Funkar finasterid för en avtagande hårlinje?

9 november 2018

Används av miljontals män världen över, är finasterid (som är allmänt känd som Propecia) en av de få beprövade läkemedel på marknaden för att förebygga och, i vissa fall, vända håravfall.

Finasterid gör detta genom att minska nivåerna av dihydrotestosteron (DHT) i kroppen, det hormon som är ansvarig för hårsäcken miniatyrisering och manligt håravfall. Med tiden kan DHT skada dina hårsäckar, vilket resulterar i en långsiktig håravfall.

Alla hårstrån du förlorar på grund av manligt håravfall påverkas av DHT. Undantagen är hårsäckarna på sidorna och baksidan av huvudet (den ”hästsko” skallighet mönster), som tenderar att vara mer motståndskraftig mot DHT än de runt framsidan, ovansidan och kronan.

load...

Eftersom finasterid fungerar genom att minska de totala DHT-nivåer, bör det logiskt hindra dig från att förlora hår runt hårfästet.

Men förskrivningsinformationen för finasterid fokuserar främst på dess förmåga att förhindra håravfall på hjässan och hjässan. I den här guiden kommer vi att titta på vetenskapen bakom finasterid och förklara hur och varför det är också en effektiv behandling för att stoppa en vikande hårfäste.

Vikande hårfäste och dihydrotestosteron: vetenskapen

Finasterid verkar genom att hämma produktionen av 5α-reduktas, ett enzym som omvandlar kroppens testosteron till dihydrotestosteron (mer känd som DHT).

DHT är det primära hormon som orsakar håravfall hos män. Vissa män är mer känsliga för DHT än andra, varför inte alla börjar förlora sitt hår på samma gång, eller med samma hastighet.

load...

Håravfall kan börja vid hårfästet, på kronan eller ovanpå huvudet. Det område där du börjar tappa håret bestäms av din genetik - i vissa män, håret runt deras hårfäste är mest känsliga för DHT, medan det i andra, området kring kronan börjar tunn först.

Finasterid är inte selektiv när det gäller att blockera DHT. I stället för att påverka en viss del av din hårbotten eller blockera en viss typ av håravfall, kommer det att blockera DHT vid källan. Detta innebär att finasterid ska bromsa eller stoppa håravfall och eventuellt återföds ständigt lite hår oavsett din specifika skallighet mönster.

Vetenskapliga studier tenderar att backa upp detta. En studie från 2009 visade att finasterid ”saktade håravfall och ökad hårväxt” hos män med frontal hårbotten gallring (i korta, män med håravfall runt deras hårfästet).

Under ett års kontinuerlig behandling med 1 mg finasterid per dag (den typiska finasterid dosen för håravfall förebyggande), studiedeltagare visade en signifikant ökning av håret räknas i den främre hårbotten. Dessa resultat fortsatte under det andra året av finasterid användning.

Läs också:

Finasterid är också vetenskapligt bevisat att förhindra håravfall på vertex hårbotten (området på toppen av huvudet, strax bakom hårfästet), vilket gör det en potentiell alternativ om du vill stoppa håravfall runt hårfästet förvärras.

load...

I en studie från 2008, män med manligt håravfall upplevt en långsammare takt av håravfall och en mätbar ökning av hår på vertex hårbotten, med den genomsnittliga hår räkna ökar från 876 i början av studien till 1014, mätt i en 1 tums diameter cirkulär area (5,1 cm2) av skallighet vertex hårbotten, efter två år av finasterid användning vid 1 mg per dag.

Kan finasterid stoppa en vikande hårfäste och återföds ständigt hår?

Alla är olika, så denna fråga är en tuff en att besvara. Som en generell regel, det bästa sättet att tänka på finasterid är som en form av skydd mot ytterligare håravfall, inte som ett sätt att återföds ständigt hår som du redan har förlorat.

Men studiedata gör visar att finasterid kan återföds ständigt hår. 83% av finasterid användare sluta förlora hår som en följd av att använda medicinen, medan cirka 65% av män regrew vissa hår som ett resultat av att ta finasterid. Mängden återväxt män erfarenhet varierar och är oförutsägbar.

Nu betyder det att finasterid kommer att helt återställa din vikande hårfäste? Antagligen inte, speciellt om du har haft en vikande hårfäste under en längre tid och har gått helt skallig. Det kan dock leda till en viss nivå av återväxt i områden där du har först nyligen börjat lägga märke till gallring och recession. Detta är anledningen till att göra något åt ​​ditt håravfall samtidigt ha lite hår är så viktigt.

Förebyggande åtgärder är mycket effektivare än förnekande

Finasterid, som minoxidil, godkändes för användning som håravfall förebyggande medicinering i första hand genom tester i hårbotten och kronan. Det är därför det är lite svårt att hitta information om hur det kan förhindra håravfall runt hårfästet.

Visar emellertid både vetenskapliga fakta och ett berg av obekräftade uppgifter om att finasterid kan ofta inte producera förbättringar hårfästet, från återväxt till en avmattning av ytterligare håravfall.

Finasterid tenderar också att slå andra håravfall behandlingar i effektivitetstest. Till exempel kan en studie som jämförde finasterid till aktuell minoxidil visade att finasteride resulterade i tät hår återväxt i 80% av användarna, jämfört med 52% för minoxidil.

Om du har en vikande hårfäste, är finasterid definitivt värt att överväga. De långsiktiga resultaten är äkta och pålitlig, vilket gör den till en av de mest effektiva verktygen i din arsenal för att förhindra håravfall och förbättra tjocklek och densitet av hårfästet du redan har.

load...