Orsaker till håravfall

10 november 2018

Den genomsnittliga personen skjul mellan 50 och 100 hårstrån per dag. Detta är ingen riktig anledning till oro, så länge kroppen fylla dessa förluster.

När håravfall börjar överstiga dessa trösklar, då är det dags att oroa sig och du kan lida av alopeci (den medicinska termen för håravfall).

Den mest gynnade förklaringen är att Alopecia areata är en autoimmun sjukdom där antikroppar mot personens egna hårsäckar produceras.

Alopecia finns också med andra autoimmuna sjukdomar, såsom vitiligo och tyreoidit.

load...

Orsaker till håravfall

Det finns fem ganska vanliga orsaker till diffust håravfall. Dessa är: Telogen effluvium, nutrition, droger, hormon avvikelser och manligt håravfall (androgen alopeci).

Hos barn, håravfall genom en hårbotten infektion, såsom ringorm, blir allt vanligare.

Telogen effluvium är tillfälligt håravfall på upp till en tredjedel av en persons hår på grund en förolämpning mot kroppen. Den manifesterar vanligtvis två till fyra månader efter incidenten. Vanliga orsaker är krasch kostvanor, examen stress stora operationer, graviditet och skilsmässa / förlust av en nära anhörig.

Det börjar normalisera efter tre till sex månader och efter ett år är det nästan alltid tillbaka till det normala. Det är vanligare hos kvinnor och behöver ingen behandling.

load...

Närings orsaker till håravfall

De vanligaste näringsmässiga problem som är förknippade med alopecia är järn och zinkbrist. I praktiken är dessa förmodligen de enda orsakar alopeci.

Håravfall är också observerats hos personer som konsekvent tar i för mycket selen. Den genomsnittliga dagliga rekommendationer intag för selen är 60 mikrogram per dag för män och 53 mikrogram per dag för kvinnor

Av detta kan man se att ta hundratals vitaminer, näringsämnen, mikro mm (vem vet vad några av hopkok innehåller), kommer att göra något bra.

Biotin till exempel, kan göra ditt hår växa sig stark och tjock, men det kommer inte att hindra dig från att gå skallig. Om blodprover för järn och zink är normala, är en näringsbrist inte orsaken till din alopeci.

Könshormoner inte spela en roll i hår lossDrugs oftast förknippas med alopecia är p-piller, thinner blod warfarin och heparin (Thrombophop), magsår medicinering cimetidin och betablockerare propranolol.

load...

P-piller trycker ägglossningen av de kombinerade effekterna av hormonerna östrogen och progesteron eller i vissa fall progesteron ensam.

Läs också:

Kvinnor som är predisponerade för hormonella relaterade håravfall eller som är överkänsliga mot de hormonella förändringar som sker i deras kroppar kan drabbas av håravfall i varierande grad, medan p-piller eller mer vanligt, flera veckor eller månader efter avslutad p-piller.

Om detta är en orsak till dig, bara använda låg androgen index piller, och om det finns en stark benägenhet för genetisk håravfall i din familj, använda en icke-hormonell form av preventivmedel.

Cytostatika är allmänt förknippas med håravfall, men detta är en reversibel håravfall i nästan samtliga fall.

Håravfall kan förekomma under strålbehandling för cancerbehandling. Strålterapi skadar celler som växer snabbt, såsom de i hårrötterna.

Håravfall kan utvecklas två till tre veckor efter det första behandlingstillfället. Håret kan växa tillbaka tre till sex månader efter behandlingen. Men när mycket höga doser av strålning används, hår kan inte växa tillbaka.

Hormon problem kan orsaka håravfall, men inte könshormoner. Varken östrogen eller testosteronbrist eller överskott, spelar en roll i håravfall.

De sjukdomar som är förknippade med alopecia är diabetes mellitus och sköldkörtelproblem.

Av ovanstående kan du räkna ut att när du har blodprov tagits för att fastställa orsaken till ditt håravfall, en sällan behöver göra mer än tester för järn, zink, sköldkörtelhormon, socker och en fullständig blod.

Vissa läkemedel kan också orsaka håravfall, såsom medicin för acne, högt blodtryck, högt kolesterol, antibiotika, viktminskning, födelsekontroll, Parkinsons sjukdom, hormonbehandling och depression.

Det är i dina gener

Manligt håravfall är den vanligaste formen av håravfall och är av genetisk grips. Om det finns skallighet någonstans i din familj (antingen på din mamma eller pappas sida), kommer du förmodligen att bli skallig också.

Det är med denna form av skallighet att läkemedlet Propecia ® (Finasterid) har visat lovande resultat.

I manlig skallighet, dihydrotestosteron (DHT) orsakar en förkortning av tillväxtfasen och gallring av hårstråna. Finasterid blockerar ett enzym som kallas 5a-reduktas som ändrar testosteron till DHT och på så sätt förhindrar dessa förändringar äger rum.

I 99% av män kommer stoppa håravfall inom ett år kommer en tredjedel har en liten ökning i håret och en tredje kommer att visa markant förbättring. Eftersom det fungerar på byte av testosteron till DHT, det kommer inte att fungera för kvinnor och kan vara mycket farligt under graviditeten.

load...