Aminosyror för hårväxt

11 november 2018

Visst aminosyror aka protein har något att göra med ditt håravfall. Jag menar, mer protein är lösningen på muskeltillväxt och manlighet i allmänhet, eller hur? Det finns inte mycket att en gigantisk biff (och whisky) inte kan lösa.

Skämt åsido, du står inför ett hot mot din attraktionskraft och ungdom. Du känner det och vetenskap har bekräftat det. Du kan låtsas att rycka bort det allt du vill, men att förlora ditt hår är skrämmande. Du är inte ensam. En fjärdedel av amerikanska män har någon håravfall efter ålder 21 och två tredjedelar av 35 år, enligt American Hair Loss Association. Ändå vet vi att du inte vill vara en del av denna klubb.

load...

Listan över skräpvetenskap och Quackery kring lösningar håravfall är lång. Kosttillskott, örter, schampo och huskurer som lovar snabba hårväxt är en dime ett dussin, och du kan slösa bort en massa tid och pengar att testa dem alla ut.

Så, där aminosyror och proteiner passa in? Vi är på väg att bryta ner vetenskapen, men här är de viktigaste hämtställen:

  1. Aminosyror är närvarande och avgörande i nästan alla dina vävnader, inklusive håret.
  2. Chansen att din håravfall orsakas av en aminosyra eller proteinbrist är mycket, mycket små.
  3. Det finns ingen tydlig, övertygande bevis för att aminosyra supplementation eller aktuella lösningar kan förbättra hårväxten hos män.
  4. Få håravfall behandlingar på marknaden faktiskt backas upp av vetenskapligt sund forskning. Finasterid och minoxidil är bland de få.

Vad är aminosyror?

Proteiner är "byggstenar i livet!" Du har hört det förut. Vi alla har. Eftersom liknande högsta biologi klass. Men du kanske inte vet att aminosyror är byggstenarna i proteiner - de är organiska föreningar som utgör de större proteinmolekyler.

load...

"Du kan tänka på ett protein som en sträng av pärlor, där varje pärla är en aminosyra", förklarar Khan Academy. Länkarna hos kedjan: peptidbindningar. Men vi blir för djupt.

Som allt finns det 20 aminosyror som krävs av kroppen. Våra kroppar producera några naturligt. Även om de är viktiga, de så kallade "icke-essentiella" aminosyror. De andra, så kallade ”essentiella” aminosyror måste vi få från vår kost. När kroppen bryter proteiner ner är mindre viktiga och icke-essentiella aminosyror absorberas och gå till jobbet att göra vad de gör bäst.

Så, vad gör de?

Aminosyror spela en roll i många kropps (och cellulära) funktioner: agerar som en energikälla, bryta ner mat, transporterar näringsämnen, avlägsnande av avfall som produceras genom metabolism, reparation och växande kroppsvävnad, medhjälp i immunfunktion, reglerande hormoner, reglering aptit, och så vidare. Bottomline: de är avgörande. Utan dem, människokroppen och alla dess proteiner - inklusive vår hår - skulle vara omöjligt.

load...

När det gäller hårväxt, aminosyror är nödvändiga, men det räcker inte ska skicka ut nya tillskott.

Aminosyror och håret

Till skillnad från fallet i huden, närvaron och rollen av naturligt förekommande fria aminosyror i håret axlar är ännu inte kända. Ja, som med de flesta vetenskap, vad vi inte vet om aminosyror och håravfall långt uppväger det vi gör.

Liksom resten av kroppen är håret laddad med aminosyror. Där är de som finns naturligt i form av keratin, vilken typ av protein håret är gjord av. Men aminosyror skapas också som ett resultat av proteinnedbrytning som orsakas av miljöskador, till exempel, inte bara förekommer i keratin när håret lämnar hårbotten. Dessutom finns det flera saker som kan förändra den kemiska sammansättningen av håret, dina hårsäckar och din förmåga att växa hår. Aging, väder skada, kemisk bearbetning, genetik och näringsbrist kan påverka aminosyrakoncentrationen i existerande hår enbart.

Eftersom det finns så många faktorer som spelar in, är lösningen på håravfall inte så enkelt som, utarmar solen arginin (en aminosyra) i håret, så ta en arginin tillägg! Många webbplatser och ormolja krämare skulle älska att övertyga dig annars, men eftersom de säljer lösningar backas upp av förenklade uttalanden precis som detta. Om det bara var så enkelt.

Läs också:

I själva verket, forskning som definitivt binder behandlingar att lösa problemet med håravfall - eller till och med hjälpa oss lite - saknas totalt. En stor del av befintlig forskning har bedrivits endast kvinnor, kanske för att håravfall i rättvisare kön är ovanligare. Visst, vi är alla människor, men våra olikheter är långt mer än byxor djup.

Det finns konkreta bevis på att biotin, aktuell minoxidil och finasterid kan vara effektiva, men när det gäller de flesta kosttillskott och kosmetiska tillämpningar, existerar inte samma tydliga bevis.

Forskningen: näring

Cystein, en aminosyra, utgör ungefär en fjärdedel av keratin - nyckeln protein som gör upp varje sträng av det som är kvar av ditt hår. Det är också användbart för att skydda håret och hårroten från oxidativ stress. Några små studier har kopplat cystein tillskott till positiva resultat:

Lysin är en annan aminosyra som finns i håret, som krävs för produktionen av kollagen (ett protein!), Och förekommer i hårrötterna. Om du har gjort någon mängd forskning om aminosyror och håravfall, det finns en chans att du har hört talas om lysin, till stor del på grund av denna forskning:

Forskningen: aktuella tillämpningar

Forskare, ofta finansieras av den kosmetiska industrin, har tillbringat en hel del tid och energi att titta på effekterna av proteiner appliceras direkt på håret. Eftersom kemiska reaktioner, som de som sker i solen eller när du färga håret, kan tömma proteiner och aminosyror i håret, har forskningen i hög grad inriktad på effekterna av hårvårdsprodukter på håret hälsa och styrka, inte håravfall eller tillväxt.

Till exempel i 2005, en studie i Journal of American Academy of Dermatology, sade att 6 olika aminosyror kan förloras under hår "vittring", men att en del av dessa aminosyror kan återinföras till håret. Kosmetiska tillämpningar innehåller aminosyror, sade forskarna, ”hade en direkt effekt på styrkan i håret”.

Men om ditt håravfall orsakas av skador från färgning, värme styling, miljön eller andra yttre faktorer, är det osannolikt detta befintlig forskning gäller dig.

Poängen

I sällsynta fall kan håravfall och förlust orsakas av proteinbrist och undernäring. I den moderna västvärlden, är det högst osannolikt att detta är vad som finns bakom skallighet - även om du är på trendiga vegan tåget. Proteinbrist i USA är "mycket sällsynt och orsakas av inte tillräckligt med mat i allmänhet, inte bara en brist på animaliska proteinet. På extremt liten risk brist var orsaken till skallighet, ökade dock kost protein skulle vara den vanligaste förnuft lösning, inte aminosyra supplementation eller topiska proteinlösningar.

Som forskare uttryckte det:

Även försök med aminosyror och proteintillskott har publicerats, de formuleras med en mängd olika näringsämnen, och därför är det oklart vilken roll, om någon, spelas av aminosyra och proteintillskott i frånvaro av kända brist.

load...