Orsakar onani hårförlust?

10 november 2018

Det finns många skrönor om onani, allt från föreställningar att onani kan resultera i att du går blind för myter om onani orsakar håret att växa på handflatorna.

En av legenderna är att onani kan leda till att du förlorar hårbotten hår, antingen i form av en vikande hårfäste eller total skallighet.

Liksom de andra onani myter, är inte sant tanken att onani kommer att orsaka håret att falla ut. Det finns absolut inga vetenskapliga bevis för sambandet mellan onani till håravfall, det finns inte heller något samband mellan mängden kön du har och tjockleken eller hälsa på ditt hår.

load...

Intressant, några av de webbplatser som hävdar onani orsakar tillbaka upp sitt håravfall skallighet hävdar bevis som låter helt rimligt. Det finns en hel del vetenskapliga termer som används och nämner av hormoner, proteinbrister och mineraler i sädesvätska.

Nedan kommer vi att titta på några av de vanligaste orsakerna onani påstås orsaka håravfall och avslöja en del av nonsens "vetenskap" för att backa upp dessa påståenden.

Myt 1: onani orsakar din kropp att producera dihydrotestosteron

Dihydrotestosteron, mer känd som DHT är ett manligt könshormon som är den främsta orsaken till manligt håravfall.

DHT binder till receptorer i hårbotten och miniatyriserar hårsäckarna runt hårfästet och kronan, vilket resulterar i håravfall för män med genetisk känslighet för DHT.

load...

En av de vanligaste orsakerna som används för att backa upp påståendet att onani orsakar håravfall är att onanerar resulterar i en frisättning av hormoner, inklusive DHT.

Liksom de flesta skrönor, riktiga vetenskapliga data motsäger helt påståendet att onani har någon effekt på DHT och andra manliga hormoner. I själva verket finns det flera studier som visar sexuell aktivitet har ingen mätbar effekt på testosteron eller DHT produktion.

En studie jämförs män med normal sexuell funktion för män med sexuell dysfunktion. De slutliga resultaten visar att båda grupperna av män har statistiskt liknande nivåer av testosteron.

En annan studie jämför män med normal sexuell aktivitetsnivå till män som medvetet undvikit sexuell aktivitet. Blodprovs data visade ingen skillnad mellan de två grupperna i halterna av totalt testosteron, fritt testosteron och luteiniserande hormon (LH).

Eftersom DHT är en metabolit av testosteron, är det ytterst osannolikt att sexuell aktivitet (oavsett om det är onani eller samlag) har någon effekt, positiv eller negativ, på DHT-nivåerna.

load...

Myt 2: masturbation sänker proteinnivåer, vilket håravfall

Även om det är sant att sperma inte innehåller protein, onanerar eller ha sex inte har någon signifikant effekt på mängden protein för dina hårsäckar.

I genomsnitt finns det cirka 5040 mg protein i varje 100 ml av sperma. Eftersom den genomsnittliga mängden sperma frigörs vid varje utlösning är 3,7 ml, betyder det att du måste antingen ha sex eller onanera 27 gånger för att frigöra drygt fem gram protein.

Läs också:

För att sätta detta i perspektiv, förbrukar du ungefär sex gram protein varje gång du äter ett ägg, och 30 till 60 gram varje gång du äter en kycklingbröst.

Mängden protein du förlorar när du orgasm är obetydlig jämfört med den genomsnittliga personens kostproteinintag. Även om du tillbringa hela dagen onanerar, kommer du fortfarande förbrukar ca 10 till 50 gånger så mycket protein i kosten, förutsatt att du äter relativt hälsosamt.

Precis som den förmodade kopplingen mellan onani och DHT, det finns inget samband mellan onani och proteinbrist.

Myt 3: utlösning kontroll är viktigt för hormonbalansen

Denna myt är en variant på "onani påverkar DHT" påstående vi avslöjade ovan, dock med den extra anspråk på onani påverkar den totala balansen av hormoner i kroppen.

Även om det är sant att sex har en viss effekt på nivåerna av vissa hormoner i kroppen, är det en tillfällig effekt som inte är kopplat till håravfall.

Den mest betydande hormon som frigörs under sex är oxytocin, som är en peptid hormon som påverkar fritidscentrum i hjärnan. Detta är en av anledningarna till sex och onani må bra, men det är inte kopplat till hälsa eller tjockleken på håret.

Intressant nog finns det en viss begränsad bevis för att oxytocin kan ha en effekt på omvandlingen av testosteron till DHT. Men det finns inga bevis för specifikt visar att onani har någon specifik effekt på DHT som inte skulle också förekomma i andra situationer som producerar oxytocin.

Eftersom din kropp kommer att släppa oxytocin när du gör saker som håller varandra i handen med din partner eller blicka in i deras ögon, det finns ingen anledning att specifikt oroa oxytocin frigörs vid sex eller onani påverkar hårfästet.

Skallighet är hormonella och genetiska, inte en bieffekt av masturbation

Manlig skallighet orsakas av DHT, som görs när kroppen omvandlar testosteron till DHT genom 5α-reduktasenzymet. Inte vid något tillfälle har masturbation spelar någon verklig roll i processen att orsaka hårsäckar att krympa och slutar växa.

Om du har märkt håret faller ut eller hårfästet börjar avta, är det mycket mer sannolikt att vara en bieffekt av känslighet för DHT, stress, kost eller livsstilsfrågor än resultatet av för mycket onani.

Du kan behandla dessa genom att vidta åtgärder för att sänka dina DHT-nivåerna med hjälp av medicin eller ändra din kost och livsstil för att eliminera de faktorer som bidrar till håravfall.

I korthet kan du vara lugn. Onani kommer inte att påverka hårfästet, hår tjocklek eller någon aspekt av ditt hår hälsa. Varken kommer sex. Om någon gjorde det, skulle den stora majoriteten av världens befolkning har allvarliga problem håravfall och det medicinska samfundet skulle vara mycket medveten om det.

load...