Hur behandlas håravfall?

12 november 2018

Behandling mot håravfall är ett stort industri med en mängd olika alternativ, bland annat schampo, krämer, läkemedel såsom Finasterid och Minoxidil, hår kirurgi och follikulär förnyelse.

Miljontals män och kvinnor över hela världen påverkas av håravfall (alopeci), vilket kan orsaka extrem ångest och påverka den totala psykiskt välbefinnande.

Det finns många typer av håravfall av, var och en med olika orsaker, så korrekt diagnos av en läkare med specialkunskaper och kompetens inom håravfall är viktigt.

Beroende på orsaken, upp till 80% av personer med begränsad håravfall kommer att ha spontan hår återväxt under flera månader och kräver inte behandling. Vissa människor kan ha skov eller måste vänta flera år för håret att återgå till det normala.

load...

I andra - särskilt de med stora områden som drabbats av håravfall - hår regrows aldrig.

Behandling för den vanligaste formen av progressiv håravfall - kallad manligt och kvinnligt håravfall (androgen alopeci / kvinnligt håravfall) - fokuserar på att förhindra håravfall, ökad hårväxt och täcker kala områden i hårbotten.

Även forskare arbetar kontinuerligt med att utveckla nya läkemedel och avancerade kirurgiska ingrepp för att vända uppkomsten av håravfall, det finns inte ännu en permanent botemedel.

Akta dig för olika alternativa produkter och potions som hävdar att erbjuda en mirakelkur!

Se till att diskutera dina egna behov, intressen och den känslomässiga effekten håravfall har på dig med din läkare.

load...

Här är de fem vanligaste håravfall behandlingsalternativ:

1. Finasterid

(Finpecia eller Propecia) 1 mg. Denna orala tablett tas en gång dagligen. Endast tillgängligt på recept. Inte ett botemedel mot håravfall.

Användningsområden

Manligt håravfall (androgen alopeci)

Hur det fungerar

Finasterid blockerar det enzym som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT) i follikeln. Som den huvudsakliga gärningsmannen i androgen alopeci, DHT orsakar en förkortning av tillväxtfasen och gallring av hårstråna.

Effektivitet

Kliniska prövningar har visat Finasterid sig vara mycket effektiv. Den stannar håravfall hos 99% av män inom ett år.

En tredjedel har en liten ökning i håret medan en tredje show markerad förbättring i hårväxt.

I medicinsk praxis, bromsar läkemedlet håravfall i de flesta män och vänder hår miniatyrisering i en del.

Fördelar

Krymper prostatakörteln hos män mottagliga för en förstorad prostata är en fördelaktig bieffekt. Kan användas ensamt eller i kombination med andra behandlingar håravfall inklusive kirurgi.

load...

Nackdelar

Fungerar bara på lång sikt när de används dagligen och konsekvent. Utsättning av läkemedlet är sannolikt att förlora något hår vunnit inom 12 månader efter avslutad medicinering. Ej godkänd för användning av kvinnor. Kan orsaka sexuella biverkningar t.ex. Minskad sexuell lust (mindre än 0,5%).

Ta reda på mer om Finasterid och hur det hjälper med håravfall

2. Minoxidil

(Regaine) 2% topikal medicinering. (5% dosering mer effektiva, men endast 2% dosering tillgängliga i Europa utan recept).

Använder:

Minoxidil lösning appliceras lokalt på hårbotten huden två gånger dagligen. Det används för att behandla både manliga och kvinnliga mönster skallighet (androgen alopeci). Också tillgängligt i skumformulering (används bara en gång dagligen). Generiska former tillgängliga under andra varumärken och det ingår också som ingrediens i vissa över receptfria produkter.

Hur det fungerar

Minoxidil verkningsmekanism är inte helt klarlagd. Det verkar att förlänga den anagena (tillväxt) fasen av hårsäcken.

Effektivitet

Resultaten av dess effektivitet i att bromsa eller stoppa håravfall i viss utsträckning hos män och kvinnor varierar från 50% till 80% av dem som behandlades vid båda 2% och 5% formuleringar. Endast cirka 20% av patienterna rapporterar ny hårväxt. Effektivare när den tillämpas på avgränsade områden av håravfall.

