Symtom och orsaker till mjäll, eller hur man döljer dålig mjäll

9 november 2018

I den här artikeln:

Mjäll är en inflammatorisk hudsjukdom där döda hudceller fälls från hårbotten i tillräckligt stora mängder för att vara märkbara som flingor i hårbotten och på kläder.

load...

Vad är mjäll?

Dessa är uppenbara endast när de sitter ihop, på grund av ytan skräp och olja på håret. Medicinskt är det en form av seborroiskt eksem. Tillståndet har inga komplikationer förutom en rodnad hårbotten.

De torra vita flingor av hudceller som lämning från hårbotten på din krage eller axlar är ofarliga, men kan orsaka klåda i hårbotten. Tillståndet har ingenting att göra med håret eller hur ofta du tvättar den, men uppstår på grund av huden på hårbotten.

När hudcellerna i hårbotten växa och dör snabbt, kommer du att ha mjäll. Hälsoforskning är inte entydiga om varför det händer. Många hävdar att en svamp som kallas Malassezia som lever i hårbotten, kan bidra till mjäll. En annan teori i samband med svampen tyder på att immunsystemet kan överreagera på den svamp.

load...

En av de viktigaste orsakerna till mjäll är seborroiskt eksem eller seborré. Det är inte bara begränsat till hårbotten, men människor kan också ha seborroiskt eksem i andra delar av kroppen såsom öronen och ansikte. Höga stressnivåer har visat sig ha en direkt inverkan på hur mycket och hur ofta man lider av mjäll; mjäll kan bli värre när du är stressad. Dessutom är kall / torr vinterväder annan bidragande orsak till mjäll.

Mjäll kan hanteras eller kontrolleras. Lindriga fall av mjäll behöver inget annat än daglig schamponering med ett milt rengöringsmedel medan svåra fall av mjäll svarar bra på medicinska schampon.

Vilka är symptomen på mjäll?

Mjäll är en kronisk hudsjukdom som kännetecknas av klåda och fjällning av huden på hårbotten. Vita flingor i hårbotten och i håret tyder på att man har mjäll (seborroiskt eksem i hårbotten). De vita flingor bli ännu mer märkbara på mörka kläder när de faller på personens skuldra från huvudet. Mjäll kan göra hårbotten kliande, tight eller ont. Villkoret är inte smittsam och är sällan allvarliga.

load...

De vanligaste tecknen på mjäll inkluderar:

När ska man kontakta läkare?

När hårbotten blir fet eller gult och svarar inte på over-the-counter mjäll schampo, lotion och andra produkter mot mjäll, bör du se en läkare för att lindra rodnad, klåda och fjällning.

En individ måste söka läkarvård om symptomen på mjäll kvarstår eller förvärras (svår avflagning, klåda, fjällning eller rodnad). Om man känner att mjäll sprider sig snabbt eller orsakar håravfall trots ordentlig hudvård och hår hygien, måste du träffa en läkare för att komma till den grundläggande orsaken till det och få det behandlas. I tveksamma fall är det bättre att konsultera en barnläkare, husläkare eller hudläkare.

Några vanliga symtom på mjäll

Även händer mjäll vara ett vanligt problem, är en apt botemedel för samma ännu inte hittats. Det finns flera sätt att kontrollera och hantera problemet, men ingen kan göra sig av med det helt och hållet.

Vad orsakar mjäll?

Mjäll är ett vanligt tillstånd och påverkar hårbotten och orsakar flingor av huden ska visas. Hudcellerna förnya sig kontinuerligt. När huden celler i hårbotten förnya sig, driva de döda celler på ytan av hårbotten. För en person som är benägen att mjäll är mer döda celler skjul, vilket gör mjäll märkbar.

Mjäll kan orsakas av dessa faktorer:

Hur man kontrollerar mjäll:

Om schamponering är ditt bästa sättet att ta itu med mjäll, börja med en som innehåller zinkpyrition, som kan döda svampinfektion. Du får populära märken som finns på marknaden att välja mellan.

Nu, för att skrubba bort flingor skulle du behöva ett schampo med salicylsyra som en av de viktigaste komponenterna. Du kommer lätt att kunna hitta märkes formuleringar på marknaden. Växelvis de två ovanstående schampo med varandra kan visa sig vara en av de mest effektiva sätten att hantera mjäll problem.

