Förhindrar sågpalmett håravfall?

9 november 2018

Att köpa hårväxt lösningar på nätet kan kännas som en bit av en back gränd affär. När du är inne på det faktum att många människor är Vacklandet håravfall motsvarande orm olja, är det svårt att tro något är legitimt. Men du är en kräsna man. När presenteras med fakta och bevis, kan du fatta kloka beslut. Så, vad är fakta och bevis som omger sågpalmetto?

Vi får in dem. Men först förstå: du kommer inte att finna en produkt på marknaden som entydigt kan bota din skallighet. Det kommer inte att hända eftersom en sådan produkt inte existerar. Men det finns produkter som kan hjälpa. Många av dessa backas med vetenskapliga bevis tyder på deras effektivitet. Ditt jobb är att dechiffrera som backas upp med den mest välgrundade fakta och som faktiskt värt att försöka.

load...

I fallet med Saw Palmetto, resultaten är mer lovande än bland andra kosttillskott. Återigen, det är inte ett botemedel, men det finns bevis för att denna ört kan erbjuda några hårväxt fördelar.

Vad du behöver veta (TL / DR kort version):

Vad är Saw Palmetto?

I sin råa form, Saw Palmetto är en växt hemma i Västindien och för närvarande finns i sydöstra USA. Det har använts i århundraden av indianer som både en källa till mat och medicin. Innan dina ögon stelnar vid tanken på oss att rekommendera dig krossa den och gnugga den på huvudet, sova med buntar av den under kudden, eller bad i det - det är inte en av dessa webbplatser och vi är inte en ny tid kändis sprutande skräpvetenskap för vinst.

load...

Här hittar du sågpalmetto i kapsel och oljeformer och det finns flera legitima studier som anknyter den till potentiella fördelar.

Saw Palmetto, din hälsa och ditt hår

Sågpalmetto kan användas för att behandla flera hälsofrågor, däribland migrän, bronkit, låg sexlust, inflammation och diabetes, enligt kliniken. Dock är bevis för dess effektivitet i alla dessa symtom blandad. Där sågpalmetto skiner - eller åtminstone där det finns en rimlig mängd vetenskapliga bevis för det lysande - i behandlingen av två villkor: förstorad prostata och håravfall.

När du förstår hur örten fungerar, är det lätt att se varför det kan vara till hjälp i dessa till synes oberoende symtom.

Man tror att sågpalmetto blockerar omvandlingen av testosteron till DHT eller dihydrotestosteron. Detta är viktigt eftersom DHT är den primära androgen eller könshormoner i både prostataförstoring och androgen alopeci.

DHT, ett derivat av det manliga könshormonet testosteron, är fiende till hårsäckarna på huvudet. Enkelt uttryckt DHT vill dessa folliklar död. Det fungerar i huvudsak genom att krympa hårsäckar, kvävning håret bort från sin livskälla.

load...

Effekterna av sågpalmetto sägs likna de åtgärder och effekterna av läkemedlet finasterid, även känd genom sitt varumärke Propecia. Båda tros inhibera Typ 2 5-alfa-reduktas, ett enzym som behövs för att omvandla testosteron till DHT. Och som sågpalmetto är finasterid används främst för att behandla prostataförstoring och håravfall.

Forskningen

Det finns inte en stor mängd forskning om Saw Palmetto och androgen alopeci. Och de studier som finns, ingen är perfekt. Men det finns tre som ofta nämns som eventuellt visar positiva effekter på anläggningens utdrag vid behandling av håravfall.

Läs också:

Säkerhet, biverkningar, och försiktighetsåtgärder

Totalt finns det få biverkningar och säkerhetsfrågor med hjälp av Saw Palmetto. I Journal of Alternative och kompletterande studie som nämns ovan, biverkningar som rapporterades i 7 av studiens ämnen. Dessa inkluderade acne (rapporteras av bara en deltagare) och gastrointestinala symtom.

Den Clinic rapporterar att vissa människor kan vara allergisk mot anläggningen. De citerar en studie med ett kosttillskott som innehåller sågpalmetto tillsammans med sju andra örter, där 3/70 deltagare rapporterade allergiska reaktioner. Men eftersom det fanns flera andra örter i tillägget reaktionerna kan inte slutgiltigt ansluten till sågpalmetto.

De vanligaste biverkningar som rapporterats med tillägget är mag i naturen, och innehålla saker som förstoppning och diarré, orolig mage, illamående, matsmältningsbesvär, gas, halsbränna och kräkningar. Dessa effekter kan mildras genom att ta sågpalmetto med mat.

Kanske den största oro med att ta Saw Palmetto eller någon 5-alfa reduktashämmare, är att det kan fördröja upptäckten av prostatacancer. Eftersom dessa produkter kan behandla prostataförstoring kan en cancerprostata gå odiagnostiserade. Regelbundna prostata filmvisningar är viktigt för alla män, men särskilt de som tror att de är på en förhöjd risk.

Tala med din läkare innan du tar sågpalmetto tillsammans finasterid. De arbetar med samma mekanismer och sådan kombinationsbehandling är osannolikt att förbättra resultaten.

Poängen

Som vi tidigare sagt, det finns bevis för att Saw Palmetto kan bromsa håravfall och stimulera hårväxt. Men det vetenskapliga samfundet fortfarande inte övertygad. Forskare är en tuff publik, och rättmätigt så. Hard "bevis" är svårt att få tag på, oavsett vad hälsotillstånd och åtgärda du pratar om.

Eftersom sågpalmetto och finasterid arbete på samma sätt, män intresserade av skörda dessa DHA hämmande fördelar bör tala med en läkare. FDA godkänt läkemedel, som finasterid, utvecklas enligt strängare kontroller än kosttillskott, som sågpalmetto. Eftersom kvalitetsstandarder är högre, står recept alternativet en chans att bli mer effektiva.

Bevisen är där: Vissa män kan uppleva positiva resultat när du tar sågpalmetto. Riskerna är låga. Nu bör du investera ditt liv intäkter i sågpalmetto tillskott fabriken? Antagligen inte. Men om du väljer att välja ett tillägg över receptbelagda läkemedel, att investera tid och relativt nominell kostnad försöka sågpalmetto personligen kan löna sig.

load...