Hur din kost kan förbättra ditt hårs hälsa

12 november 2018

Precis som din hud, svarar håret bra när du äter väl: sund kost är grunden för glänsande lås.

Ditt hår är vad du äter

Inkludera följande i din kost, och du kommer att ge håret alla viktiga näringsämnen som behövs för att titta och känna i toppskick (för att inte nämna att öka hudens hälsa och allmänt välbefinnande också).

Fisk och andra proteinkällor och bra fetter

Hår är gjord nästan helt av protein, så det är vad din kropp behöver för att ersätta de hårstrån som ständigt fälls. Ett protein-dålig diet kan mycket väl resultera i en torr hårbotten och torr, tråkig, sprött hår. Protein brister kan också eventuellt orsaka förlust av hårfärg.

load...

Att äta fisk ett par gånger i veckan är ett utmärkt sätt att råda bot på detta. Inte bara är det packad med högvärdigt protein, det är lågt i ohälsosamma mättade fetter och hög i andra kostkomponenter håret behöver: essentiella omega-3 fettsyror, B-vitaminer, vitamin D och järn.

Hur man väljer den bästa fisk - och sätt att laga det - för din hälsa

Omega-3 finns i cellmembranen i huden i hårbotten, i hårstrået själv och i de naturliga oljor som håller din hårbotten och hår konditionerade.

Fisk är också en bra källa av järn, som hjälper blodet transporterar syre till hårsäckarna. För lite järn (anemi) är en viktig orsak till håravfall, särskilt hos kvinnor.

load...

All fisk val är bra, men du får mest ”valuta för pengarna” näringsmässigt från fet fisk som lax, sill, sardiner, öring och makrill, eftersom dessa är särskilt hög i omega-3.

Om du inte vill ha fisk, andra bra protein och järn källor inkluderar fjäderfä, magert rött kött och ägg.

Vegetariska alternativ för omega-3 inkluderar avokado, pumpafrön och valnötter. Baljväxter (se nedan) är bra proteinkällor, medan spenat är laddad med järn.

Frukt och grönsaker

Vi vet att våra kroppar behöver frukt och grönsaker, men vissa typer är särskilt gynnsam - för hår också. Mörkgröna, bladgrönsaker och apelsingula frukter och grönsaker tenderar att vara särskilt hög i de två vitaminer håret craves: A och C.

Läs också:

Vitamin A är viktigt i produktionen av hårbotten oljor, som fungerar som kroppens egen hårbalsam. Brist på vitamin A kan orsaka torr hårbotten och mjäll.

C-vitamin är viktigt för blodcirkulationen i hårbotten, vilket gör att de små blodkärlen där för att mata folliklar. För lite C-vitamin i kosten kan leda till hår som bryter lätt.

load...

Mörkgröna grönsaker som spenat, broccoli, grönkål och mangold innehåller höga halter av vitamin A och C.

I orangegul kategori, sötpotatis, morötter, cantaloupes, mango, pumpor och aprikoser är bra källor till betakaroten, som kroppen förvandlas till vitamin A. Blåbär, kiwi, tomater, jordgubbar och citrusfrukter är rika på vitamin C.

Baljväxter

Baljväxter eller pulser (linser, bönor, ärtor) tillhandahålla en vegetabilisk proteinkälla för att främja hårväxt, och även innehåller järn, zink och biotin - en B-vitamin.

Otillräcklig biotin intag kan orsaka sprött hår och även leda till håravfall. Lyckligtvis är detta lätt kan förebyggas: biotin källor inkluderar även fullkorn, äggula, jäst och nötter.

Nötter

Förutom protein, nötter är höga i elementet selen, vilket är viktigt för en frisk hårbotten. Alfa-linolensyra och zink finns också i vissa nötter och hjälpa vårdar håret. Håravfall kan orsakas av en brist på zink.

Magra mejeriprodukter

Magra mejeriprodukter som yoghurt, mjölk och keso är bra källor till kalcium, en nyckelkomponent för hårväxt. De är också hög i vitamin D, som kan kopplas till follikelstimulerande hälsa.

Ostron

Vi avrundning listan med ostron eftersom de är ökänt hög zink - brist på vilket kan leda till håravfall och en torr, flagnande hårbotten. Men du kan också upp ditt intag av detta mineral med nötter, nötkött, ägg, berikade spannmål och hela korn bröd.

load...