Hantera barn håravfall

12 november 2018

När ett barn förlorar sitt hår, kan den psykologiska effekten vara förödande. Här är hur man kan hjälpa ditt barn hantera håravfall trauma.

Även håravfall (alopeci) är en vanlig sjukdom, kan den psykologiska effekten av detta vara mycket traumatiskt - särskilt om det påverkar ett barn. Depression, ångest, skam, dessa är alla mycket komplexa känslor som kan följa denna sjukdom och beroende på orsaken till håravfall kan ta månader eller år att övervinna.

Samhället är inte så förlåtande

Som förälder detta kan vara förödande att titta hända med ditt barn. Vi talade med Corné Welman av barn, en internationell organisation som erbjuder stöd till familjer med barn med håravfall och hjälper till att bygga sin självkänsla och självförtroende.

load...

Hon sade att det i många fall finns det inget botemedel för håravfall, men att de syftar till att lära barnen och deras familj som "hår inte gör personen. Vi lär snarare barnet att anamma det faktum att inte ha hår och att de bör älska sig för vem de är".

Psykologiska effekterna av håravfall

Men tyvärr är det samhälle vi lever i idag inte så förlåtande och eftersom så mycket vikt läggs på utseende, kan fläckvis håravfall verkligen ta ut sin rätt känslomässigt på en ung, lätt person.

Enligt en artikel i den amerikanska National Library of Medicines National Institute of Health, är upplevelsen av alopeci psykologiskt skada orsakar intensiv känslomässigt lidande, och leder till personliga, sociala och arbetsrelaterade problem.

load...

Artikeln drar en länk mellan hår och identitet, och även går så långt som att förklara hur en del forskning har visat att psykiska störningar är vanligare hos personer med alopeci än i den allmänna befolkningen, vilket tyder på att de med håravfall kan löpa större risk för utveckla en allvarlig depressiv episod, ångest, social fobi, eller paranoid störning.

Läs också:

Sammantaget visar de flesta forskning att personer med håravfall är mycket mer benägna att ångest och depression och ofta drabbas av lägre självkänsla, sämre livskvalitet och sämre kroppsuppfattning.

Hur du kan hjälpa ditt barn

Med tanke på allt detta, är det förståeligt att en förälder då kan känna splittrade och överväldigad för sina barn när de är diagnosen alopecia.

Det är där organisationer som CAP barn kommer in, att erbjuda stöd för både föräldrar och barn.

Vi ändrar fokus från växande hår till växande självkänsla. När ett barn har självförtroende det ger stöd och ökar medvetenheten. Det kommer att bli svårare ju äldre barnet blir, men vår uppgift som sina föräldrar är att veta ditt barn och se till att de känner till och förstår tillståndet, förklarade Welman.

load...

Hon tillägger att en av deras primära uppdrag är att se till att barnen inser att det finns ingen skam i att inte ha hår.

Detta är i fokus. Detta är vad vi se till att de förstår. Se till att de förstår deras tillstånd och ge dem självförtroende boost för att hantera kommentarer. Det är därför vi har stödgrupper där alla barnen samlas och spela och interagera. Detta hjälper dem att känna sig accepterad och en del av något viktigt.

Welman betonar det bästa sättet att göra detta är att se till att du vet ditt barn. Du måste se till att du vet exakt vad som händer i hans eller hennes liv för att kunna hjälpa dem.

Detta är särskilt relevant när det gäller peruker - ett vanligt alternativ för barn med alopecia.

Welman säger att hon tror att detta är ett personligt val och det bör vara upp till barnet.

Se till att du lyssna på dem, eftersom de har att göra med detta varje dag när de tittar på sig själv i spegeln. Du måste bara se till att de älskar person som tittar tillbaka på dem oavsett vad, säger hon.

load...