Fungerar minoxidil för en minskande hårlinje?

9 november 2018

Liksom finasterid är minoxidil vetenskapligt bevisat att förbättra hårväxten och potentiellt hjälpa män med manligt håravfall återföds ständigt ”förlorade” hår.

Men det finns en viss debatt på nätet om huruvida minoxidil verk på hår runt hårfästet. I testerna används för att säkra godkännande av FDA, var minoxidil främst testas på toppen av hårbotten och kronan, vilket resulterar i en allmän tro att det fungerar bara på dessa områden.

Trots detta finns det massor av bevis för att minoxidil är effektivt att främja hårväxt på hela hårbotten, inklusive hårfästet.

I den här guiden kommer vi att titta på vetenskapen bakom minoxidil att ge dig en djupare förståelse för hur det fungerar, varför det är effektivt och varför det är värt att överväga (tillsammans med finasterid) om du har märkt hårfästet börjar tunna och avta.

load...

Minoxidil och hårväxt: vetenskapen

Minoxidil är en vasodilaterande, vilket betyder att den är utformad för att vidga blodkärlen och förbättra blodflödet till vissa områden av kroppen.

När de appliceras topiskt i form av ett serum eller skum, ökar minoxidil blodflödet till delar av hårbotten där håret växer. Genom att öka blodflödet, mer syre och näringsämnen kan transporteras in i varje hårsäck, främja tillväxt och hår hälsa.

Till skillnad från finasterid, som verkar genom att minska nivåerna av DHT i blodet, har minoxidil ingen känd effekt på dina hormoner. Det är bäst att tänka på minoxidil som en lokal lösning som kan bidra till att förbättra din hårväxt, medan finasterid är utformad för att skydda din folliklar från DHT.

load...

En av de vanligaste missuppfattningarna om minoxidil är att det är endast effektivt i hårbotten och kronan. Kort sagt, många människor är övertygade om att minoxidil är inte effektiva för att förhindra håravfall runt hårfästet. Detta beror på en missuppfattning av studier på minoxidil.

I sina tidiga dagar, innan det blev en mainstream håravfall behandling, var minoxidil utvecklades som en behandling för högt blodtryck.

Märker att minoxidil producerat hårväxt som en märkbar bieffekt, forskare vid Upjohn (företaget ursprungligen utvecklar medicinering) repurposed det som en lokal håravfall behandling för män som lider av androgen alopeci.

För nya läkemedel för att gå ut på marknaden, måste de passera genom en rigorös testprocess för att visa att de är inte bara säkra, men också effektivt.

Läs också:

Upjohn lanserade storskaliga kliniska tester av minoxidil hela USA i slutet av 1970, med att testa fortsätter under 80-talet och 90-talet. Effekten sidan av detta test främst fokuserat på minoxidil effekter på hårväxt runt hårbotten och kronan.

load...

Till exempel, en studie från 1986 fokuserade på effekterna av minoxidil på skallighet kronan. I studien, 53% av deltagarna upplevde betydande hårväxt. Kort sagt, insåg Upjohn att minoxidil fungerat mycket effektivt, men fokuserade de flesta av sina tester på kronan och hårbotten.

De flesta andra studier av minoxidil har bedömt hårväxt på hårbotten. Till exempel, en annan studie från 2012 testade 5% minoxidil mot 2% minoxidil, återigen genom att räkna hår runt hårbotten snarare än nära hårfästet.

För det mesta, påståendet att minoxidil fungerar bara i hårbotten och hjässan kommer från denna forskning. Det är inte att minoxidil inte är effektiv runt hårfästet (logiskt, är det) men att det hittills inte har varit omfattande forskning som bedrivs på minoxidil och hårfäste restaurering.

Fungerar minoxidil arbete för en vikande hårfäste?

Minoxidil fungerar genom att förbättra blodflödet till det område där den tillämpas. Tillämpa den på din hårbotten och det kan potentiellt förbättra tillgången på blod och näring till hårsäckarna, förbättra hår densitet och öka tillväxttakten.

Som sådan, det finns ingen anledning minoxidil bör inte arbeta för en vikande hårfäste. Hårsäckarna i hårfästet är inte signifikant skiljer sig från de andra på din hårbotten eller krona, vilket innebär att du fortfarande ska uppleva fördelarna med minoxidil när du använder den till hårfästet.

Det finns också otaliga anekdotiska fall av människor med vikande hårfäste förbättra tillväxt och ökande tjocklek med minoxidil.

Men just nu finns det inte någon detaljerad vetenskaplig forskning om effekterna av minoxidil på hårfästet. Som sådan, är det bäst att se minoxidil som något med potentiella fördelar, i stället för som ett garanterat sätt att återföds ständigt hårfästet.

Det är också värt att överväga minoxidil i kombination med en DHT-blockerare som finasterid. Studier visar att minoxidil och finasterid kan ha en synergistisk effekt i att förhindra håravfall, vilket gör de två mediciner en populär combo för att skydda hårfästet och hårbotten från skallighet.

load...