Orsakar adderall håravfall?

12 november 2018

Adderall är en av de mest förskrivna läkemedel för behandling av ADHD. Det är också vanligt förekommande som en olaglig studiestöd av studenter, med data som visar att ungefär en av fem college barn har använt Adderall (eller Ritalin, en annan ADHD läkemedel) vid något tillfälle.

Personer med narkolepsi kan också använda Adderall som vakenhet läkemedel för att undvika dagtid trötthet och andra vanliga frågor.

Liksom de flesta stimulantia, är Adderall en kraftfull drog som har några ganska allvarliga biverkningar. Vid en normal dos kan Adderall gör det svårt att sova, dämpa aptiten och ändra hur du beter runt andra människor.

load...

Vid högre än normalt doser eller på lång sikt, kan Adderall har några ännu allvarligare biverkningar. En av dessa biverkningar kan vara tillfälligt håravfall orsakas av stress, dålig sömn och näringsbrist.

Även sällsynta, kan håravfall från Adderall potentiellt hända. I den här guiden kommer vi att förklara hur droger som Adderall kan påverka ditt hår hälsa, samt hur man kan motverka effekterna av håravfall som orsakas av Adderall.

Hur vanligt är Adderall håravfall?

Håravfall är inte en vanlig biverkning av Adderall. Det är dock listad som en sällsynt potentiell biverkning, vilket innebär att det finns en möjlighet till regelbunden Adderall användning påverkar hårets tjocklek och allmänna hälsa.

load...

En långt mer vanlig biverkning av Adderall - en som kan bidra till håravfall - är ångest.

Adderall är en kombination av levoamphetamine och dextroamfetamin alter - två kraftfulla typer av stimulerande. Många människor, särskilt människor utan ADHD som använder Adderall för att studera mer effektivt, känner mig starkare stress och ångest efter att ha tagit Adderall.

Denna stress kan ha en negativ effekt på håret. Överdrivna nivåer av stress kan leda till telogen effluvium, som är en typ av diffus håravfall som kan resultera i en stor del av dina hårsäckar in i kasta fasen i förtid.

Adderall kan också ha en allvarlig inverkan på din sömn mönster. Eftersom det är ett njutningsmedel, kan även terapeutiska doser av Adderall hålla dig vaken på natten om de tas sent på dagen, vilket innebär att du kommer att gå utan sömn du behöver för att fungera ordentligt.

Mindre sömn motsvarar mer stresshormoner, vilket i sin tur kan leda till håravfall på grund av telogen effluvium.

load...

Slutligen Adderall kan ofta leda till en svagare aptit, vilket innebär att du är mindre benägna att konsumera vitaminer, mineraler och näringsämnen som är viktiga för frisk hårväxt.

Många av dessa biverkningar är också vanligt med andra ADHD mediciner. Till exempel sömnproblem och hårbotten håravfall också listade som potentiella biverkningar av metylfenidat - den aktiva ingrediensen i ADHD läkemedel Ritalin.

Läs också:

Adderall håravfall agins manligt håravfall

Håravfall orsakas indirekt av Adderall är inte samma sak som manligt håravfall. Merparten av tiden, något hår du förlorar från att ta Adderall tillfälligt borta som ett resultat av högre nivåer av stress, lägre nivåer av sömn eller dålig kost.

Manligt håravfall, å andra sidan, är permanent håravfall som orsakas av manliga hormoner som DHT.

Merparten av tiden, håravfall orsakas av Adderall kommer i form av gallring, där du kommer att förlora hår från de flesta eller alla delar av huvudet. Det finns inga vetenskapliga bevis för sambandet mellan stress specifika områden av håravfall, som en vikande hårfäste eller skallighet runt kronan på huvudet.

En viktig sak att notera är att tillfälligt håravfall som orsakas av Adderall potentiellt kan täcka upp resultaten av manligt håravfall, vilket gör det svårare att avgöra om du förlorar hår som en följd av Adderall eller på grund av DHT.

Till exempel, om ditt hår är redan tunn på grund av undernäring eller brist på sömn som orsakas av Adderall, hittar du det mycket svårare att upptäcka DHT-inducerad diffus gallring.

Detta innebär också att finasterid och andra DHT blockerare förmodligen inte kommer att ha någon effekt på håravfall som orsakas av Adderall. Finasterid är utformad för att stoppa omvandlingen av testosteron till DHT, och är inte effektivt att minska stress eller hjälpa dig att sova.

Hur man vända håravfall från Adderall

Det bästa sättet att vända hår biverkningar av Adderall är att se till att du får tillräckligt med sömn, mat, vitaminer och mineraler. Om du tar Adderall utan recept som studier eller arbete stöd stoppa Adderall kan göra det lättare.

Det är också viktigt att vidta åtgärder för att minimera din stress nivå. Om du tar Adderall för att hålla jämna steg med en krävande arbete eller studier program, göra vissa ändringar i din livsstil och studera / arbetsvanor kan göra stor skillnad, både i din hälsa och tjockleken på håret.

Det kan också vara möjligt att påskynda hår återväxt efter att ha tagit Adderall med hår behandlingar som minoxidil, även om det inte finns någon vetenskaplig forskning specifikt länka minoxidil till hårväxt efter stressinducerad håravfall.

Sammanfattningsvis är håravfall från Adderall sällsynt men möjlig. Om du tar Adderall och har sömn eller aptit problem, det finns en chans att de kan leda till håravfall, vilket ger dig en tunnare och mindre hälsosamma hår som indirekt orsakas av Adderall användning.

Dock är Adderall inte kopplad till en vikande hårfäste eller manligt håravfall. Denna typ av håravfall orsakas av en kombination av genetik och manliga hormoner och har en helt annan metod för behandling.

load...