Hårförlust - diagnos och behandling

15 november 2018

Diagnos

Innan en diagnos, kommer din läkare sannolikt att ge dig en fysisk undersökning och fråga om din sjukdomshistoria och familjens historia. Han eller hon kan också utföra tester, såsom följande:

Behandling

Effektiva behandlingar för vissa typer av håravfall finns. Du kanske kan vända håravfall, eller åtminstone långsam ytterligare gallring. Med vissa villkor, såsom fläckvis håravfall (alopecia areata), kan hår återföds ständigt utan behandling inom ett år.

load...

Behandlingar för håravfall inkluderar läkemedel, operation för att främja hårväxt och långsam håravfall.

Medicin

Om ditt håravfall orsakas av en underliggande sjukdom, kommer behandling för denna sjukdom vara nödvändigt. Detta kan innefatta läkemedel för att minska inflammation och undertrycka immunförsvaret, såsom prednison. Om en viss medicin som orsakar håravfall, kan din läkare råda dig att sluta använda den i minst tre månader.

Mediciner finns tillgängliga för att behandla mönster (ärftlig) skallighet. Alternativen är:

Hårtransplantation

load...

Hårtransplantation

En typisk hårtransplantation innebär att ta bort fläckar av hår från huvudet och sätta i hårsäcken genom follikelstimulerande i kala sektionerna.

I den vanligaste typen av permanent håravfall är bara toppen av huvudet påverkas. Hårtransplantation, eller återställande kirurgi, kan göra det mesta av håret du har kvar.

Läs också:

Under en hårtransplantation, en hudläkare eller plastikkirurg bort små fläckar på huden, var och en innehåller en till flera hårstrån, från baksidan eller sidan av hårbotten. Ibland kan en större remsa av huden som innehåller flera hår grupperingar tas. Han eller hon implantat då hårsäcken genom follikelstimulerande i kala sektionerna. Vissa läkare rekommenderar att du använder minoxidil efter transplantationen, för att minimera håravfall. Och du kan behöva mer än en operation för att få den effekt du vill. Ärftligt håravfall så småningom kommer att utvecklas trots operation.

Kirurgiska ingrepp för att behandla skallighet är dyra och kan vara smärtsamt. Möjliga risker inkluderar blödning och ärrbildning.

Laserterapi

Food and Drug Administration har godkänt en laseranordning låg nivå som en behandling för ärftligt håravfall hos män och kvinnor. Några små studier har visat att det förbättrar hår densitet. Fler studier behövs för att visa långsiktiga effekter.

Livsstil och huskurer

Du kanske vill prova rakning andra styling tekniker och produkter, halsdukar, en peruk eller en peruk. Prata med en frisör för idéer. Dessa nonmedical lösningar kan användas för att täcka permanent eller tillfälligt håravfall.

Om ditt håravfall beror på ett medicinskt tillstånd, kan kostnaden för en peruk täckas av försäkringar.

Kliniska tester

Utforska Mayo Clinic studier testar nya behandlingar, interventioner och tester som ett medel för att förebygga, upptäcka, behandla eller hantera denna sjukdom.

Förberedelse för mötet

Du är sannolikt att först ta med oro att uppmärksamma din husläkare. Han eller hon kan hänvisa dig till en läkare som specialiserat sig på behandling av hudproblem (hudläkare).

Vad kan du göra

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. För håravfall, några grundläggande frågor att ställa din läkare är:

Vad du kan förvänta från din läkare

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att besvara dem kan reservera tid för att gå igenom några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan fråga:

load...