Skapar kreatin håravfall?

9 november 2018

Snabbt! Du kan bara ha en: stora muskler eller en full hår. Vilket kommer det att bli?

Om du tillbringar någon tid att forska kreatin via online anslagstavlor, du går bort känslan som du inte kan ha båda, är att kreatin en premie muskelbyggare, men att det kommer med en ultimat bieffekt: en glänsande, kala huvud. Men inte kreatin verkligen orsaka håravfall?

Titta, om du tillbringar någon tid att forska kreatin via online anslagstavlor, sluta. Den avvecklings sinne bodybuilding och muskel huvud samhällen är inte de bästa ställena att lära sig om komplexa vetenskapliga ämnen. Rysare, jag vet. Det är inte att säga att det inte är intelligenta människor i dessa grupper - det finns. Men du behöver spendera nästan lika mycket tid forskat sina meriter som du skulle ämnet till hands.

load...

Sambandet mellan kreatin och håravfall kommer ner till en liten studie av rugbyspelare. Ett. Detta är omfattningen av forskning i ämnet. Resten av informationen ”ute” är rent anekdotiska.

Att skära rakt på sak: Det finns ingen definitiv vetenskaplig bevis för sambandet mellan håravfall och kreatin kosttillskott. Motsatsen till det är också sant: Det finns inga definitiva vetenskapliga bevis för att utesluter håravfall som en potentiell biverkning av kreatintillskott. Så, låt oss gräva lite djupare.

Vad är kreatin?

Kreatin är en av de mest utforskade bodybuilding tillskott. Det är naturligt i animaliska produkter såsom rött kött, men kan köpas på nästan alla stor låda eller komplettera butik. Talrika studier har länkat kreatin till ökad styrka, muskel och prestationsförmågan, liksom förbättrad återhämtning efter träning.

load...

Det finns flera varianter av kreatin på marknaden, men kreatin är det billigaste och anses lika, om inte mer effektiva än de andra.

Den vanligaste biverkningen av kreatin är vätskeansamling, men andra möjliga biverkningar innefattar: muskelkramper, illamående, yrsel, magproblem, uttorkning och värmeintolerans. Kreatin rekommenderas inte för personer med njursjukdom eller personer med njurproblem.

Intressant nog gör de mest ansedda källor på nätet för tillägg och hälsoforskning inte lista håravfall som en sido kreatin effekt.

Finns det vetenskapliga bevis för kreatin orsakar håravfall?

Den enda del av vetenskaplig litteratur potentiellt ansluta kreatin till håravfall var en studie 2009 publiceras i Clinical Journal of Sports Medicine. I studien följdes bara 20 rugbyspelare som de kompletterats med kreatin för bara tre veckor. De i studien som tog kreatin tog en jättestor 25 gram per dag (5 gram är den typiska rekommendation).

Läs också:

Forskarna fann att kreatin kan öka omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron (DHT). DHT tros vara hormonet bakom manligt håravfall hos män genetiskt predisponerade för håravfall.

load...

Vad denna studie gjorde inte är bevisa kreatin kan orsaka håravfall, eller ens länka två. Inte bara forskningen inte nämna håravfall, det var extremt liten och begränsad till en mycket snäv tidsram.

Anekdotiska bevis för sambandet mellan kreatin till skallighet

Som sagt - det är möjligt att kreatin kan störa hårväxten eller omsättning, men det helt enkelt inte finns några bevis. Eftersom ingen har visat att det inte orsaka håravfall, kan det inte uteslutas, och det finns flera människor där ute som svär det gör det.

”Jag visste att detta en kille som tog kreatin och var skallig efter två år,” eller ”Jag brukade ta kreatin, men slutade när jag insåg mitt hår gallring.” Du ser kommentarer liknar detta över hela Internet. De är anekdotiska, en berättelse baserad på någons personliga erfarenheter. Och problemet med dessa uttalanden är de två variablerna - förlust kreatin och hår - kanske eller kanske inte vara ansluten. Dessa män kan ha anlag för håravfall innan kreatin. Vi kan helt enkelt inte kan veta.

En sak många av dessa anekdotiska referenser har gemensamt är återhämtningen efter tillskott, det vill säga män som påstår att uppleva håravfall som en bieffekt av kreatin också hävdar att de återhämta sig när de slutar ta tillägget.

Poängen

Kreatin kan påverka DHT-nivåer, som är känd för att spela en roll i håravfall hos män som är predisponerade för sjukdomen. Det var den enda studie som förbinder kreatin och DHT inte utan brister, nämligen dess storlek och obscen mängd kreatin deltagarna tar. Vidare ingenstans i studien gör det nämner håravfall.

Det finns många anekdotiska berättelser på nätet där män påstår sig ha upplevt håravfall samtidigt som kreatin. Problemet med dessa historier - det finns nästan lika många som hävdar att de upplevt några sådana problem.

Avskedsord: Kreatin är känd för att vara en säker tillägg som kan stöd i muskeltillväxt och styrka. Bevisen potentiellt länka den till håravfall är tunn, i bästa fall, och det finns en god chans att du kan ta den rekommenderade mängden och erfarenhet ingenting men den vanligaste biverkningen: vätskeansamling. Om håravfall är verkligen ett bekymmer det finns saker du kan göra för att åtgärda det.

load...