Betasitosterol och håravfall: fungerar det?

11 november 2018

Beta-sitosterol är en naturligt förekommande fytosterol som kan hittas i vissa livsmedel, allt från nötter och avokado till vissa oljor. Det är också i vissa spannmål, sockerrör och sojabönor.

Medan beta-sitosterol är inte en medicin på egen hand, är det en viktig föregångare som används för att göra vissa typer av medicin. Det är också i stor utsträckning som ett kosttillskott för immunförsvaret, hantera högt kolesterol och minska effekterna av astma, bronkit och migrän.

load...

Studier visar att beta-sitosterol kan förbättra urologiska symptom hos män med benign prostatahyperplasi (BPH, eller förstorad prostata). Detta har resulterat i spekulationer om att beta-sitosterol är också en potentiellt effektiv substans för att blockera DHT och minska håravfall hos män.

Så är beta-sitosterol effektiv? I den här guiden kommer vi att titta på de vetenskapliga bevisen för och emot beta-sitosterol som ett manligt håravfall behandling och jämföra dess effektivitet med andra populära behandlingar håravfall.

Har beta-sitosterol arbete?

Liksom de flesta naturliga kosttillskott som hävdar att förbättra håravfall, det finns inte mycket vetenskapliga belägg för eller emot beta-sitosterol vid denna tidpunkt.

load...

Detta gör det omöjligt att säga om eller inte beta-sitosterol fungerar som en håravfall behandling - just nu, bara finns inte någon verklig, avgörande bevis som finns för droger som finasterid eller utvärtes behandlingar håravfall som minoxidil.

Naturligtvis har detta inte stoppat några tillägg tillverkare från marknadsföring beta-sitosterol som ett potentiellt botemedel mot håravfall.

Just nu har de flesta av vetenskapen på beta-sitosterol fokuserar på dess potential som en naturlig behandling för män med BPH. En studie visar att när män med BPH ta beta-sitosterol, ger det en förbättring av urinflödet - en potentiell tecken på att prostatahyperplasi förbättras.

Eftersom DHT är en av de främsta orsakerna till BPH har denna studiedata spunnits in krav från vissa tillägg tillverkare som beta-sitosterol är en naturlig DHT-blockerare som kan minska DHT-nivåer i kroppen.

Just nu vet vi inte om beta-sitosterol blockerar DHT eller inte. Även om det skulle kunna minska DHT-nivåer, det finns några avgörande vetenskapliga uppgifter att säga ja eller nej. Som sådan, är det bäst att visa alla anspråk som beta-sitosterol är en DHT-blockerare med en viss skepsis.

Läs också:

Det finns dock några vetenskapliga belägg för att beta-sitosterol skulle kunna förbättra hårväxten hos män med tecken på manligt håravfall.

load...

En studie från 2006 visar att män i åldrarna 23 och 64 med mild till måttlig håravfall visade tecken på förbättring efter att ha tagit liposterolic extrakt av Serenoa repens (sågpalmetto) och beta-sitosterol.

Men endast 60% av de personer som deltar i studien visade någon förbättring, vilket innebär att beta-sitosterol kanske inte fungerar för alla. Det är också möjligt att Saw Palmetto, som har några vetenskapliga giltighet som en DHT-blockerare, var ensam ansvarig för förbättring.

Just nu är det bäst att ta några påståenden om beta-sitosterol förbättra håravfall eller blockerar DHT med en nypa salt. Just nu tillhör den i "okänd" kategori som ett naturligt komplement som kan fungera, men också kanske inte fungerar.

Ska du ta beta-sitosterol?

Beta-sitosterol är tillgängliga över disk som kosttillskott, vilket innebär att du enkelt kan köpa den på nätet eller från din lokala hälso butik utan att behöva recept. Som ett komplement kan det ha vissa fördelar för behandling av högt kolesterol, smärta och svullnad.

De flesta beta-sitosterol tillskott är billigt, med en månads värde av kapslar tillgängliga för 10 € eller mindre när de köps i lösvikt.

Liksom de flesta kosttillskott har beta-sitosterol vissa potentiella biverkningar. Det kan orsaka gas, matsmältningsbesvär och illamående när det tas oralt, även om dessa inte är mycket vanligt.

Det är också kopplat till sitosterolemi - ett tillstånd som orsakas av alltför höga nivåer av beta-sitosterol, vilket kan öka risken för hjärtsjukdomar. Som ett resultat, det är definitivt inte en bra idé att ta beta-sitosterol om du har sitosterolemi.

Som alltid är det bästa alternativet för att prata med din läkare om beta-sitosterol. De kommer att kunna ge dig en fullständig förståelse av dess säkerhet som en del av din hälsa och kosttillskott rutin.

När det gäller dess värde som en behandling för håravfall, är juryn fortfarande ute. Medan beta-sitosterol effekter på BPH symptom och observationsdata om hårväxt är intressanta, bara finns inte tillräckligt med bevis för att kalla detta ett effektivt komplement för behandling av manligt håravfall ännu.

load...