Laserhårborttagning

10 november 2018

Översikt

Laser hårborttagning är en medicinsk procedur som använder en koncentrerad stråle av ljus (laser) för att ta bort oönskat hår.

Under laser hårborttagning, avger en laser ett ljus som absorberas av pigmentet (melanin) i håret. Ljusenergin omvandlas till värme, vilket skadar de rörformade sacs i huden (hårsäckar) som producerar hårstrån. Dessa skador hämmar eller fördröjer framtida hårväxt.

Även laser hårborttagning fördröjer effektivt hårväxt under långa perioder, oftast inte leder till permanent hårborttagning. Flera laser hårborttagning behandlingar behövs för initial hårborttagning och underhåll behandlingar kan behövas också. Laser hårborttagning är mest effektiva för människor som har ljus hy och mörkt hår.

load...

Varför det är gjort

Laser hårborttagning används för att minska oönskat hår. Vanligaste behandlings platser inkluderar ben, armhålor, överläppen, hakan och bikinilinjen. Men det är möjligt att behandla oönskat hår i nästan alla områden, utom ögonlocket eller omgivningen.

Hårfärg och hudtyp påverka framgången för laser hårborttagning. Grundprincipen är att pigmentet i håret, men inte pigmentet i huden, bör absorbera ljuset. Lasern ska skada bara hårsäcken och samtidigt undvika skador på huden. Därför är en kontrast mellan hår och hudfärg - mörkt hår och ljus hy - resulterar i de bästa resultaten.

Risken för skador på huden är större när det finns lite kontrast mellan hår och hudfärg, men framsteg inom laserteknik har gjort laser hårborttagning ett alternativ för människor som har mörkare hud. Laser hårborttagning är mindre effektiv för hårfärger som inte absorberar ljus väl: grå, röd, blond och vitt. Men alternativ laserbehandling för ljust hår fortsätta att utvecklas.

load...

Risker

Risker för biverkningar varierar med hudtyp, hårfärg, behandlingsplan och anslutning till förbehandling och efterbehandling vård. De vanligaste biverkningarna av laser hårborttagning inkluderar:

I sällsynta fall kan laser hårborttagning orsaka blåsor, skorpbildning, ärrbildning eller andra förändringar i hudens struktur. Andra sällsynta biverkningar inkluderar grånande av behandlat hår eller överdriven hårväxt runt behandlade områden, särskilt på mörkare hud.

Laser hårborttagning rekommenderas inte för ögonlock, ögonbryn eller omgivande områden, på grund av risken för allvarliga ögonskador.

load...

Hur du förbereder

Om du är intresserad av laser hårborttagning, välja en läkare som är certifierad i en specialitet som dermatologi eller kosmetisk kirurgi och har erfarenhet av laser hårborttagning. Om en läkare assistent eller licensierade sjuksköterska kommer att göra förfarandet, se till att läkare övervakar och finns på plats under behandlingarna. Var försiktig med spa, salonger eller andra anläggningar som gör nonmedical personal att göra laser hårborttagning.

Innan laser hårborttagning, schemalägga ett samråd med läkare för att avgöra om detta är ett lämpligt behandlingsalternativ för dig. Din läkare kommer sannolikt att göra följande:

Vid samrådet diskutera en behandlingsplan och tillhörande kostnader. Laser hårborttagning är oftast en out-of-pocket bekostnad.

Läkaren kommer också att erbjuda specifika instruktioner för att förbereda sig för laser hårborttagning. Dessa kan omfatta:

Läs också:

Vad du kan förvänta

Laser hårborttagning kräver vanligen en serie av två till sex behandlingar. Intervallet mellan behandlingarna varierar beroende på platsen. På områden där håret växer snabbt, såsom överläppen, kan behandlingen upprepas i fyra till åtta veckor. På områden med långsam hårväxt, såsom ryggen, kan behandlingen vara varje 12 till 16 veckor.

För varje behandling du bära särskilda glasögon för att skydda ögonen från laserstrålen. En assistent kan raka webbplatsen igen om det behövs. Läkaren kan gälla en bedövningssalva på huden för att minska något obehag under behandlingen.

Under förfarandet

Läkaren kommer att trycka på en handhållen laserinstrument på huden. Beroende på vilken typ av laser, kan en kylanordning på spetsen av instrumentet eller en sval gel användas för att skydda huden och minska risken för biverkningar.

När läkaren aktiverar lasern, kommer laserstrålen passerar genom huden till hårsäckarna. Den intensiva värmen från laserstrålen skadar hårsäckarna, som hämmar hårväxten. Du kanske känner obehag, såsom en varm nålstick, och du kommer förmodligen att känna en känsla av kyla från kylanordningen eller gel.

Att behandla ett litet område, såsom överläppen, kan ta bara några minuter. Att behandla ett större område, såsom ryggen, kan ta mer än en timme.

Efter ingreppet

Du kanske märker rodnad och svullnad under de första timmarna efter laser hårborttagning.

För att minska eventuella obehag, tillämpa is till det behandlade området. Om du har en hudreaktion omedelbart efter laser hårborttagning, kan läkaren använda en steroid kräm till det drabbade området.

Efter laser hårborttagning och mellan planerade behandlingar undvika solexponering - både naturligt solljus och solarier - för sex veckor eller enligt anvisningar från din läkare. Använd ett brett spektrum solskyddsmedel dagligen.

Resultat

Hår faller inte ut omedelbart, men du kommer att kasta dem under en period av dagar till veckor. Detta kan se ut som en fortsatt hårväxt. De upprepade behandlingar är oftast nödvändigt eftersom hårväxt och förlust förekommer naturligt i en cykel, och laserbehandling fungerar bäst med hårsäckar i scenen nya tillväxt.

Resultaten varierar kraftigt och är svåra att förutsäga. De flesta människor upplever hårborttagning som varar flera månader, och det kan pågå i åratal, men laser hårborttagning garanterar inte permanent hårborttagning. När håret regrows, är det oftast finare och ljusare i färgen.

Du kan behöva underhåll laserbehandlingar för långsiktig hårborttagning.

Hur är det hem laser?

Under de senaste åren har lasrar som kan användas hemma för hårborttagning blir tillgängliga. Dessa enheter kan orsaka måttlig hårborttagning. Men det finns inga stora studier som jämför hur effektiva dessa enheter jämförs med laser hårborttagning göras på en läkarmottagning.

Dessutom anser Food and Drug Administration dessa hem laser hårborttagning enheter för att vara kosmetiska, inte medicinska, vilket innebär att de inte får samma nivå av granskning som annan medicinsk utrustning. För närvarande finns inte varit stora, långtidsstudier på hur säker och effektiv hemma maskinerna.

Om du väljer att använda ett hem laser hårborttagning enhet genom att följa instruktionerna som följer med enheten för att minska risken för skador, särskilt ögonskador.

load...