inte längre någon finasterid i kroppen kommer 5α-reduktasenzymet det inte längre att blockeras, vilket innebär att din kropp kommer återigen att börja konvertera en liten andel av testosteron till DHT.

Om du genetiskt benägna att manligt håravfall, kan detta innebära att DHT återigen kommer att börja påverka dina hårsäckar, vilket resulterar i gallring av håret på din hårbotten, hårfästet recession och andra manligt håravfall effekter.

Denna effekt är dokumenterad i vetenskapliga recensioner av finasterid för manligt håravfall, som visar att effekterna håravfall förebyggande av finasterid sluta när man slutar med läkemedlet.

load...

Kort sagt, om du har upplevt håravfall innan finasterid, det finns en god chans att håret börjar tunna igen om du slutar att använda finasterid. Finasterid är inte en livstid botemedel - i stället är det en behandling som du behöver för att fortsätta att ta om du vill stoppa håravfall för gott.

Läs också:

Är finasterid säkert att använda lång sikt?

Eftersom finasterid förhindrar bara håravfall medan den är aktiv i kroppen, måste du använda den på lång sikt om ditt mål är att stoppa skallighet och behålla så mycket av ditt hår som möjligt.

För många män, innebär detta att finasterid för livet. För närvarande studier visar att finasterid är säker att använda på lång sikt. Till exempel kan en studie från Prevention Trial Prostate Cancer konstaterar att det finns ”lilla anledning att oroa” om eventuella långsiktiga konsekvenser från finasterid.

Andra långtidsstudier av finasterid visar liknande resultat, med en 1 mg dos av finasterid tolereras väl under en period av fem år i en studie 2012.

Gör finasterid biverkningar sluta med användning?

Vetenskapliga studier visar att finasterid är en säker, effektiv håravfall behandling med få, milda biverkningar. Men en liten andel av män som använder finasterid kan uppleva biverkningar såsom depression och korttids sexuell dysfunktion.

Av dessa biverkningar är sexuell dysfunktion är den vanligaste, med finasterid användning ökar risken för erektil dysfunktion och nedsatt sexuell lust (minskad sexlust) för vissa män.

Närvarande, data avseende långsiktiga biverkningar från finasterid blandas. FDA studiedata visar att de allra flesta män som upplever biverkningar från finasterid märker också att dessa biverkningar sluta när de slutar använda medicinen.

Men ett litet antal män som använder finasterid rapport långsiktiga biverkningar som fortsätter efter att de slutar ta medicinen. Vid denna punkt, de flesta studier (inklusive en 2012 studie av män med återkommande biverkningar från finasterid) visa denna aspekt av finasterid användning som ett område för aktiv forskning.

Vad händer om du slutar att ta finasterid?

Kort sagt, när du slutar att ta finasterid, kan du räkna med att håret du har bevarat kommer att börja falla ut, precis som det gjorde innan du tog medicinen. Finasterid fungerar bara när läkemedlet är aktiv i kroppen, vilket innebär att du kommer att gå tillbaka till en normal hastighet av håravfall när det utsöndras.

Om du har upplevt biverkningar från finasterid, bör de sluta när du slutar ta det. Detta dokumenteras i de flesta studier av finasterid s biverkningsprofil. Men det är viktigt att du är medveten om de potentiella långsiktiga biverkningar av finasterid innan du börjar ta det.

load...