Hårklocka: Det här är de 5 tidiga tecknen på balding

11 november 2018

Har de lösa hårstrån ligger runt drivit dig till en panik? Oroa dig inte ännu. Det är helt normalt för människor att kasta någonstans mellan 100 och 150 hårstrån om dagen. Det är när håret faller i en snabbare takt och slutar växa tillbaka att du har ett problem.

Medan håravfall på egen hand är inte alltid ett tecken på manligt håravfall, kan det peka på håravfall i kombination med andra tecken på skallighet. Eftersom behandling av androgen alopeci (manligt håravfall) är mer framgångsrik när den har fångats i sin linda, men du vill att upptäcka dessa tecken så snart som möjligt.

load...

Håll utkik efter dessa tidiga tecken på skallighet

1. Vikande hårfäste

Detta är förmodligen det vanligaste tecknet på håravfall, och eftersom det händer så småningom, är det lätt att missa. I grund och botten börjar hårfästet krypa längre och längre upp din panna tills det är nästan på toppen av din krona. Det bästa sättet att upptäcka om hårfästet är vikande är att titta på håret runt tinningarna, eftersom det är de områden som brukar börja gallring den första. Om de ser mindre tät än tidigare och det verkar som om du börjar utveckla en änkas topp är hårfästet börjar avta.

Problemet med hårfäste recession är att det sällan stannar med tinningarna. För de flesta män, fortsätter att avta förrän de har en M-formad hårfästet med kala fläckar sträcker sig in i kronan från varje hörn, liksom en lapp av hår kvar i mitten.

load...

2. Din krona är gallring

När du borstar eller forma håret, inte hårbotten ser mer synlig än normalt? Om så är fallet, kan håret på huvudet falla ut. Håravfall i kronan kan ske på en rad olika områden. Du kan utveckla en kal fläck på vertex, kan du förlora håret jämnt över huvudet, eller det kan ansluta med vikande hårfäste och lämnar dig med den ökända cul-de-sac frisyr.

3. Något om ditt hår är annorlunda

Ditt hår börjar förändras när det börjar gallring. Plötsligt, hur du brukade forma håret bara inte fungerar på samma sätt som det brukade. För vissa män, kan de även börja utveckla ytterligare vågor eller lockar i håret nära öronen när de börjar tappa sitt hår. För andra kan det vara något som en cowlick synes försvinna i tomma intet, eller deras hår vill plötsligt falla platt hela tiden. Oavsett omständigheterna, du vet hur håret ska stylas, och det är något som inte kommer att plötsligt förändras med undantag av följande skäl: du har provat en ny stylingprodukt, har du avslappnad håret eller håret är gallring.

Läs också:

4. Håret växer långsammare

Om håret inte växer lika snabbt som det brukade, kan det också vara ett tecken på att du är i ett tidigt skede av skallighet. En annan kontrollampa tecken är om strukturen på ditt hår har förändrats när det växer ut igen. Gallring hår tenderar att komma tillbaka mer stripig och svagare än friska hårstrån.

load...

5. Håravfall i allmänhet

Även om det är vanligt att förlora lite hår när man blir äldre, en skarp skillnad i volym innebär förmodligen att du är i ett tidigt skede av manligt håravfall. Håll koll på ditt hår tjocklek på din krona och nära hårfästet. Om någon av dessa områden ser ut som de får tunnare, kan du vara att förlora håret.

Vad göra när du märker tidiga tecken på skallighet

Nyckeln till att förebygga manligt håravfall är att ta en aktiv strategi. Om du väntar tills du har förlorat det mesta av håret, du förmodligen inte kommer att få de resultat som du vill ha. Tyvärr är en av de vanligaste orsakerna till varför män låta sitt håravfall gå okontrollerat på grund av förnekelse.

Manligt håravfall är något som kan hända män i alla åldrar. Oavsett om du är i din 40s och 50s, eller om du är i din sena tonåren till början av 20-talet, kan håravfall strejka. Så när du börjar märka mer än den vanliga mängden hår längst ned i ditt avlopp eller håret är inte riktigt lika tjock som det brukade vara, är det viktigt att du vidtar åtgärder. Det finns ett antal behandlingsprogram som är vetenskapligt bevisat att bromsa håravfall hos de flesta män. Vissa kan även hjälpa dig återföds en del av håret som du redan har förlorat! Manligt håravfall är normalt, inte med hjälp av verktygen för att behandla det inte.

load...