Fakta eller fiktion: Dykning i biverkningar av finasterid

13 november 2018

De flesta läkemedel kommer med biverkningar. Vissa biverkningar är mindre och orsakar liten eller ingen problem, medan andra är utan tvekan värre än villkoret medicinen är tänkt att behandla. Av denna anledning är det viktigt att tala med din läkare och apotekspersonal innan du tar något nytt läkemedel.

När det gäller håravfall har finasterid varit en populär lösning hjälpa killarna stoppa håravfall. Det är en av de få androgen alopeci behandlingar som har godkänts av FDA för håravfall. Och eftersom du tar finasterid en gång om dagen oralt, inte håravfall förebyggande inte innebära att drastiska ändringar i din dagliga rutin. Dessutom är finasterid så framgångsrik på att bekämpa manligt håravfall som det helt stoppar håravfall hos ungefär 83% av de män som tar det samtidigt även förnybara lite hår för mer än 66% av sina användare.

load...

Men inte finasterid kommer med biverkningar? Svaret är ja, men det finns en hel del desinformation kring finasterid och biverkningar. Sanningen är att finasterid orsakar vissa biverkningar till en liten del av de människor som tar det, men de allra flesta män som använder det att beviljas en framgångsrik håravfall behandling utan att uppleva några oönskade resultat. Låt oss ta en titt på ett par av finasterid välkända biverkningar, så att vi kan skilja fakta från fiktion.

Har finasterid döda din sexlust?

Det är en vanlig missuppfattning att ta finasterid kommer att leda till att du har sexuella biverkningar, och det är inte nödvändigtvis sant. Även om det är sant att vissa människor upplevde biverkningar i form av impotens, minskad libido, och ejakulation dysfunktion under 73 olika kliniska prövningar det bara påverkade 2-3 procent av personer som tar finasterid.

load...

Dessutom för de flesta patienter, uppkomsten av dessa biverkningar började tidigt i testerna och tenderade att försvinna ett par månader senare som patienterna fortsatte behandlingen för den stora majoriteten av män som märkte det. Med det sagt är det sant att en liten andel av män (mindre än 2%) kommer att uppleva erektil dysfunktion och låg sexlust samtidigt som finasterid och potentiellt efter. Om du märker att det påverkar ditt sexliv, kontakta din läkare innan du fortsätter behandlingen.

Kan finasterid orsakar cancer

En annan myt om finasterid är att det orsakar cancer, vilket inte är vad forskningen visar. I själva verket har forskare funnit att långvarig användning av finasterid faktiskt kan minska risken för prostatacancer. I en sjuårig studie publiceras i New England Journal of Medicine, upptäckte forskarna att män i åldern 55 år och äldre som tog finasterid under sju år var mindre benägna att utveckla prostatacancer. Men i samma studie, gjorde forskarna finner att ett litet antal män var på en ökad risk för hög kvalitet prostatacancer efter att ha tagit finasterid - ungefär 3,5% av de män som tog den.

Läs också:

Även om detta är en liten andel, är det fortfarande viktigt att notera att det finns en liten chans att finasterid kan öka sannolikheten för prostatacancer eller högre grad cancer i 3,5% av män som tar det. Av denna anledning är det viktigt att du vidta försiktighetsåtgärder genom att prata med din läkare och schemaläggning rutinkontroller.

load...

Finasterid och den nedersta raden

Skillnaden mellan finasterid och andra droger eller oreglerade håravfall läkemedel är att finasterid är väl studerat och endast en liten andel av befolkningen kommer att uppleva biverkningar. Det finns andra biverkningar som du bör veta om såväl - till exempel vissa människor rapporterar också att finasterid får dem att känna sig yr eller svag, så se till att du tala med din läkare och avslöja någon sjukdomshistoria innan finasterid. Och om du upplever något av biverkningar, se till att boka en tid hos läkaren att avgöra vad den bästa handlingsplan ska vara.

Totalt sett är finasterid ett FDA-godkända läkemedel som är säker och otroligt effektivt läkemedel som hjälper till att bekämpa för män håravfall. Det fungerar genom att blockera omvandlingen av testosteron till DHT i hårbotten. I själva verket är det en av de mest effektiva håravfall behandlingar på marknaden. Den kan också kombineras med minoxidil, en lokal behandling som också har godkänts av FDA för behandling av manligt håravfall. De flesta människor upplever bättre resultat när man använder båda dessa produkter tillsammans.

Under en studie växte män som tog finasterid och tillämpad minoxidil två gånger om dagen faktiskt betydande hår under loppet av 20 veckor. För de flesta män, är det ett bra sätt att stoppa effekterna av manligt håravfall döda i sina spår.

Prata med din läkare för att lära sig mer om finasterid och hur det kan fungera för dig.

load...