En kliande hårbotten och håravfall: är de relaterade?

11 november 2018

Är du orolig att din kliande hårbotten kan orsakas av håravfall? Medan vissa hudåkommor som orsakar en kliande hårbotten kan också leda till håravfall, är en kliande hårbotten på egen hand inte är direkt relaterade till permanent håravfall från manligt håravfall.

Istället sker manligt håravfall vanligtvis över tid utan någon märkbar klåda, smärta eller annat obehag.

Detta innebär att du inte behöver oroa dig för att förlora håret permanent bara för att din hårbotten känns kliande. Däremot kan en kliande hårbotten betyda en av flera saker:

load...

Ibland kan de problem som anges ovan åtföljas av tillfälligt håravfall som orsakas av irritation i huden. Lyckligtvis har de flesta av de situationer som anges ovan är lätt att behandla med hjälp av utvärtes behandlingar och mediciner, av vilka många är tillgängliga över disk.

load...

Behandla follikulit, seborroiskt eksem och ringorm

Follikulit, seborroiskt eksem och ringorm är tre av de vanligaste orsakerna till en kliande hårbotten. Alla tre av dessa villkor är lätt att behandla med hjälp av muntliga och utvärtes läkemedel, såsom ketokonazol och antibakteriella hud tvättar.

Även om ingen av dessa villkor är kopplade till manligt håravfall, kan alla tre ibland orsaka en typ av tillfälligt håravfall kallas telogen effluvium.

I de flesta fall är tillstånd som follikulit och ringorm behandlas med oral eller topikal antimykotisk läkemedel såsom ketokonazol, liksom läkemedel som indometacin. De flesta fall av seborroiskt eksem kan också behandlas med framgång med hjälp av ämnen som kol tjära, salicylsyra och selensulfid.

Läs också:

Behandla kliande hårbotten från hårda schampo och hårvårdsprodukter

Ibland kan kemikalier i schampon, hårsprayer och andra hår styling och hygienprodukter leda till att du utveckla en kliande hårbotten. I extrema fall är denna klåda åtföljs av håravfall.

load...

Eftersom denna typ av klåda och håravfall är inte från manligt håravfall är det inte permanent. Om du vidta åtgärder och ta itu med den grundläggande orsaken till klåda och håravfall, du brukar återfå alla hår du förlorat till följd av hudirritation.

Det enklaste sättet att behandla en kliande hårbotten orsakas av hårda schampo, balsam och andra hårvårdsprodukter är att byta till en säkrare, mindre irriterande alternativ. Detta kan innebära att använda en organisk eller barns schampo, eller ta bort hårspray, gel och mousse från hårvård rutin.

Behandling av andra orsaker till hårbotten klåda

De flesta fall av kliande hårbotten kan lösas med användning av de metoder som anges ovan, såsom att byta från hårda schampo och hårvårdsprodukter för kemiska fria alternativ och behandla hudåkommor såsom follikulit, seborroisk dermatit, och ringorm.

Dock kan vissa former av hårbotten klåda kvarstår även med ovanstående behandlingar. Ibland är hårbotten klåda orsakas av autoimmuna faktorer såsom psoriasis, eller miljömässiga faktorer som är utanför din kontroll.

Om du har återkommande hårbotten klåda som varar i flera veckor eller månader och kan inte räkna ut orsaken, är det bästa sättet att alltid kontakta din läkare. Detta är särskilt viktigt om du också märka håravfall, som kan orsakas av underliggande stress eller hälsoproblem.

Sammanfattningsvis

En kliande hårbotten kan tyda på många saker, från smutsigt hår som måste tvättas noggrant med hudirritation som måste behandlas medicinskt. Men i allmänhet är det inte en tillförlitlig tecken på att du lider av permanent manligt håravfall.

Är du orolig för håravfall? Vi har listat de vanligaste, pålitliga tecken på manligt håravfall i vår guide, tidiga tecken på skallighet och hur man kan stoppa dem.

load...