Om du använder kemiska baserade schampon är något du inte föredrar, lära sig att kontrollera mjäll med naturliga aktiva ingredienser är nödvändig. Till exempel kan du söka efter ett schampo som innehåller pepparmynta och enbär som aktiva ingredienser. Pepparmint innehåller zink, mentol och selen som alla besitter anti-flagning egenskaper. Enbär är liknande sammansättning som pepparmint. Dessutom, också besitter den flera anti-svamp egenskaper som kan behandla den grundläggande orsaken till mjäll.

Calendula och lakrits är två bland de rikaste källorna till salicylsyra. Schampo som består av dem kan därför bidra till att behandla mjäll effektivt. Gripa dessa naturliga formuleringar kommer att hjälpa dig att undvika de skadliga extrafunktioner som följer kemiska baserade föreningar.

Du kan också välja att tillgripa naturliga schampo som innehåller tea tree-olja. Dessa kommer att bidra till att ta bort överflödig olja från hårbotten och kontroll svamptillväxt.

I det fall du inte är angelägen om schamponering, väljer att massera hårbotten med linfröolja. Lägga till några kristaller av socker för peeling är allt bättre för att skura bort flingor. Därefter kan du fortsätta att skölja bort hårbotten med äppelcidervinäger. Detta rent naturläkemedel är kända för att ge utmärkta resultat.

Vid dessa ansträngningar vägrar att bära frukt, bör det vara bättre att konsultera din hudläkare. Kom ihåg, mjäll kan vara en av de främsta orsakerna till håravfall. Därför kontrollera det effektivt är viktigt.

Hur kan man förhindra mjäll?

Mjäll är ett vanligt hårbotten tillstånd som påverkar miljarder över hela världen. Lyckligtvis är villkoret lätt att behandla. Gången av hårvårdsprodukter vid stormarknader och läkemedels butiker kommer att ha gott om anti-mjäll formuleringar för att hjälpa dig att förhindra eller hantera pinsamma tillstånd.

Det gamla ordspråket 'är bättre att förebygga än att bota' gäller i detta fall. Om du är benägna att kliande hårbotten och flingor av mjäll, kan du lära dig några enkla förebyggande åtgärder för att avvärja risken. Det finns ingen lösning som kan hjälpa dig bli av med mjäll helt, men det kan finnas. Jäst, som vanligtvis är orsaken till flingor i hårbotten, måste finnas för att förhindra mjäll.

Nedan följer några tips som hjälper dig att förhindra mjäll.

Shampoo ofta: Det är en förutsättning för att hålla hår och hårbotten ren, som kommer att försäkra sig om att döda celler inte får ackumuleras. Om man har en fet hårbotten, hälsoexperter rekommenderar att använda ett milt schampo varje dag för att ta bort överflödig olja. Schampon innehållande zinkpyrition, selensulfid, salicylsyra, svavel eller koltjära fungerar bäst för att hämma tillväxten av jäst.

Stresshantering: Stress gör en mottaglig för flera hygienkrav, inklusive mjäll. Om du är stressad, kan detta förvärra befintliga symptom.

Avstå från hår stylingprodukter: hårspray, styling geler, mousse och hår vaxer kan vara dåligt för håret. Dessa produkter kan göra hårbotten ännu mer fet. Om du vill att färga håret, anser naturliga alternativ såsom henna.

Äta hälsosamt: Att äta en hälsosam diet håller en borta från sjukdomar. Införliva alla viktiga närings grupper (inklusive zink, B-komplex vitaminer och essentiella fettsyror) i din kost. Dessutom kan minska intaget av livsmedel som innehåller socker och jäst hjälpa en styr mjäll.

Undvik solexponering: spendera lite tid i solen hjälper en att minska mjäll. Solen måste undvikas under rusningstid eller huvudet bör täckas för att minimera effekten av ultravioletta strålar.

Vad är diagnosen mjäll?

Med tanke på att symptomen på mjäll (kliande, torr och fjällande hårbotten) är ganska uppenbart i sig inte mjäll behöver inte vara formellt diagnosen. De torra eller vita flingor på din hårbotten i håret tyder på seborroisk dermatit. Inga medicinska tester krävs för att identifiera den.

Om du ser en läkare, kommer han att undersöka rodnad och färgen på skalning på din hårbotten för att identifiera sjukdomen. Han kommer att kontrollera huden som orsakar röda, flagnande, knaprig fläckar på huden och silverglänsande fjäll för att utesluta risken för andra förhållanden som kan ha liknande symptom. Mjäll (seborroiskt eksem) visas som rödaktiga bit hud med milda, oljig, gul skalor och plack som om gnuggas med naglarna kan kasta ut flingor av vita pulverform flingor.

