Är en hårtransplantation den bästa lösningen för håravfall?

10 november 2018

När de flesta människor hör orden "hårtransplantation", en viss bild dyker in i deras sinne: fake ”pluggy” ser hår som är naturligtvis ett resultat av en kosmetisk förfarande i stället för en naturlig hårfäste.

Tyvärr hår transplantationer har ett dåligt rykte. Detta är på grund av de gamla 1980-talet "hår plug" förfaranden, som transplanterade hår i pluggar av flera folliklar och skapade en ovanlig, onaturligt utseende hårfästet.

Verkligheten är att dagens hårtransplantation teknik kan du lägga tjocklek på håret och fylla i ett vikande hårfäste utan falska, plug-liknande utseende äldre behandlingar.

load...

Men hår transplantationer är inte mirakel, och det finns fortfarande potentiella nackdelar som du bör vara medveten om.

I den här guiden kommer vi att förklara hur modern hårtransplantationer fungerar och hur de kan användas för att fylla i hårfästet och motverka effekterna av manligt håravfall. Vi kommer även att omfatta baksidorna av hårtransplantationer och förklara hur vissa av de begränsningar av förfarandet kan påverka dig.

Om du funderar på att få en hårtransplantation, kan informationen nedan hjälpa dig att göra ett mer välgrundat, säker beslut om huruvida förfarandet är rätt alternativ för dig.

Vad exakt är en hårtransplantation?

En hårtransplantation är en kosmetisk åtgärd som innebär avverknings hårstrån från en viss del av din hårbotten (kallas "givarstället") och transplantera dem till en annan del av hårbotten.

load...

Kort sagt, att få en hårtransplantation innebär att man tar hår från områden i hårbotten som inte påverkas av manligt håravfall och flytta den till områden som är gallring eller kala.

Hårtransplantation fungera eftersom inte alla av håret på huvudet påverkas av DHT, det primära hormon som orsakar skallighet. Genom att flytta DHT-resistenta hårstrån från ryggen och sidorna av huvudet på framsidan, kan en hårtransplantation kirurg att ge dig en tjockare, fylligare hår.

Ursprungligen hår transplantationer inblandade att ta bort och att transplantera hår med hjälp av "pluggar", som var grupper av flera hårsäckar med en rund, klustrade form.

Även hår pluggar arbetade som ett sätt att fylla i en vikande hårfäste, de vanligtvis såg onaturligt grund av det faktum att håret transplantat grupperades i separata områden, ibland med en märkbar gap mellan varje "plug".

Idag, hår transplantationer är mycket mer sofistikerade. Kirurger kan skörda hårstrån som använder FUE eller FUT metoder (som vi ska förklara lite längre ner på sidan) och transplantera dem i grupper om en till tre hårstrån, vilket skapar ett hårfäste som ser ut och känns naturligt.

load...

Ur ett estetiskt perspektiv, en hårtransplantation utförs av en erfaren kirurg kommer att se ut och kännas precis som en naturlig hårfäste, förutsatt att du har tillräckligt med givare hår tillgänglig.

FUE aginst FUT: vad är skillnaden?

Hårsäcksgrupper Extraction (FUE) och Hårsäcksgrupper Transplantation (FUT) är de två primära metoder för skörd hårsäckar för en hårtransplantation.

Varje metod ger ett liknande resultat, om än med några skillnader. FUE involverar extrahering små "enheter" med en till fyra hårstrån från hårbotten med användning av en medicinsk anordning. Dessa hårstrån transplanteras sedan på toppen av huvudet för att återställa en hårfästet eller tillhandahålla extra tjocklek.

Fördelen med FUE är att det inte ger en stor ärr. I stället skapar det hundratals små ärr som är mycket mindre synliga efter läkning, särskilt för personer med ljust hår som kanske inte kunna att helt täcka en traditionell "strip" hårtransplantation ärr.

FUT, å andra sidan, innebär att ta bort en remsa av hud från baksidan av hårbotten. Hårstrån heras från denna remsa i grupper om 3:59. Efter extraktion hårsäckarna, kan kirurgen transplantera hår på toppen av hårbotten för att fylla i hårfästet eller kronan.

Fördelen av FUT är att de transplanterade hårstrån har en något större framgång än hårstrån transplanterade med användning av FUE metoden. Dock är nackdelen med FUT att det skapar en större ärr på baksidan av hårbotten som är synlig med några korta eller rakade frisyrer.

Minus ärrbildning - som inte bör vara synliga om håret på baksidan av hårbotten är mörk och tjock - båda förfarandena producerar samma estetiska resultat i hårfästet och överdelen.

Läs också:

Är en hårtransplantation en bra lösning för håravfall?

Om du har en vikande hårfäste eller diffust håravfall och vill göra något åt ​​det, att få en hårtransplantation skulle kunna vara en bra idé.

När de utförs av en erfaren, skicklig kirurg kan en hårtransplantation återställa hårfästet och ge tillbaka volymen och tjocklek som du hade i det förflutna.

Men det är en hårtransplantation inte ett mirakel behandling, och det kanske inte nödvändigtvis vara en total botemedel mot skallighet. Du kan inte skulle kunna få en fullständig hår från en hårtransplantation, vilket gör det viktigt att du har realistiska förväntningar om proceduren.

Innan du överväga en hårtransplantation, bör du känna till följande:

Skulle du få en hårtransplantation?

Att få en hårtransplantation är ett viktigt beslut som kräver forskning och tålamod. Liksom alla medicinska procedurer, är det viktigt att du förstår effekterna, kostnader och begränsningar för förfarandet innan du går vidare.

Det är också viktigt att vara realistisk om vad du kan åstadkomma med en hårtransplantation. Om du är helt skallig, kommer en hårtransplantation förmodligen producera en förbättring, men det kommer inte att ge dig ett helt full hår.

Men om du har mindre håravfall och massor av givare hår, kan en hårtransplantation hjälpa dig vända flera års håravfall och förbättra ditt utseende.

Kom bara ihåg att få en hårtransplantation inte permanent slutar håravfall. Du måste fortfarande ta en aktiv strategi att skydda och bevara håret efter ingreppet.

Innan du får en hårtransplantation, bevara hår du har

Att få en hårtransplantation kan hjälpa dig att vrida tillbaka klockan på år av håravfall. Men det mest effektiva sättet att ge dig själv en fylligare och tjockare hår för att förhindra håret från att falla ut i första hand.

Genom att ta en aktiv strategi för håravfall förebyggande och använda behandlingar som finasterid, minoxidil och andra håravfall förebyggande produkter kan du behålla mer av ditt hår och slippa att få en hårtransplantation i första hand.

Som ett resultat, kommer du eventuellt att kunna spara tusentals (eller tiotusentals) dollar du normalt skulle behöva spendera på en hårtransplantation.

Vill du agera? Vår guide till att stoppa en vikande hårfäste förklarar orsaken till manligt håravfall och listar ett antal taktiker du kan använda för att stoppa håravfall och behålla så mycket av ditt hår som möjligt.

load...