Hur du håller ditt förtroende när du förlorar ditt hår

15 november 2018

Det finns något som talar för åldrande graciöst.

Åldrande är oundvikligt och det följer ett förutsägbart mönster som börjar med utvecklingen av fina linjer som fördjupar över tiden. Därefter börjar huden att sag, lederna börjar värka, och du har svårt att komma ihåg namn och detaljer. Vid något tillfälle, kanske du behöver hjälp att fylla det dagliga arbetet.

load...

När livet följer denna förutsägbart mönster, är det lätt att acceptera dessa förändringar. När saker händer i ordning, men det kan vara lite svårare att hantera.

Så många som 66% av män utvecklar någon håravfall vid en ålder av 35 och 85% av män i åldern 50 år eller äldre har någon grad av håravfall. Ålder är en av de primära riskfaktorerna för håravfall som är det som gör det så upprörd när det händer unga män.

Att förlora håret i alla åldrar är svårt, men när det händer i 20-årsåldern eller 30s kan vara direkt smärtsamt. I slutändan, men har du ett val i hur du svarar. Fortsätt läsa för att lära sig att hålla förtroende när förlora håret.

load...

Den psykologiska effekten av håravfall

Håravfall är ett fysiskt fenomen, men det har potential att skapa psykologiska effekter såsom stress, ångest, depression och låg självkänsla.

Varför är håravfall så förödande?

Forskare tyder på att det kan ha något att göra med vår kultur och vår definition av skönhet. Genom århundradena har människan smyckat sina kroppar på olika sätt från smycken och kläder till tatueringar och piercing. Under årens lopp har frisyrer kommit och gått, men en sak är oförändrad - hår spelar en viktig roll i självförtroende och det anses ofta vara ett abstrakt mått på skönhet.

Bortsett från de kulturella influenser, är håret en framträdande funktion och det påverkar hur du ser dig själv. När håravfall blir uppenbar, kan det leda till förlägenhet eller skam, vilket i sin tur kan leda till att du dra sig ur relationer eller undvika sociala situationer. Så småningom kan de mentala effekterna av håravfall arbeta sig in i din karriär och även ditt familjeliv.

load...

Om du fortfarande är skeptiska till de psykologiska effekterna av håravfall, överväga resultaten av en ny studie. Enligt resultaten av denna studie kan håravfall utlösa en betydande psykologisk uppdelning, vilket leder till en överdriven känsla av fulhet. Det kan även utlösa Dysmorfofobi, ett tillstånd där den drabbade upplever stark ångest om hans utseende. Vidare har läkarna upptäckt att den känslomässiga bördan av skallighet kan förstöra förtroende, utlösa psykiska störningar, och kan även minska livskvaliteten.

Tips för att hålla ditt självförtroende

Även om du kanske inte kan välja hur mycket hår du förlorar eller hur snabbt det händer kan du välja hur du låter det påverka dig. Ett alternativ är att bli upprörd, deprimerad, eller till och med arg. Du kan låta den känslomässiga vikten av din håravfall sippra in i ditt arbete, dina relationer, och även ditt dagliga liv.

Läs också:

Din andra alternativet är att acceptera det. Du behöver inte gillar det faktum att du förlorar ditt hår, men du bör erkänna att det händer. Ju tidigare du komma till rätta med håravfall, desto snabbare kan du börja vidta åtgärder för att lösa det.

Om du väljer det andra alternativet, det finns några enkla saker du kan göra för att minska de psykologiska effekterna av håravfall och att återställa och upprätthålla ditt självförtroende. Här är några idéer:

Du kanske inte har ett val att förlora håret, men du kan välja hur du svarar. Du kan antingen leva i förnekelse och låt ditt håravfall att förstöra ditt självförtroende och minska din livskvalitet, eller så kan du ta det för vad det är och lära sig att hantera det. Förtroende är ett val och trots ditt håravfall, är det en som du bör göra varje dag.

load...