När du besöker läkaren att söka behandling för tillståndet, behöver du inte att förbereda i förväg för utnämningen. Läkaren kommer att undersöka hårbotten och huden för att diagnostisera mjäll och identifiera dess orsak. Men, måste du se till att du berättar för din läkare om hårvårds eller stylingprodukter som du har använt. Ibland kan mjäll vara en följd av att använda olämpliga stylingprodukter.

Hur mjäll behandlas?

Marknaden är översvämmad med oändliga hårvårdsprodukter som tout att ta bort mjäll från sina rötter. När du köper en anti-mjäll produkt, måste du välja en som har aktiva ingredienser såsom salicylsyra, tjära och selen i den. De flesta av dessa schampon fungerar bäst när de är kvar på i flera minuter efter löddrande och sedan sköljas bort ordentligt.

Om over-the-counter produkter inte fungerar, bör sjukvårdspersonal konsulteras för behandling.

Förväntad varaktighet mjäll

Mjäll eller vita flingor av hud du borsta bort din krage eller axlar kan sätta dig i en pinsam situation. Mjäll orsakas inte på grund av den typ av hår man har eller hur ofta en tvättar det. Det handlar om huden i hårbotten. Mjäll är en kronisk (långvarig) tillstånd som kommer och går. Det kan försvinna eller bli mindre allvarliga i de varmare månaderna.

Det finns ingen anledning att träffa en läkare i de flesta fall, men de som befinner sig kliar sin hårbotten då och då eller om deras hårbotten blir röd eller svullen, måste de fixa en tid hos läkaren. I så fall kan en person lider av svår seborroiskt eksem eller annat tillstånd ett av symptomen som är mjäll.

Prognos av Mjäll

Mjäll är inte en allvarlig hälsotillstånd, men kan vara pinsamt om de lämnas obehandlade. Denna kroniskt tillstånd har en tendens att återkomma även om du gör försök att kontrollera den. För att hålla sig borta från mjäll, är det lämpligt att du använder en anti-mjällschampo två gånger i veckan. Schampo du använder måste vara en mild allergivänliga schampo en och bör skrubbas i hårbotten ordentligt.

Mediciner som hämmar cellförnyelsen är föreskrivna för personer med svåra fall av mjäll. Efter behandlingens gång tenderar cellförnyelsen att återvända. Om det tenderar att återkomma om och om igen, med en expert råd är viktigt.

Säg adjö till mjäll

Mjäll är den synliga spridande av hårbotten. En viss mängd mjäll är den naturliga välter av cellerna i hårbotten. Emellertid, kan ihållande kliande mjäll bero på svampinfektion i hårbotten och i allvarligare fall, en prekursor till andra allvarliga sjukdomar i hårbotten.

Naturliga försiktighetsåtgärder för mjäll

Se till att hårbotten hålls ren genom att rengöra ditt hår och hårbotten så ofta som det behövs. Undvik att dela handdukar och kammar och så långt som möjligt, låt håret torka ut naturligt.

Myter relaterade till Mjäll

Fakta i samband med mjäll

Olje Therapy: Hot oljemassage hjälper till att ge näring torr hud follikelstimulerande och stimulera produktionen av talg. Massage kokosolja eller någon olja som du använder med palmer och fingertoppar för 10 minuter. Du kan också Steam genom att placera en varmvatten handduk, sedan schampo. Använd en bra balsam som passar håret för rik konditionering. Använd denna behandling en gång var fjortonde dag.

Läs också:

Ingen klåda

Hem rättsmedel för mjäll

Det kalla vädret kommer med sin egen uppsättning av säsongs elände. Mjäll är en av de vanligaste problemen i vintrar. Under vintersäsongen, en hel del människor föredrar att tvätta håret med varmt vatten som lämnar hårbotten torr och fjällig. De döda hud håller faller över hela kroppen i form av vita flingor. Men med hjälp av nedanstående givna naturläkemedel kan du bli av med mjäll.

Hem botemedel mot mjäll: Neem

Neem har använts i ayurvedisk medicin i åratal för att behandla olika förhållanden. Neem kan också vara till stor hjälp för att bli av med mjäll. Gör en pasta från 6-10 Neem bladen, halv kopp ostmassa och 3 matskedar bockhornsklöver frön. Lägg några droppar citron i pastan och tillämpa klistra på hårbotten tillsammans med några hår olja. Prova denna två gånger i veckan minskar mjäll.

