DHT och manlig håravfall förklaras

13 november 2018

Om du har märkt håret börjar tunna eller avta, är det lätt att betona över vad som orsakar det att hända. Är det stress? En dålig diet? Otur genetik? Eller är det en livsstil faktor som du kan fixa genom en förändring i beteende?

Verkligheten är att håravfall hos män är i första hand orsakas av dihydrotestosteron (DHT), en manlig steroid hormon som binder till receptorer i hårbotten och - i genetiskt känsliga män - är ansvarig för håravfall.

DHT kan verka komplicerat, men dess roll i håravfall är ganska lätt att förstå när du har en grundläggande kunskap om hur kroppen producerar DHT och effekten DHT har på hårsäckarna.

load...

I den här guiden kommer vi förklara vad DHT är, hur det produceras av kroppen, och de alternativ som finns för att begränsa de negativa effekterna av DHT på hårfästet.

Vad är DHT?

DHT, eller dihydrotestosteron, är en androgen som produceras som en biprodukt av testosteron. DHT är en ganska kraftfull manligt könshormon som är ansvarig för saker som att bilda manliga genitalier under graviditeten.

Kort sagt, är DHT en av de många hormoner som gör att män, ja, män. Men det skiljer sig från andra manliga könshormoner som testosteron på flera viktiga sätt.

Din kropp producerar DHT som en biprodukt av testosteron genom 5α-reduktasenzymet - ett enzym som omvandlar en viss procent av din testosteron till DHT i vävnad såsom hud, lever, prostata och hårsäckar.

load...

Om du genetiskt mottaglig för håravfall, kan DHT binder till receptorer i dina hårsäckar och få dem att krympa, försvagas och så småningom dö. Denna process kallas 'miniatyrisering' och det leder så småningom till en fullständig slutet av hårväxt i DHT drabbade hårsäckar.

Intressant nog är DHT ett viktigt hormon för hårväxt i andra delar av kroppen, det vill säga samma hormon som är ansvarig för att orsaka manligt håravfall är också ansvarig för bränslepåfyllning tillväxten av hår på bröstet, ryggen och andra områden.

Eftersom DHT är det primära hormon som ansvarar för håravfall hos män, att det mest effektiva sättet bromsa och förhindra håravfall är att blockera DHT.

Du kan göra detta på follikulär nivå genom att använda en aktuell DHT blockerar schampo eller spray för att hålla DHT av dina hårsäckar. Detta är oftast effektiv, men det är inte helt blockera DHT från att binda till receptorer i hårbotten.

En mer effektiv metod för att blockera DHT är att blockera det vid källan. Droger som finasterid är gjorda för att blockera omvandlingen av testosteron till DHT genom att binda till 5α-reduktas enzymet, vilket förhindrar kroppen från att producera något DHT i första hand.

load...

Vi kommer att gå in mer i detalj på finasterid och andra DHT blockerare nedan. För nu, kom bara ihåg att även faktorer som stress och kost kan ha en betydande inverkan på håret, är ditt håravfall troligen orsakas av en genetisk känslighet för dihydrotestosteron.

Finasterid och dihydrotestosteron

Data från en studie publicerad i Journal of American Academy of Dermatology visar att finasterid, i kombination med minoxidil, är den mest effektiva behandlingen för att bromsa och stoppa manligt håravfall.

Finasterid tillhör en kategori läkemedel som kallas 5α-reduktashämmare. Det fungerar genom att binda till 5α-reduktasenzymet och blockera enzymet från att konvertera din testosteron till DHT.

Det bästa sättet att tänka på finasterid är som en hormonell sköld som håller din testosteron så det ursprungligen var, samtidigt stoppa DHT produktion. I stället för att bara blockera DHT på din hårbotten, du blockerar den på den ursprungliga källan.

Läs också:

Kom ihåg tidigare, när vi sade att DHT binder till receptorer i prostata? Finasterid faktiskt ursprungligen utformad som en behandling för prostatatillväxt. Det var inte förrän den medicinska studieperioden som Merck, läkemedlets skapare, upptäckte det också slutat manligt håravfall.

I genomsnitt en daglig dos av 1 mg finasterid blockerar DHT produktionen tillräckligt för att stoppa de flesta håravfall. I vissa fall kan det också leda till miniatyriserade hårsäckar skadats av DHT att börja växa tillbaka.

Om du börjar märka håravfall och vill vidta åtgärder, är den mest effektiva metoden för att prata med en läkare med hjälp av vår enkel online-process för att se vilka behandlingsalternativ är rätt för dig.

Vilka är biverkningarna av att blockera dihydrotestosteron?

För det mesta, blockering DHT inte ger några märkbara biverkningar för de flesta män. De allra flesta människor som använder droger som finasterid och aktuella DHT blockerare inte upplever några negativa effekter - i stället, märker de tjockare och friskare hår.

Men vissa män gör upplever negativa effekter av DHT blockerare, med finasterid en ganska vanlig orsak. Nedan har vi listat de vanligaste biverkningarna av att blockera DHT, från positiva sidoeffekter till potentiella nackdelar:

Om du tävlar i testade sport, bör du vara medveten om att denna effekt på produktionen av testosteron innebär att finasterid kan vara på listan förbjudna drogen.

Ser skrämmande, eller hur? Medan ovanstående biverkningar verkar skrämmande, är verkligheten den att de allra flesta män som använder DHT blockerare som finasterid inte får allvarliga biverkningar.

För att sätta saker i perspektiv, hittade en 2016 studie av finasterid i japanska män som av 3.177 män ges finasterid, endast 23 hade biverkningar. Även vid fem gånger den vanliga dosen för att förhindra håravfall, är biverkningar rapporterats i sällsynta fall.

Det är också värt att notera att i de sällsynta fall av sexuella biverkningar inträffar, kommer de nästan alltid sluta när du kommer ut finasterid. Det är extremt ovanligt att några negativa symptom att kvarstå om du inte aktivt tar en DHT-blockerare.

Skulle du blockera dihydrotestosteron?

Om du börjar märka håravfall, läkemedel som blockerar DHT är de mest kraftfulla vapen du har i din arsenal för att bromsa och stoppa den.

Huruvida att ta dem i slutändan är ditt val. Vad är klart är att ju tidigare du börjar att blockera DHT, desto mer framgångsrik du kommer att vara för att förhindra ytterligare håravfall. När håret är borta, kan ingen mängd av DHT blockering föra den tillbaka och ge dig vad du en gång hade.

Det bästa sättet att börja blockera DHT produktion är att använda finasterid, tillsammans med minoxidil och ett schampo som kan blockera DHT i hårbotten.

load...