Läs också:

Fördelar

Inget recept som behövs för 2% dosering. Uppnår utmärkta resultat i att stabilisera och förbättra hårväxten när de används dagligen och konsekvent. Mest effektiva med korrekt diagnos, och när den används som en del av en läkare guidad hår restaurering program.

Nackdelar

Mindre effektiva när de tillämpas på stora områden av håravfall. Vanligtvis ineffektivt för vissa som fortsätter att tappa hår.

Desto effektivare 5% lösning är inte tillgänglig i Europa på recept men har en signifikant högre incidens av biverkningar t ex kontaktdermatit.

3. Steroider

(T.ex. Kortison) - finns i injektion och topisk applicering.

Använder:

Alopecia areata (tillstånd där immunceller förstör hårsäckarna).

Hur det fungerar

Steroider brukar injiceras i kala fläckar var 4-6 veckor tills hårväxt är klar.

Effektivitet

Bra resultat för injicerat steroidbehandling när håravfall process närvarande för mindre än ett år. Begränsad framgång med steroider appliceras på huden.

Fördelar

Resultaten kan redan vara synlig inom en månad för att starta en kurs av injektioner.

Nackdelar

Ineffektiv hos vuxna som drabbats av alopecia areata under en lång tid. Smärtsam - kan behöva bedövningskräm före injektioner.

4. Blodplättsrik plasma (PRP) eller Stem Cellterapi

Minimalt invasiva, icke-kirurgisk behandling. I Europa detta förfarande kallas Follikulärt Regener-8 håravfall Program (FR-8) erbjuds av Medical Hair Restoration Clinic.

Användningsområden

Behandlar håravfall och håravfall hos både män och kvinnor. Effektiv för androgen alopeci (genetisk skallighet) och andra typer av håravfall, inklusive Alopecia areata (AA) och Alopecia universalis (AU).

Hur det fungerar

En specialist drar 120ml av patientens eget blod, som liknar blod tas för en rutinmässig lab förfarande. Blodet placeras till en sofistikerad centrifugering teknik centrifug som separerar proteinrika blodplättar från andra komponenter. Dessa sedan injiceras direkt i den glesa mottagande området för att främja hårväxt. Mest effektiva när de används i kombination med andra transplantationsprocedurer.

Effektivitet

Blodplättar och plasma är rika på olika tillväxtfaktorer (GF: er) och cytokiner (biologiskt aktiva molekyler). Medan PRP har 'potential'för att stimulera och reparera hårväxt är detta förfarande 'inte visat eller godkänd', enligt International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS).

Fördelar

Enkelt, snabbt och smärtfritt. Ingen återvinning eller ned tidsperiod. Påstår sig ha varaktiga, långvariga effekter.

Nackdelar

Proceduren kan ta upp till tre månader för att visa resultat. Många patienter har visat omedelbar förbättring i hårväxt och förtjockning. Booster behandlingar behövs varje 3-4 månader.

5. Hår transplantationskirurgi

Lateral slits teknik

Användningsområden

Manligt och kvinnligt håravfall (androgen alopeci / kvinnligt håravfall)

Hur det fungerar

Små enskilda mikro och mini follikulära enheter inte påverkas av håravfall processen flyttas från sidorna av huvudet (donationsområdet) i området kala huden (mottagare webbplats). Transplanterade håret måste skäras, tvättas och formaterad som normalt hår.

Effektivitet

Transplanterade hårsäckarna (rötter flyttas från sin ursprungliga plats till en donator område) agerar på samma sätt som de gjorde i sin ursprungliga plats.

Således kommer de att fortsätta att växa och inte falla ut på grund av håravfall eftersom håret på detta område är inte känslig för det manliga hormonet DHT.

Fördelar

Ganska enkel procedur med hjälp av lokalbedövning. Transplanterade folliklar börjar växa 3-4 månader efter operationen.

Transplanterade håret kommer aldrig falla ut - det kommer från givarområdet på sidorna i hårbotten.

Nackdelar

Dyr. Tar 10-12 dagar innan stygnen kan tas bort efter operation. Fullständiga resultat uppenbara bara 8-12 månader senare.

Håravfall är en livslång process - ytterligare förfaranden kan vara nödvändigt att fylla i pågående håravfall.

load...