Mytbysten: Baldnessgenen

11 november 2018

I stället för att nöja sig med strumpor, kuponger, eller klibbig tröjor har familjer över hela landet varit att ge varandra en mer spännande semester gåva - DNA-test kit. Förutom att bedöma din uråldriga historia, dessa kit testa även för förekomst av olika gener som sträcker sig från det triviala - oavsett om du föredrar salt mat - till de mer allvarliga, som din sannolikheten att få Parkinsons sjukdom.

En av de mer populära DNA-test kit ser också för skallighet genen och risken för håravfall hos män. Det finns gott om myter kring ärftligt håravfall som orsakar män till panik och galen utan goda skäl. För denna delen av myt busting, kommer vi att förklara ärftligt håravfall och packa upp hur exakt dessa mycket populära DNA-test kit egentligen är.

load...

Har håravfall komma från din mors sida?

Du har säkert hört denna myt: om din morfar är skallig än du absolut kommer att förlora håret. Ibland blir myten mer specifika - om din farfar började gå skallig när han var 25 än vad du kan förvänta dig att börja förlora håret då; så spänn fast dig och njuta av college. Innan du börjar frenetiskt be din mamma för morfar gamla foton, finns det några saker du bör veta.

Först finns det någon sanning i denna myt. Manligt håravfall, medicinskt kallas androgen alopeci, främst har kommit från genetik. En studie visade att 79 procent av manlig skallighet är ärftlig och en annan studie fann att den androgenreceptorer (AR) genen, (som orsakar skallighet) kan hittas på din X-kromosomen. I en uppsats, 23andMe och forskare från University of Bonn slutsatsen att X-kromosomen bär även andra håravfall biologiska faktorer som ”melatonin-signalering, fett celldifferentiering och tillväxtfaserna av håret.”

load...

Biologiska män har både en X- och Y-kromosom, medan biologiska honorna har två XX kromosomer. Eftersom män får sin X-kromosom från sina mödrar, tittar in maternal genetik vettigt. När ett drag blir skickas till X-kromosomen hos män, är sannolikheten för att det uttrycker sig större, eftersom det inte kommer att få balanseras av en annan X-kromosomen. Kvinnor, å andra sidan behöver genetiska egenskaper att dyka upp i båda X-kromosomer att uttrycka sig. Mödrar bär en X-kromosom från sina fäder, vilket gör deras farfars genetik en trolig indikator för vad drag de kommer att vidarebefordra till män. Som sagt, det skulle vara reduktiva att hävda att håravfall bara kommer från din mammas genetik. Här är varför:

Vad betyder det om min DNA-test säger att jag är benägna att gå skallig?

Trots att populära, DNA-test kit är ny terräng för vetenskapen. Med 23andMe teoretiskt allt du behöver göra är att spotta i ett rör, skicka den till ett labb, och sedan vänta några veckor för att se risken för att gå skallig. Även om denna process kan tyckas super bekvämt, det är inte hundra procent korrekt. 23andMe - och andra testutrustning - är också benägna att felaktigheter.

Läs också:

För vissa icke-kaukasiska ursprung, är uppgifterna också begränsad och kan leda till felaktiga resultat. Företaget varnar kunder som bara för varianter är närvarande i deras DNA, betyder det inte dessa varianter kommer alltid att uttrycka sig. Detta är en prognos, inte en diagnos. Det finns en skillnad mellan att vara en bärare av en gen och som har symptom eller sjukdom. Du kan förmodligen gå ner skallighet genen till dina barn utan att gå skallig själv.

load...

Har skallighet bara komma från genetik?

Om DNA-test säger att du är benägna att gå skallig, kom ihåg att det är en av många faktorer som leder till håravfall. Även om de flesta fall av manligt håravfall inte härrör från genetik, det finns andra faktorer som inte kan lätt bestämmas från DNA-test kit. Kom ihåg att det är viktigt att kontakta en läkare om du börjar uppleva håravfall eftersom det kan förebåda allvarliga hälsoproblem. Vad är vissa icke-ärftliga faktorer som kan leda till håravfall?

Dessa faktorer kan inte behandlas av de mediciner som HIMS erbjudanden och i de särskilda fall av telogen effluvium och trichotillomania, kan kräva psykologisk eller psykiatrisk hjälp.

Hur förhindrar jag ärftligt håravfall?

Tyvärr kan du inte bara ta bort skallighet genen. Om du börjar uppleva tecken på håravfall, men det finns åtgärder du kan göra för att förhindra att den förvärras. För alla dess folklore, kommer närmast håravfall från kemiska reaktioner i kroppen. Ärftligt håravfall orsakas av dihydrotestosteron (DHT), en androgen som är producerad med testosteron. Alla biologiska män gör DHT. När du är genetiskt bunden att gå skallig, krymper DHT och därefter förstör din folliklar - vilket resulterar i håravfall. Lyckligtvis finns det behandlingar som kan stoppa detta genom att blockera DHT. Medicineringen Finasterid hämmar DHT produktion, hindrar dig från att förlora mer folliklar.

Att ta reda på din genetiskt predisponerade för att förlora hår kan vara skrämmande och nervslitande. Men det är viktigt att sätta DNA-test kit och gamla familjefoton av din farfar i perspektiv. Vid Hims, vill vi ge den information du behöver för att ta viktiga steg för att gå framåt. Kolla in vår användbar guide om effekterna av finasterid och hur det fungerar. Om du är intresserad av att lära mer om hur våra produkter kan lindra din håravfall stress, ta en titt på våra håravfall produkter.

load...