Hem botemedel mot mjäll: Bockhornsklöver

Bockhornsklöver frön har svampdödande och lugnande egenskaper som kan bidra till att minska förekomsten av mjäll. Blöt några bockhornsklöver frön för natten och mala dem på morgonen. Applicera pastan av bockhornsklöver frön hela hårbotten. Lämna det för ett par timmar och sedan tvätta bort det med ett milt schampo. Upprepa det två gånger i veckan för att förhindra mjäll.

Hem botemedel för mjäll: bakpulver

En annan effektiv hem botemedel mot mjäll är bakpulver. Det alkaliska natur bakpulver hjälper till att eliminera döda hudceller från hårbotten. Det fungerar som en mild exfoliant och minskar också oljeutsöndring i hårbotten. Förbered en pasta av bakpulver genom att lägga till några droppe vatten i den. Applicera pastan på hårbotten och massera det för några minuter. Skölj håret med vatten.

Hem botemedel mot mjäll: Lemon

Citrusfrukter är sura till sin natur och är rik på C-vitamin som hjälper till att hålla mjäll borta. Ta citron och skär den i skivor. Nu gnuggar dessa skivor på huvudet. Låt stå i 10 -15 minuter och skölj den vatten.

Hem botemedel mot mjäll: ostmassa

Applicera ett par lager jäst hemlagad ostmassa på hårbotten. Låt ostmassan torka upp i hårbotten och tvätta den efter en timme. Det kommer inte bara att minska mjäll flingor men kommer att återställa förlorad glans på ditt hår också.

Kan skallig människor får mjäll?

Mjäll kan hända vem som helst. Men för en skallig person, är det mindre troligt.

Den allmänt accepterade teorin är att mjäll orsakas av antingen för mycket eller för lite olja som produceras av talgkörtlar i hårbotten. Mjäll kan också uppstå på grund av ett överflöd av svampen Malassezia i hårbotten.

Mjäll visas som torra vita fjäll när huden i hårbotten kastar sina döda celler. Problemet förvärras på grund av förekomsten av hår på skalpen. För människor som är skallig, många av de villkor som skulle främja utvecklingen av de flesta av dessa frågor mildras.

I frånvaro av hår, är det lätt att rengöra och torka hårbotten, för att därigenom avlägsna de torra hudceller. Så det är en mycket mindre chans att mjäll kommer att ske i skalliga män.

Skillnad mellan huvudlöss och mjäll

Några skillnader mellan huvudlöss och mjäll nämns nedan.

I fallet med både huvudlöss och mjäll, måste du vidta lämpliga åtgärder från mycket början, eftersom det kan leda till problem i framtiden. Håll hårbotten ren genom att tvätta håret ordentligt varannan dag. Om du tror att problemet är allvarligt och du inte kan bota det ordentligt, konsultera en hudläkare eller en trichologist tidigast.

Ayurvediska rättsmedel för mjäll

Mjäll är en vanlig hårbotten sjukdom med antal möjliga orsaker som sträcker sig från stress felaktig hårvård. Den goda nyheten är att ayurveda ger en effektiv och långsiktig behandling för mjäll. Det finns olika ayurvediska rättsmedel för att bota mjäll.

Ayurvediska Produkter för mjäll

Ayurvedisk behandling för mjäll är skonsam mot håret men mycket effektivt att dirigera ut mjäll. Eftersom ayurvedisk medicin och produkter för mjäll består av naturliga ingredienser de är fria från varje form av biverkan.

Naturläkemedel för mjäll

Kända orsaker till mjäll

Den exakta orsaken till mjäll har inte fått reda på ännu men det är känt att mjäll inte orsakas av dålig hygien. Några kända orsaker till mjäll anges nedan.

Inte borsta håret tillräckligt ofta

Kamma eller borsta håret hjälper den viktiga funktionen att utsöndring av huden. Det är därför människor som inte borste eller kam sitt hår är ofta mer benägna att utveckla mjäll i håret.

Torr hud

Torr hud - den typ du utvecklas under vintrarna, är en av de vanligaste orsakerna till mjäll tillsammans med klåda och avflagning. Om du har mjäll på grund av torr hud, skulle de resulterande flingorna vara mindre fet än om det orsakades av någon annan faktor. Torr hud skulle vara synliga i andra delar av kroppen samt såsom armar och ben.

Inte tvätta håret tillräckligt ofta

Om du är benägna att hoppa tvätta håret med en bra schampo, kommer det att bygga upp olja och döda hudceller på din hårbotten vilket resulterar i mjäll.

