Hårtillväxtprodukter 2019: är de effektiva?

10 november 2018

Behandling av håravfall är en stor industri - en som är beräknas vara värt nästan 12 € miljarder år 2024.

Bara några decennier sedan, innebar behandling av håravfall och förbättra hårväxten beställa produkter som speciella kammar, oljor och potions från postorderkataloger. Idag är det lätt att hitta en rad produkter som syftar till att förbättra hårfästet, förtjockning tunna områden och underblåsa hårväxt.

load...

Trots detta samma fråga kvarstår: Gör något av dessa hårväxt produkter verkligen fungerar?

Liksom de flesta branscher, håravfall förebyggande världen har tillförlitliga, beprövade produkter som faktiskt kan förhindra mot håravfall och förbättra hårväxten. Det tyvärr också har gott om orm olja, oprövade behandlingar och produkter som i allmänhet inte är värt pengarna.

Nedan har vi listat de mest populära förebyggande håravfall och hårväxt produkter som finns på marknaden. För varje produkt har vi tittat på de vetenskapliga bevisen för att avgöra om det är en effektiv behandling som är värt att överväga eller något du bör undvika.

Finasterid

Finasterid är en receptbelagd medicin avsedd att förhindra håravfall genom att blockera DHT, det manliga hormonet som orsakar hårsäckar att krympa och så småningom slutar växa nya hår.

load...

Finasterid infördes som en håravfall behandling i slutet av sena 90-talet efter flera år som en behandling för BPH. Du har säkert sett finasterid annonseras på TV eller i tidningar under varumärket Propecia.

Genom att blockera testosteron från att konvertera till DHT förhindrar finasterid håravfall uppstår och hjälper dig att hålla håret du redan har. Vissa män märker också ett litet antal "förlorade" hår förnybara efter att ha tagit finasterid, även om detta inte är garanterad.

Till skillnad från de flesta håravfall produkter förebyggande fungerar finasterid mycket bra. Tar det på daglig basis minskar DHT-nivåerna med ca 70%, vilket är tillräckligt för att antingen stoppa eller bromsa effekterna av manligt håravfall.

Om ditt hår är vikande eller gallring bör finasterid vara en av de första produkterna du anser som ett behandlingsalternativ.

Minoxidil

Minoxidil är en spray, skum eller flytande lösning som du använder till hårbotten. Till skillnad från finasterid, som stoppar håravfall genom att blockera bildandet av DHT, är minoxidil en hårväxt medel som är utformade för att skapa goda förutsättningar för hårväxt i hårbotten.

load...

Studier visar att användningen av minoxidil under en 48 veckors period resulterar i en 12,7% till 18,6% ökning av den totala hår räkna. Om du har håravfall, kan den extra tjockleken från minoxidil göra stor visuell skillnad.

Eftersom minoxidil inte blockerar DHT, anses det inte effektiv som ett långsiktigt förebyggande medel för att stoppa manligt håravfall. Det är bäst att tänka på finasterid som en sköld mot håravfall och minoxidil som gödningsmedel för din befintliga hår.

På grund av dess vetenskapligt bevisade effekter är minoxidil annan håravfall produkt som bör vara nära toppen av listan över behandlingsalternativ.

Sågpalmetto

Saw Palmetto är en av de mest populära ingredienser i håravfall kosttillskott förebyggande. Det är också en av de få komplettera ingredienser som faktiskt har visat sig ha en viss effekt på nivåerna av DHT - det hormon som är ansvarig för håravfall - i mänsklig vävnad.

Studier av sågpalmetto och finasterid visar att sågpalmetto har en mätbar effekt på DHT-nivåer i prostata. Även om denna effekt är inte lika stark som finasterid, det visar att en vanlig dos av sågpalmetto skulle kunna sänka omvandlingen av testosteron till DHT.

Betyder det att du kan ersätta finasterid med sågpalmetto tillskott? Inte riktigt. Bevisen för Saw Palmetto är för närvarande mycket begränsad, vilket innebär att du bör inte se det som en beprövad ersättning för läkemedels DHT-blockerare som finasterid.

Det är också viktigt att veta att ta sågpalmetto och finasterid tillsammans kan leda till en interaktion mellan de båda substanserna, vilket innebär att du bör tala med din läkare innan du överväga att använda båda produkterna på en gång.

Vitaminer hårväxt

Vissa vitaminer, såsom vitamin A, vitamin D och biotin, spelar en roll i att hjälpa dig att växa ett tjockt, friskt hår.

Om du är brist på någon av dessa vitaminer, lägga ett vitamintillskott till din hårvård stack kan vara en bra idé. Men det är viktigt att vara medveten om skillnaden mellan vitaminer som stöder hårväxt och läkemedelsbehandling som förhindrar håravfall.

