Hur man stoppar en avtagande hårlinje

12 november 2018

Har du märkt hårfästet börjar avta? De flesta män märker de första tecknen på håravfall någon gång i 20-årsåldern, 30-talet eller 40-talet, med två tredjedelar av alla amerikanska män som visar synliga tecken på håravfall med 35 års ålder.

Det är lätt att få panik när du ser hårfästet kryper bakåt varje år. Lyckligtvis finns det sätt du kan stoppa hårfästet från vikande ytterligare, från oral medicin till serum och schampo som syftar till att hålla håret friskt, tjock och full.

Det finns också visuella sätt att stoppa din vikande hårfäste, från frisyrer som gör håret förlust mindre uppenbart för produkter som du kan använda för att tjockna håret och skapa en illusion av ett perfekt hårfäste.

load...

Uppenbarligen dessa lösningar är mindre effektiva på lång sikt än den första, men när den används rätt, kan de ändå vara av värde.

Nedan hittar du våra bästa rekommendationer för att förhindra håravfall och stoppa din vikande hårfäste innan det blir värre. Vi har listat våra behandlingar för effektivitets med de mest effektiva medicinska behandlingar först och tillfälliga alternativ längre ner på sidan.

Sänk dina DHT-nivåerna

Manligt håravfall orsakas av en kombination av hormoner och genetik. Den största boven i dramat är DHT eller dihydrotestosteron - en androgen hormon som skapas som en biprodukt av den primära manliga könshormonet testosteron.

load...

DHT binder till receptorer i hårbotten, vilket hårsäckar att krympa och så småningom slutar växa alls. Inte alla är lika känslig för DHT - för det mesta, människor som är känsliga för DHT tappa sitt hår snabbast och gå skallig på en relativt tidig ålder.

Om du har märkt hårfästet börjar avta, det enklaste och mest effektiva sättet stoppa det vikande vidare är att blockera DHT vid källan och i hårbotten med hjälp av en kombination av läkemedel som utformats speciellt för att slå tillbaka mot DHT.

Finasterid

Den första av dessa läkemedel är finasterid, som är ett FDA godkänt håravfall behandling som förebygger testosteron från att konvertera till DHT i första hand.

Finasterid 1mg är tillgänglig som en daglig tablett, vilket förhindrar 5α-reduktas-enzymet från att omvandla testosteron till DHT. Detta blockerar ytterligare håravfall hos cirka 86% av män, och kan även orsaka en liten mängd återväxt.

Minoxidil

Den andra är minoxidil, som är ett FDA godkänt aktuell spray eller skum utformad för att ge mer syre och näringsämnen till dina hårsäckar.

load...

Medan finasterid blockerar DHT mot håravfall är minoxidil syftar till att skapa en optimal tillväxtmiljö för ditt hår. Tänk på finasterid som en sköld mot ytterligare håravfall och minoxidil som gödningsmedel för att påskynda och stimulera tillväxten av hår du redan har.

Aktuella DHT blockerare och schampo

Den tredje är en topisk DHT behandling, som kan vara ett schampo eller spray. Dessa är mindre beprövade än finasterid och minoxidil men kan fungera genom att förhindra eventuella kvarvarande DHT från att binda till receptorer i hårbotten och orsakar håravfall.

Aktuella DHT blockerare kommer sannolikt att bara ha ganska milda effekter. Tänk på denna del av protokollet som en liten extra skjuts för att blockera så mycket DHT som möjligt, inte som den viktigaste ingrediensen. Om du använder en DHT blockerar schampo dagligen, du omfattas.

Läs mer om att blockera DHT

Du kan läsa mer om DHT och dess effekter på håravfall i vår guide till DHT och manligt håravfall. Om du vill börja behandla din DHT relaterade håravfall, kan du också prata med våra håravfall expert läkare via en online konsultation.

Om du är intresserad av att stoppa din vikande hårfäste lång sikt behöver blockerar DHT alltid att vara en del av din strategi. Utan att stoppa DHT, till varje annan taktik stoppa vikande hårfäste kommer bara att vara tillfällig.

Läs också:

Ändra din livsstil

I vissa fall kan håravfall orsakas av stress. Om du har arbetat långa timmar eller hantera stress i ditt privatliv, det finns en chans att det kan vara orsaken till din vikande hårfäste.

Det är viktigt att påpeka att det är mycket ovanligt att utveckla en vikande hårfäste från stress. Merparten av tiden, stressrelaterad håravfall är antingen diffus gallring (gallring över hela huvudet) eller klumpar av hår som faller ut på en gång på grund av höga halter av stresshormoner.

Om du är stressad, är den bästa lösningen för att träffa en läkare. Du kan också minska stressen genom att ändra din livsstil för att eliminera saker som krävande eller alltför påfrestande arbete, personliga problem och andra källor till stress och frustration.

Använd hårväxt vitaminer

Även vitaminer och mineralämnen inte kommer att stoppa manligt håravfall, spelar de en viktig roll i att hjälpa dig att växa tjockt, friskt hår.

För optimal hår hälsa, är det bäst att äta en kost som är rik på vitamin A, C, D och E. De flesta håravfall experter rekommenderar också att konsumera det rekommenderade intaget av biotin, vilket är viktigt för att främja snabbare och friskare hårväxt.

Det bästa sättet att få de flesta av dessa vitaminer är genom din kost. Om du är brist på någon av de vitaminer som anges ovan, att lägga till en specifik eller flera vitamintillskott kan vara en bra idé.

Som en generell regel är vitaminer kommer inte att ha någon effekt på din hårväxt om du inte har en befintlig brist. Våra viktiga vitaminer för en hälsosam hår guide förklarar mer om de vitaminer du bör äta för optimal hårväxt.

Ändra din frisyr

Även om det inte kommer att stoppa vikande hårfäste från att bli värre, ändra din frisyr är ett enkelt sätt att dra uppmärksamheten bort från hårfästet.

Innan vi går in specifika stilar, låt oss täcka en viktig regel du behöver veta innan du gör några ändringar i din frisyr:

Försök inte att dölja din vikande hårfäste! Istället äger det faktum att det är vikande.

Combovers, långa fransar och andra frisyrer som är utformade för att täcka upp kala fläckar hamnar ofta gör raka motsatsen genom att dra mer uppmärksamhet till din gallring fläckar. Plus, ser ingen bra med en uppenbar combover.

Istället för att försöka dölja hårfästet, de bästa frisyrer för vikande hårfäste tenderar att hålla håret kort för att minska nivån av kontrasten mellan ditt hår och din panna:

Prata med en håravfall läkare

Vill du ta konkreta åtgärder för att stoppa din vikande hårfäste? Om du är orolig för håravfall och vill skydda håret och sätta stopp för ytterligare recession, är den bästa lösningen för att tala med en av våra experter håravfall läkare.

Vi tror på ett vetenskapligt förhållningssätt till håravfall, vilket är anledningen till att vi kan hjälpa dig att få en avgörande änden till vikande hårfäste med hjälp beprövade, effektiva behandlingar.

Inte säker på om du är redo att tala med en läkare om håravfall? Om du inte är helt säker på om det är dags att agera ännu, vår Behöver du en Håravfall Doctor guide täcker de viktigaste sakerna du bör titta efter innan du talat med en expert om ditt håravfall.

load...