Jäst

Om du är känslig för jäst, sannolikheten för att ha mjäll ökar. Sådana människor rapportera sina mjäll tillstånd för att få bättre under sommaren och förvärras under vintern. UV-strålningen från solen arbetar för att motverka effekten av jäst under sommaren. Villkoret för mjäll kan vända till det sämre på vintern på grund av torr hud också. Du kanske inte tycker att det är lätt att veta den exakta orsaken.

Seborrhoaic dermatit

Detta är ett tillstånd som påverkar många områden i huden, såsom baksidan av öronen, ögonbryn, bröstben, sidorna av näsan och naturligtvis i hårbotten. Patienten utvecklar röd, fet hud och den täcker honom med vita flingor och gula skalor. Sådana patienter är mycket mer benägna att utveckla mjäll.

Vissa hudsjukdomar och andra villkor

Psoriasis och eksem är några hudåkommor som gör utvecklingen av mjäll mer sannolikt. Vuxna som har Parkinsons eller neurologiska sjukdomar är mer benägna att utveckla mjäll och seborroiskt eksem. I allmänhet, personer med försvagat immunsystem blir mer benägna att utveckla mjäll.

Reaktion på hårvårdsprodukter

Mjäll kan också vara resultatet av en reaktion på en hårvårdsprodukt. Parafenylendiamin (PPD) som finns i vissa produkter kan orsaka reaktion som leder till röda, kliande och skalning hårbotten. Håll dig borta från alltför många styling geler, färgämnen och andra sådana poster för att minimera risken för att utveckla mjäll.

Hur man kan bli av med mjäll

Bockhornsklöverfrön

Bockhornsklöver frön är en av de effektiva huskurer av mjäll, särskilt för dem som lider av torrt hår. Blötlägg två matsked bockhornsklöver frön natten och jordar dem på morgonen för att bilda en fin pasta. Applicera pastan i hela hårbotten och låt stå i en halvtimme. Använd tvål mutter (amla) och Acacia concinna (shikakai) för att tvätta håret. Du kan även använda bomull för att tillämpa denna lösning till hårbotten. Under de första två veckorna använder denna anti-mjäll behandling två gånger i veckan och sedan en gång i veckan.

Färsk lime juice

Citronsaft är ett utmärkt hem botemedel mot fet mjäll. När du tvättar håret, använder vatten med en matsked färsk lime juice för slutsköljningen. Förutom att ta bort mjäll detta hem botemedel bort klibbighet och ger omedelbar glans till håret.

Du kan förbereda en hårinpackning genom att blanda citronsaft och fullerjord. Detta paket rengör djupt hårbotten och hjälper till att bli av med mjäll.

Grönt gram pulver

Blanda två sked av grönt gram pulver med en kopp ostmassa och tvätta håret med denna blandning. Använd denna behandling två gånger i veckan för att bli av med mjäll.

Beets

Beet är ett effektivt botemedel mot mjäll. Koka en betor tillsammans med sin rot i vatten. Massera försiktigt detta vatten i hårbotten innan du går till sängs. Lämna över natten och tvätta den på nästa morgon.

Snake kalebass

Snake kalebass extrakt kallas effektivt botemedel mot mjäll. Massera försiktigt denna saft på hårbotten. För att öka dess effektivitet mix betor juice till den.

Cider vinäger

Späd cider ättika genom att blanda lika mängd vatten och badda den på håret med bomull. Låt stå i 10 minuter och tvätt. Du kan också använda äppelcidervinäger genom att lägga till den slutliga sköljvattnet efter schamponering.

Yoghurt

Applicera sura yoghurt och försiktigt massage hår för ungefär en halvtimme. För att maximera dess effektivitet mot mjäll blanda några droppar tea tree olja innan de ansöker om hårbotten.

Antidandruff Shampoo

Om du vill gå enkelt sätt och föredrar schampo för att ta itu med din mjäll sedan använda schampo med zinkpyrition. Den bekämpar mjäll genom att döda svampinfektioner i hårbotten.

Hur att dölja dålig mjäll

Mjäll (seborroiskt eksem) är en vanlig hår tillstånd som innebär en kliande och flagnande hårbotten. Det verkar som vita flingor (dålig mjäll) i hårbotten och hår och ofta tenderar att falla på axlarna. Bad mjäll är ett pinsamt problem. Mjällschampon är lösningen ur problemet, men de behöver mer tid att arbeta och ge dig lättnad.

Ta en titt på några av de sätt att dölja din mjäll att rädda dig från förlägenhet:

Ovannämnda idéer kan göra det möjligt för dig att dölja dina döda hudceller, som är din största oro för tillfället. Gör dig inte mer obekväm, men prova dessa idéer för att göra offentliga framträdanden fritt igen.

load...