Trichotillomania (hårdrakningsstörning) - symtom och orsaker

15 november 2018

Översikt

Trichotillomani (trik-o-til-o-MAJ-nee-uh), även kallad hår-dra sjukdom är en psykisk störning som innebär återkommande, oemotståndliga uppmanas att dra ut håret från hårbotten, ögonbryn eller andra delar av kroppen, trots att försöka stoppa.

Hår drar från hårbotten lämnar ofta ojämn kala fläckar, vilket orsakar betydande nöd och kan störa sociala eller arbets funktion. Personer med trichotillomania kan gå mycket långt för att dölja håravfall.

För vissa människor kan trichotillomania vara mild och allmänhet hanterbara. För andra är det tvångsmässiga lust att dra håret överväldigande. Vissa behandlingsalternativ har hjälpt många människor att minska sitt hår dra eller stanna helt.

load...

Symtom

Tecken och symtom på trichotillomania inkluderar ofta:

Många människor som har trichotillomania också plocka deras hud, biter på naglarna eller tugga sina läppar. Ibland dra hår från husdjur eller dockor eller från material, såsom kläder eller filtar, kan vara ett tecken. De flesta människor med trichotillomania dra hår i privat och allmänt försöker dölja sjukdomen från andra.

load...

För personer med trichotillomania, kan dra i håret vara

Samma person kan göra både fokuserad och automatisk dra i håret, beroende på situationen och stämningen. Vissa positioner eller ritualer kan utlösa hår drar, såsom vila huvudet på handen eller borsta håret.

Trichotillomani kan relateras till känslor:

Trikotillomani är en långvarig (kronisk) sjukdom. Utan behandling kan symptomen varierar i svårighetsgrad över tiden. Till exempel kan de hormonella förändringar i menstruation förvärra symtomen hos kvinnor. För vissa människor, om det inte behandlas kan symtomen kommer och går i veckor, månader eller år i taget. Sällan, hår drar slutar inom några år av start.

Läs också:

När ska en läkare

Om du inte kan sluta dra ut håret eller om du känner generad eller skamsen av ditt utseende som ett resultat av håret dra, tala med din läkare. Trichotillomani är inte bara en dålig vana, det är en psykisk hälsa sjukdom, och det är osannolikt att bli bättre utan behandling.

load...

Orsaker

Orsaken till trichotillomania är oklar. Men som många komplexa sjukdomar, trichotillomania resulterar troligen från en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer.

Riskfaktorer

Dessa faktorer tenderar att öka risken för trichotillomania:

Även om långt fler kvinnor än män behandlas för trichotillomania kan det bero på att kvinnor är mer benägna att söka läkare. I den tidiga barndomen, pojkar och flickor verkar vara lika drabbade.

Komplikationer

Även om det kanske inte verkar särskilt allvarligt kan trichotillomania har en stor negativ inverkan på ditt liv. Komplikationer kan vara:

load...