Kokosolja för hårväxt, hälsa och håravfall förebyggande: fakta

13 november 2018

Under de senaste åren har kokosolja ökat kraftigt i popularitet som en hälso-tillägg i hudvårdsprodukter och även i schampo, balsam och andra hårbehandlingar.

Kokosolja popularitet som en ingrediens i schampo och andra hårvårdsprodukter är inte bara ett resultat av bra marknadsföring - det finns en hel del vetenskapliga bevis som visar att kokosolja kan när de används på rätt sätt, vara bra för ditt hår hälsa.

Men precis som med många andra hårprodukter, det finns också några påståenden om kokosolja - särskilt dess förmodade förmåga att förhindra håravfall - som kanske inte helt korrekt.

load...

I den här guiden kommer vi ta en titt på vetenskapen bakom kokosolja som ett hår hälsa och hår skadeförebyggande produkt, från dess effekter på reversering och behandling av hår skador på potentialen för kokosolja att bromsa eller förhindra håravfall.

Kokosolja och hår hälsa

Sök efter ”kokosolja hår” på Google och du hittar sida efter sida pracka fördelarna med kokosolja för att förbättra hälsan, tjocklek och styrka håret.

Under det senaste årtiondet har kokosolja gått från en produkt de flesta undvikas till en populär ingrediens i allt från hälsokost till schampo. Medan de förmodade näringsmässiga fördelarna med kokosolja är diskutabelt, de flesta verkar vara överens om att kokosolja är bra för håret.

load...

Däremot vetenskapen bakom kokosolja och hår hälsa inte alltid överensstämmer kraven du kan se på bloggar och i tidningar. I själva verket finns det väldigt lite verklig vetenskap bakom många av de påståenden om kokosolja och hår.

Nedan har vi tittat på den verkliga, beprövade vetenskapliga uppgifter om kokosolja och hår hälsa att försöka skilja fakta om kokosolja (av vilka många är positiva) och kraven du kan se på bloggar, i tidningar och på diskussionsforum.

Kokosolja och hår skador

Kokosolja är ofta marknadsförs som en stor ”skadeförebyggande” produkt för hår, hjälpa till att stoppa eller vända den skada som orsakas av solexponering, saltvatten, kamma och hår stylingprodukter.

Studiedata backar upp en del av dessa påståenden. I en studie från 2003, var kokosolja behandlingar visat sig förhindra kamning skada på olika typer av hår när de används både fördisk och efter tvätt som grooming produkt.

I studien, deltagarna som använde kokosolja hade den lägsta hår proteinförlust. Protein förlust är ett vanligt problem för människor som värme, räta eller kamma håret ofta, liksom för personer som ofta använder hårbehandlingar och andra produkter.

load...

Forskarna spekulerade att detta är sannolikt eftersom kokosolja är en triglycerid av laurinsyra, vilket ökar dess affinitet för hår proteiner och gör det möjligt att resa in i hårstrået mer än andra vanliga oljor.

Nu betyder det att kokosolja kan bota någon håret hälsoproblem? Inte exakt. Hår består av protein, precis som andra delar av kroppen. Men många kokosolja förespråkare hävdar att det är en effektiv universalmedel för nästan alla hår problem, som helt enkelt inte är sant.

Läs också:

Kokosolja och hårväxt

En annan vanlig påstående är att kokosolja orsakar håret att växa snabbare. Till skillnad från olja hår hälsopåstående första kokos - det kokosolja är bra för att förbättra den allmänna hår hälsa - det finns väldigt lite vetenskapliga bevis för att backa upp denna idé.

Enligt Shari Marchbein, VD och styrelse-certifierad hudläkare, finns det för närvarande ”inga trovärdiga studier som anknyter användning av kokosolja till snabbare hårväxt.” De flesta av kraven på nätet om kokosolja är unsourced, med några artiklar bry sig om att länka till verklig vetenskapliga data.

Naturligtvis inte en brist på vetenskapliga bevis inte betyda att något inte är sant - bara att det inte är vetenskapligt bevisat att vara sant eller osant. Som ett resultat, är det bäst att vara skeptisk om du ser en bloggare, hälsa guru eller skönhet expert hävdar att kokosolja absolut kommer att hjälpa ditt hår växa.

Kokosolja och håravfall förebyggande

Precis som med hårväxt, är det vanligt att se påståenden på nätet och i tidningar om kokosolja fungerar som ett kraftfullt ämne för att förhindra håravfall. Vissa bloggar rekommenderar även tillämpa kokosolja till hårbotten i stället för bevisade, effektiva utvärtes läkemedel som minoxidil.

Även om det finns vetenskapliga bevis för att kokosolja kan minska proteinförlust i håret, det finns inga vetenskapliga bevis för att kokosolja har någon effekt på att förebygga manligt håravfall orsakas av DHT.

Detta har dock inte hindrat människor från att göra påståenden om kokosolja är ”förmåga” för att förhindra håravfall. Många artiklar använder håret proteinförlust studie vi nämnde tidigare, men vrida sina slutsatser att associera hår proteinförlust med håravfall, som är mycket olika.

Som vi sagt tidigare, gör en brist på bevis betyder inte att något inte är sant. Men just nu finns det ingen riktig vetenskapliga bevis för att bevisa att kokosolja har någon positiv inverkan på att förhindra håravfall - bara gissningar och spekulationer.

Ska du använda kokosolja som en hårvårdsprodukter?

Kokosolja är lätt att hitta i schampo, balsam och andra hårvårdsprodukter. Det är också en trevlig ämne i allmänhet - det luktar gott, gör håret glans och har en stor känsla efter att den tillämpas på ditt hår och hårbotten.

För det mesta är dessa kokosolja produkter är helt säker att använda, förutsatt att du noga följa anvisningarna och använd inte produkterna överdrivet.

Kom dock ihåg att många av de påståenden om kokosolja som en behandling förebyggande hår hälsa och håravfall inte backas upp av vetenskapen. Som sådan, är det bäst att inte tänka på kokosolja som ett medicinskt bevisat, effektivt sätt att återföds ständigt håret eller motverka effekterna av håravfall.

load...