Salicylsyra schampo för att förhindra håravfall: hur fungerar det?

11 november 2018

Används för att behandla allt från akne till mjäll, är salicylsyra en ingrediens som ofta är finns i schampo, balsam och andra hårvårdsprodukter.

I själva verket är det en av flera viktiga anti-mjäll och anti-håravfall ingredienser som ingår i vår DHT blockerar schampo.

Salicylsyra utför flera funktioner samtidigt på huden och hårsäckar. Det kan förhindra talg uppbyggd, vilket minskar risken för akne att utveckla i ansiktet och hårbotten. Det är också visat sig minska bildningen av mjäll, hålla hårbotten fri från döda, flagnande hud.

load...

I den här guiden kommer vi att titta på vad salicylsyra gör och hur det fungerar, komplett med flera vetenskapliga studier som tittar på hur salicylsyra interagerar med din hud och hårsäckar.

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra är en allmänt använd medicinsk ingrediens som används som behandling för allt från vårtor och förhårdnader till mjäll, akne, ringorm och en mängd andra hudåkommor.

Finns naturligt i vissa livsmedel såsom valnötter, jordnötter och björnbär, var salicylsyra ursprungligen kommer från salix alba, eller vit willow bark.

Salicylsyra fungerar genom ett säkert och effektivt strippa bort epidermis eller yttre lagret av huden. Genom att försiktigt avlägsna det yttersta lagret av huden, förhindrar salicylsyra hudirritationer såsom finnar, svampinfektioner och mjäll från att utveckla över tiden.

load...

Extremt säker och används i stor utsträckning är salicylsyra noterat på WHO Lista över livsnödvändiga läkemedel som en av de viktigaste medicinska ingredienser i världen.

Vad gör salicylsyra göra?

När används lokalt i ett schampo, remsor salicylsyra naturligtvis bort det yttersta lagret av överhuden, så att döda hudceller att tvätta bort hårbotten när du schampo och villkor håret.

Från mjäll till obekväma, kliande hår, många av de vanligaste hårbotten förhållanden förvärras död hud är tillåtet att bygga upp på din hårbotten. Du kan tänka på salicylsyra som ett verktyg för att lossa döda, irriterad hud, vilket gör det lättare att tvätta bort när du duschar.

Den unika kemiska struktur av salicylsyra gör den till en av de mest effektiva ingredienserna för att tränga in i hårbotten och rensning din hud.

Till skillnad från de flesta schampo ingredienser kan salicylsyra ingå och rengöra porer, förhindra olje uppbyggd och hjälpa till att rensa dina hårsäckar. Detta kan innebära friskare hårväxt och färre hud frågor såsom seborroiskt eksem eller mjäll.

load...

Till exempel fann en studie 2002 att personer som behandlas med schampo som innehåller en blandning av salicylsyra och svavel hade en märkbar minskning av mängden huden skalning (torr, flagnande hud) på sina skalper.

Enkelt uttryckt, om du har märkt mjäll eller hårbotten klåda som orsakas av torr hud, är salicylsyra värt att överväga som ett tillägg till dig hårvård protokollet.

Läs också:

Salicylsyra och håravfall

Även salicylsyra inte är direkt kopplat till en minskning av håravfall (som minoxidil eller finasterid), kan det potentiellt spela en roll i att hjälpa dig att hålla mer av ditt hår.

Detta beror på att salicylsyra är avgörande för att tvätta bort överflödigt talg - en vaxartad, oljig substans som kan innehålla dihydrotestosteron eller DHT, nyckeln androgena hormon som ansvarar för håravfall hos män.

För närvarande finns det inte någon avgörande vetenskapliga bevis för att överskjutande DHT som finns i hårbotten talg kan bidra till manligt håravfall. Men tvätta bort talg är perfekt för att hålla din hårbotten frisk och fri från acne, irritation av mjäll i första hand.

Kort sagt, bör du se salicylsyra som en mirakelkur för skallighet? Nej, men erbjuder en mängd beprövade fördelar för hårbotten och hår hälsa, liksom möjligheten att sänka DHT nivåer på hårbotten genom att hålla huden frisk, ren och fri från överskotts mjäll och talg.

Hur effektiv är salicylsyra?

Flera studier har gjorts på salicylsyra potential som en hårvårdsprodukter. Ett, från 2002, jämfört salicylsyra till Nizoral schampo - en populär anti-mjällschampo - att räkna ut vilket var den mest effektiva behandlingen för mjäll och seborroiskt eksem.

Studien fann att båda produkterna förbättrats avsevärt seborroiskt eksem och minskat mängden mjäll i hårbotten. Men personer som behandlas med salicylsyra schampo hade en större förbättring av klåda symptom orsakade av seborroiskt eksem.

En annan studie från 2012 visade att salicylsyra producerade signifikanta förbättringar av hudrodnad, klåda, obehag och torrhet orsakas av seborroiskt eksem.

Denna studie använde två blandningar av salicylsyra - en blandning av salicylsyra med lipohydroxy syra, och en av salicylsyra med ciklopiroxolamin och mentol. Båda formlerna producerade en mätbar, signifikant förbättring, med endast en liten skillnad mellan varje grupp.

I korthet fungerar salicylsyra mycket bra för behandling av mjäll och hudsymptom av seborroiskt eksem. Detta verifieras av många vetenskapliga studier. Även om det kan också hjälpa till vid behandling av håravfall, finns det inga vetenskapliga data som bevisar detta bara ännu.

Är salicylsyra säker att använda?

Salicylsyra överväldigande ses som en säker och effektiv ingrediens för behandling av torr hud och hårbotten villkor som mjäll eller seborroiskt eksem. Den vanligast rapporterade biverkningen är hudirritation, även om detta är extremt sällsynt och oftast mycket mild.

För det mesta är salicylsyra som används i relativt små mängder som en del av ett hår hälsa och mjäll förebyggande schampo. Använd den så ofta som du skulle en vanlig schampo för att frigöra och tvätta bort överflödig hud talg för att hålla håret och hårbotten i optimal kondition.

load...