Sanningar och myter om ketokonazol och håravfall

10 november 2018

Ketokonazol är ett läkemedel mot svamp som har visat sig förbättra hårväxten i studier. Det är också påstods ha några effekter på DHT, det hormon som ansvarar för skallighet hos män.

Medan ketokonazol är en säker och bra komplement till ett hår skadeförebyggande stack, är det inte heller en mirakel håravfall botemedel. Liksom många receptfria behandlingar håravfall, det finns en hel del myter och rykten ute om vad ketokonazol kan och inte kan göra för ditt hår hälsa.

load...

Nedan har vi listat några av de vanligaste myterna om ketokonazol som hårväxt och anti-håravfall behandling. Vi har också vetenskapliga bevis för att ge sanningen om de flesta ketokonazol myter och förklara hur ketokonazol kan passa in i ett hår skadeförebyggande rutin.

Myt 1: ketokonazol är effektivare än minoxidil

En av de vanligaste myterna om ketokonazol är att det är lika eller mer effektivt än beprövade håravfall behandlingar såsom minoxidil.

Sanningen är att medan ketokonazol är kopplad till en förbättring av hårväxt i vissa studier och även uppnått samma resultat med minoxidil i en studie, bara finns inte samma mängd data som visar att ketokonazol lika effektivt som minoxidil.

load...

Med detta sagt, de flesta studier som testar ketokonazol som en hårväxt agent tycker att det har en mätbar effekt på tillväxten av anagena hårsäckar - hårsäckar som befinner sig i den aktiva, växande fas.

Om du vill förbättra din hårväxt kan en ketokonazol schampo vara ett bra komplement till håret hälsa stack. Bara inte tro att det är mer effektivt på egen hand än minoxidil, eftersom det finns helt enkelt inte tillräckligt med data för att stödja denna slutsats.

Myt 2: ketokonazol blockerar DHT

En annan vanlig ketokonazol myt är att den blockerar omvandlingen av testosteron till DHT eller dihydrotestosteron - det manliga hormonet som skadar hårsäckarna och orsakar manligt håravfall att utvecklas.

Från och med 2018, det finns inte någon avgörande vetenskapliga bevis som visar att ketokonazol har någon verklig effekt på DHT-nivåer i kroppen.

Detta innebär att man inte bör förlita sig på ketokonazol schampo som DHT-blockerare. Om håret börjar tunna eller avta och du vill sänka DHT-nivåerna, måste du använda en beprövad godkände FDA 5α-reduktashämmare som finasterid.

load...

Vår guide till DHT och manligt håravfall går in mer i detalj om hur blockerar DHT arbetar för att stoppa skallighet, vilket gör det en givande läsning om du vill stoppa skallighet på lång sikt.

Även om det inte finns några vetenskapliga belägg för att ketokonazol blockerar DHT, forskare tror att det kan finnas ett samband mellan ketokonazol och DHT vägen. En 2004 papper noterade att ketokonazol skulle kunna orsaka lokal störning av DHT vägen.

Även om detta är inte avgörande bevis att ketokonazol blockerar lokal DHT är det en intressant punkt att notera. För nu är det bäst att inte förlita sig på ketokonazol som DHT-blockerare - för det, måste du använda en beprövad, FDA godkänt behandlingsalternativ som finasterid.

Läs också:

Myt 3: ketokonazol schampo kan återföds ständigt förlorade hår

En annan ihållande myt om ketokonazol är att det kan leda till att du återföds håret du redan förlorade på grund av manligt håravfall.

Liksom de flesta myter, har detta en ett uns av sanning i det. Även ketokonazol inte kan återföds ständigt hår som har fallit ut till följd av manligt håravfall, kan det potentiellt hjälpa dig återföds hår som är tunnas ut som ett resultat av seborroiskt eksem.

Seborroiskt eksem är en av flera hårbotten förhållanden som kan orsaka tillfälligt håravfall. I detta fall faller hår inte på grund av DHT, men på grund av fjällande, fet och inflammerad hud och en överdriven mängd sebum som gör hårväxt svårt.

Eftersom ketokonazol är en effektiv behandling för seborroiskt eksem, är det lätt att förväxla hår du avkrävdes från att behandla seborroiskt eksem som "permanent" håravfall som vänt på grund av ketokonazol.

Sanningen är att något hår du förlorar på grund av manligt håravfall är för det mesta, borta för alltid. Även ett litet antal hårsäckar kan växa tillbaka med hjälp av finasterid, det enda beprövat sätt att "återföds" fläckar av permanent förlorat hår är genom en hårtransplantation.

Myt 4: ketokonazol är den enda håravfall behandling du behöver

Slutligen en irriterande vanlig myt om ketokonazol är att det är den enda produkt som du behöver ta för att stoppa håravfall.

Detta är lätt att förstå. När allt kommer omkring, vem skulle inte hellre bara använda en daglig schampo än att ta ett piller och tillämpa en hårväxt serum eller skum?

Tyvärr, medan ketokonazol kan vara effektiva vid behandling av håravfall och förbättra hastigheten med vilken du växer ny anagen hår, det finns inga bevis för att det är en effektiv håravfall behandling i nivå med finasterid.

Om du lider av svår håravfall som orsakas av manligt håravfall, ketokonazol vanligtvis inte kommer att vara tillräckligt för att stoppa den. Detta gäller särskilt för personer med hår som är mycket känsliga för DHT och märkbara, förvärrade håravfall.

För att stoppa manligt håravfall, måste du stoppa DHT. Detta innebär att du inte kan använda ketokonazol på egen hand med någon sannolikhet för framgång.

De flesta studier visar att den mest effektiva behandlingen för att förhindra håravfall är en kombination av finasterid och minoxidil. Dessa behandlingar båda har gott om vetenskapliga data att backa upp dem, liksom miljontals framgångsrika användare runt om i världen, och de är båda FDA godkänt för behandling av ärftligt håravfall.

Även om det inte finns någon verklig skada att använda en ketokonazol schampo, särskilt en som du kan köpa över disk, bör du aldrig lita på det som en ersättning för finasterid och minoxidil.

I stället är det bästa alternativet för att prata med din håravfall läkare om hur du använder ketokonazol schampo samt dina befintliga produkter håravfall för att blockera DHT och stimulera ny hårväxt så starkt som möjligt.

load...