Har du på dig en hatt orsakar håravfall?

15 november 2018

Kort sagt, nej. Håravfall orsakas av en kombination av genetiska och hormonella faktorer, varav ingen har något att göra med huruvida du bära en hatt.

Har en hatt leda till att du tappar hår? Det finns många urbana myter i samband med håravfall, med människor skyller allt från solljus exponering för vissa hår stylingprodukter för deras gallring hårfäste.

En av de vanligaste håravfall myter är att bära en hatt kan orsaka håret att falla ut, vilket leder till manligt håravfall. Liksom de flesta hälsorelaterade myter, är det 99% falska och bara i vissa mycket speciella omständigheter, något du behöver oroa dig.

load...

Nedan kommer vi att förklara den verkliga vetenskapen bakom hur håret faller ut, liksom effekten att bära en hatt kan ha på ditt hår tjocklek och hälsa. Vi kommer också att ta en titt på hur denna myt startade och varför det har blivit så ihållande i världen av män håravfall.

Så gör en hatt orsaka håravfall?

Kort sagt, nej. Håravfall orsakas av en kombination av genetiska och hormonella faktorer, varav ingen har något att göra med huruvida du bära en hatt.

Men det är lätt att tro att en hatt är ansvarig för håravfall. När allt kommer omkring, när de flesta människor tar upp sin hatt, kommer de att märka några herrelösa hår inuti. Plus, bara om allas hår ser lite platt, tunn och kladdigt efter hatt i flera timmar.

Läs också:

Manligt håravfall (håravfall flesta människor märker när deras hårbotten håret börjar tunna eller deras hårfäste börjar avta) orsakas av dihydrotestosteron (DHT). DHT är en manlig steroid hormon som skapas av kroppen som en normal, naturlig biprodukt av testosteron.

load...

Under graviditeten och under puberteten, är DHT ett viktigt hormon för att hjälpa kroppen att utveckla manliga sexuella egenskaper. Som en man, kan du tacka DHT för det faktum att du har ansiktshår, kroppsbehåring, manliga könsorgan och andra fysiska aspekter av manlighet.

Utöver sin roll i att hjälpa dig att utveckla manliga sexuella egenskaper, DHT påverkar också vissa delar av kroppen i vuxen ålder. En av dessa är hår. Om du genetiskt känsliga för DHT, kan normala mängder av DHT binder till dina hårsäckar och få dem att krympa.

Detta innebär att hårsäckarna inte växer lika effektivt som de brukade. Under en lång tid, effekten av DHT på dina hårsäckar (förutsatt håret är genetiskt känsliga för DHT, som inte allas lika känsliga) resulterar i håravfall.

Nu finns det också en del andra faktorer som kan orsaka håravfall, såsom en dålig kost eller dåliga hälsovanor. Men dessa orsakar oftast tillfälligt håravfall, snarare än permanent skallighet som händer när dina hårsäckar utsätts för DHT.

load...

load...