Läs också:

Vitaminer spelar en roll i att hjälpa dig att växa frisk, stark hår, men de är inte visat sig ha någon effekt på manligt håravfall. Eftersom manligt håravfall är ett resultat av känslighet för DHT, är det enda verkliga behandlingsalternativ för att blockera DHT att använda en produkt som finasterid.

Detta betyder inte att ta ett vitamintillskott är en dålig idé - från en allmän hälsa och välbefinnande perspektiv, är det oftast en mycket bra idé. Bara inte förvänta sig att vända din vikande hårfäste eller annan genetisk håravfall genom att lägga till vitaminer till din morgonrutin.

För mer information om de bästa vitaminer för hårväxt, kolla in våra viktiga vitaminer för ett hälsosamt hår guide.

Hårväxt schampo

Hårväxt schampo med ingredienser som ketokonazol, pyritionzink såg solfjäderspalm och biotin kan ha en viss inverkan på den hastighet med vilken håret växer, vilket gör dem värdefulla tillägg till din hårvård rutin.

Istället för att se hårväxt schampo som helhet, är det bäst att fokusera på specifika ingredienser och deras inverkan på håravfall. Ingredienser som ketokonazol och Saw Palmetto har visat sig ha vissa effekter på hårväxt; andra vanliga schampo ingredienser kanske inte.

Innan du köper en hårväxt schampo, se till att du kontrollera märkningen för att se om de ingredienser som används i schampo backas upp av verklig vetenskap. Vår Vad ska titta efter i en Män håravfall Shampoo guide innehåller en fullständig förteckning över de ingredienser du bör kontrollera i ett schampo.

Hårväxt oljor

Vissa naturliga oljor, såsom pumpa fröolja och rosmarinolja, har visat sig ha begränsade effekter på hårväxt i studier.

Till exempel, dagligt tillskott av pumpakärnolja gav en ökning 40% i hår räkna under en period av 24 veckor, jämfört med cirka 10% för personer som ges en placebo.

Det finns också begränsad bevis till stöd för rosmarinolja som en hårväxt behandling. En studie från 2015 visade att rosmarinolja var lika effektivt för att förbättra hårväxten under en sexmånadersperiod som minoxidil, vilket gör det en intressant naturliga behandlingsalternativ för håravfall.

Kommer naturliga oljor fungerar samt produkter som finasterid och minoxidil? Vid denna punkt, är bara det inte finns tillräckligt med forskning för att se dessa produkter som beprövade behandlingar håravfall, särskilt på samma nivå som behandlingar med omfattande vetenskapliga bevis som finasterid och minoxidil.

Laser kammar och hjälmar

Laser kammar och hjälmar, som använder kyla laser för att främja hårväxt, har dykt upp på marknaden under de senaste åren. De flesta av dessa produkter lovar en viss mängd av hårväxt som en följd av exponering för lasrar, som förmodligen förbättra blodflödet till hårbotten.

De vetenskapliga data bakom dessa produkter blandas, i bästa fall. En studie visade att användare av en laser kam rapporterade en förbättring av hårväxt, med en måttlig ökning av hår räkna per kvadratcentimeter.

Några av de företag som tillverkar och marknadsför dessa produkter rekommenderar att använda dem tillsammans med håravfall piller som finasterid för snabbare resultat. Just nu finns det inga tillförlitliga vetenskapliga data som visar att de har några synergieffekter med andra behandlingar håravfall.

Medan laser kammar, hjälmar och andra produkter skulle kunna vara effektiva för hårväxt och förhindra håravfall, är det vetenskapliga underlaget helt enkelt inte där ännu. Det är bäst att gå försiktigt när det gäller laser hårväxt produkter, särskilt för något marknadsförs som en mirakelkur.

Elektriska hårbotten Massörer

Elektriska hårbotten massörer, som hävdar att förbättra hårväxten genom att stimulera hårbotten, är också bäst med en viss skepsis och försiktighet. Dessa produkter är oftast billig (de flesta är 25 € eller mindre på Amazon), men stöds inte av någon väsentlig vetenskapliga bevis

Även om det finns studier som stödjer hårbottenmassage som en hårväxt behandling, de flesta har stora begränsningar som gör dem svåra att ta på allvar. Till exempel, en 2018 studie som ibland är anges som "bevis" för huvudmassage arbets har en provstorlek på endast nio personer.

Precis som med laser kammar och hjälmar, är vetenskapen bara inte där för att backa upp påståenden om elektriska hårbotten massörer ännu. Som alltid bör du vara skeptisk till alla produkter som gör stora fordringar utan en lika stor mängd bevis för att backa upp dem.

load...