Är hårimplantat en livskraftig lösning för män med håravfall?

15 november 2018

Inte så länge sedan, en vikande eller gallring hårfäste var inte något du kunde göra mycket åt. Du kan välja en frisyr som täckte upp gallring eller kala fläckar, eller ta en annan strategi och omfamna håravfall genom att raka huvudet.

Idag, skallighet män har en mängd olika alternativ. Om håret börjar tunna eller avta, kan du stoppa ytterligare håravfall med hjälp av behandlingar som finasterid och minoxidil. Om du redan har tunna eller skallighet fläckar, finns det utvärtes produkter som kan lägga lite extra bit av estetiska tjocklek.

load...

Det finns också hår implantat - konstgjorda eller naturliga hår som kan läggas till vissa delar av hårbotten för att skapa tjocklek i områden där håret är gallring, fyll i avtog delar av hårfästet och ger dig en fullständig, tjock och fullständig chef för hår igen.

Är hår implantat en hållbar lösning? Ja och nej. Medan förfaranden som en hårtransplantation som använder din egen naturliga hår för att fylla i tunna områden eller åter hårfästet, är säkra och har oftast goda resultat, konstgjorda hår implantat är oftast inte det bästa alternativet för skallighet män.

Hår implantat agins en hårtransplantation

Innan vi går in på detaljerna i varje förfarande, är det viktigt att veta att hår implantat och en hårtransplantation är inte samma sak.

load...

Termen "hår implantat" hänvisar ofta till konstgjorda hårprodukter som implanteras i hårbotten i stället för äkta hår. Vanligtvis hår implantat används för att lägga volym till skallighet områden eller lägga håret fläckar av hårfästet där det drog sig tillbaka.

Ett exempel på ett hår implantat är en produkt som Biofibrernas, vilket är en säker typ av artificiellt hår fiber som kan implanteras i en mindre operation.

Hår implantat kan också hänvisa till gammaldags hår pluggar, som var en tidig form av transplantation används för att motverka effekterna av skallighet.

Hår pluggar har några stora nackdelar, den största av dessa är den konstgjorda utseendet på håret som är resultatet av stora mängder hårsäckar transplanteras i varje "plug". För det mesta är hår pluggar inte utförs längre som ett hår restaurering förfarande.

Istället har de flesta av dagens hår restaurering kirurger använder en procedur som kallas "hårtransplantation" för att flytta hår från en del av hårbotten till en annan.

load...

Hår transplantationer är säkra, allmänt praktiseras och ganska effektiv. I de flesta fall kan en hårtransplantation användas för att tjockna upp fläckar av gallring hår eller helt återställa en vikande hårfäste med hår som ser ut och känns helt naturligt.

Det finns några gränser för effektiviteten i en hårtransplantation. Till exempel, om du är helt skallig och har bara en hästskoliknande mönster av hår kvar på baksidan av din hårbotten, en hårtransplantation förmodligen inte kommer att kunna ge dig en tjock, full hår.

Den största nackdelen med en hårtransplantation är kostnaden. De flesta förfaranden varierar i pris från ett par tusen dollar till tiotusentals dollar, beroende på mängden hår som behöver transplanteras och komplexiteten i förfarandet.

Läs också:

På grund av detta, är det oftast billigare och mer effektivt att bevara håret du fortfarande har, istället för att låta det skjul och "fixa" problemet med en hårtransplantation.

Kom ihåg att hår implantat och transplantationer inte bota håravfall

Medan en hårtransplantation eller konstgjort hår implantat kan lägga håret i områden där det inte längre växer naturligt, varken alternativet en varaktig "bota" för skallighet.

Detta beror på manligt håravfall orsakas främst av dihydrotestosteron, eller DHT - ett manligt könshormon som orsakar hårsäckar att krympa och sluta producera nytt hår över tiden.

Vår guide till DHT och manligt håravfall förklarar sambandet mellan DHT och manligt håravfall mer i detalj. Om du börjar märka håravfall och vill ta reda på varför och hur det händer, är det värt en läsning.

Om hårfästet är vikande eller håret på toppen av huvudet är gallring, kommer en hårtransplantation inte stoppa detta från att hända. Allt det kommer att göra är att lägga håret tillbaka till områden i hårbotten som det transplanterade till.

Till exempel, om hårfästet är vikande och du bestämmer dig för att transplantera hår från baksidan av hårbotten till hårfästet utan att göra något för att ta itu med orsaken till håravfall, det finns en risk att du kan fortsätta att förlora håret även efter transplantationen.

Detta kan resultera i några mycket ovanligt, onaturligt utseende håravfall mönster, i synnerhet om framsidan av hårfästet består av transplanterade hårstrån som är osårbar för manligt håravfall, medan resten av hårbotten består av gallring, DHT- drabbade hår.

För att lösa den främsta orsaken till skallighet, måste du använda en DHT-blockerare som finasterid. De flesta hår restaurering kirurger kommer att råda dig att ta detta efter hårtransplantation, ibland med en annan hår restaurering agent som minoxidil.

Med användning av en DHT-blockerare efter en hårtransplantation minskar (och i vissa fall, stannar helt) hastigheten för ytterligare håravfall. Detta innebär att det finns mindre risk för icke-transplanterade fläckar av hår börjar skjul och förstöra resultatet av din procedur.

Gör hår implantat och transplantationer fungerar?

Artificiella hår implantat och hår transplantationer med naturliga hår fungerar mycket bra för att nötkött upp gallring områden och lägga håret kala delar av hårbotten, om än med en betydande prislapp.

Men varken alternativ stoppa dig från att förlora mer hår, vilket innebär att du får bäst resultat på lång sikt genom att vidta åtgärder för att stoppa ytterligare håravfall med hjälp av en 5-alfa reduktashämmare som finasterid att se till att du inte förlorar någon mer av ditt hår.

En annan faktor att tänka på är att det transplanterade håret måste komma från ett område i hårbotten där hårsäckarna är immuna mot DHT. Om en hårtransplantation utförs med folliklar som påverkas av DHT, det finns fortfarande en risk för håret så småningom miniatyrisering och faller ut.

Allt som allt kan hår transplantationer har bra resultat. Även konstgjorda hår implantat såsom Biofibrernas kan potentiellt förbättra de estetiska effekterna av manligt håravfall. Men varken kommer att förhindra ytterligare håravfall eller orsaka din befintliga håret att bli mer motståndskraftiga mot DHT.

load...