Skal mjäll orsaka håravfall?

12 november 2018

Från obehag för fula flingor av huden som fångar på nacke och axlar har mjäll mycket nackdelar.

Mjäll kan uppstå av olika skäl, från olja uppbyggd som orsakas av inte tvätta håret så ofta du bör medicinska tillstånd som seborroiskt eksem.

En av de vanligaste frågorna som rör mjäll är om mjäll potentiellt kan leda till att du förlorar hår. Svaret är lite komplicerat: medan mjäll inte direkt leder till håravfall, kan några av de förhållanden som orsakar mjäll också orsaka tillfälligt håravfall.

load...

Detta håravfall är inte samma sak som manligt håravfall, vilket betyder att den vanligtvis omvänt när du åtgärda det underliggande problemet.

Låter komplicerat? Nedan kommer vi att förklara hur vanliga orsaker till mjäll kan också orsaka håravfall, liksom de steg du kan vidta för att bli av med mjäll och förhindra håret från gallring på grund av hårbottenproblem.

Seborroiskt eksem, mjäll och håravfall

Även mjäll sig inte orsaka håravfall, många av de hygienkrav som orsakar mjäll kan också skada dina hårsäckar och resultera i att kasta.

En av de vanligaste mjäll relaterade hälsoproblem som kan leda till håravfall är seborroiskt eksem. Seborroiskt eksem är en flagnande, fjällande utslag som kan bildas på din hårbotten och ansikte. Om det utvecklas på hårbotten, kan det orsaka mjäll samtidigt som det skapar tillfälligt håravfall.

load...

Det håravfall som orsakas av hudsjukdomar såsom seborroisk dermatit är inte samma sak som manligt håravfall, vilket innebär medicinering som finasterid (som blockerar DHT som orsakar hårsäckar att miniatyrisera och sluta växa) inte är effektiv.

Större delen av tiden, kan seborroiskt dermatit behandlas med användning av en anti-mjällschampo med stenkolstjära, ketokonazol eller selensulfid som aktiva ingredienser. Ibland måste du prova flera olika schampon innan du hittar en som helt tar bort seborroiskt eksem.

Läs också:

Eftersom håravfall från seborroiskt eksem är tillfällig, kommer det oftast vända sig när du har löst det underliggande problemet. Tänk på att det kan ta flera månader för håret att växa tillbaka, vilket innebär att du kommer förmodligen att behöva ha tålamod att se några varaktiga resultat.

Vissa håravfall behandling kan torka ut din hårbotten

Trots att studier visar att minoxidil inte leder till en betydande ökning av mjäll, det finns massor av anekdotiska rapporter ute människor som använder minoxidil och upplever torr, kliande och flagnande hud runt hårbotten efter flera veckor.

load...

Detta är något backas upp av vetenskapliga studiedata, med en studie från 2015 visar att användningen av minoxidil resulterar i högre grad av hårbotten klåda än placebo.

Om du har en känslig hårbotten eller redan har mjäll, det finns en risk för att använda minoxidil för att hålla håret kan förvärra mjäll. Risken är inte stor - de flesta människor som använder minoxidil inte får några hårbotten problem - men det är viktigt att veta att den finns där.

Den mest sannolika orsaken till detta hårbotten klåda problem är alkoholen som används i vissa minoxidil produkter, såsom minoxidil spray. Eftersom alkohol är känd för att skala bort naturliga hårbotten talg, kan det orsaka klåda och fjällning, vilket leder till obehag och mjäll.

Om du har märkt en ökning av mjäll sedan du började använda minoxidil, kan detta vara den viktigaste orsaken.

Hur man kan eliminera mjäll för gott

Även mjäll inte orsaka håravfall, är det fortfarande en stor irritation som kan förstöra ditt självförtroende och påverka ditt liv negativt. Lyckligtvis finns det många sätt att hantera mjäll, nästan alla som är effektiva på lång sikt.

Hur man kan bli av med mjäll för bra guide täcker de vanligaste orsakerna till mjäll, med enkla och effektiva behandlingar för att hjälpa dig att eliminera mjäll och förbättra håret hälsa på lång sikt.

load...