Allt du behöver veta om hårväxtprocessen och regrowing hår

10 november 2018

Det finns mycket mer att hårväxt än många tror. Hårväxt process sker i en cykel, med hårsäckarna går igenom fyra olika stadier när de växer, regrediera, vila och kasta under loppet av flera år.

Förstå hårväxt är en viktig del av att lära sig mer om varför håret tunnar och faller ut. Det är också användbar kunskap för förnybara håret och hjälper dig att behålla så mycket hår som möjligt över tiden.

I den här guiden kommer vi att förklara hela hårväxt processen, från växande fas ända fram till utsöndring och förnybara hår. Vi kommer också att förklara hur förstå hårväxt process kan hjälpa dig att bekämpa och motverka effekterna av håravfall.

load...

De fyra stegen i hårväxt

Håret tillväxtprocessen (eller hårväxt cykel, eftersom det är ofta kallas i medicinsk litteratur) har fyra olika stadier:

Var och en av dessa steg varar en annan tid, vilket innebär att håret kan växa i många år innan det kommer in i catagen, telogen och exogen faser. Nedan har vi förklarat varje hårstrå tillväxtfas mer i detalj för att hjälpa dig att bättre förstå hårväxt processen.

load...

Den anagena (växande) fas

Under den anagena fasen är håret aktivt och kontinuerligt växer. Denna fas av hårväxt process varar vanligtvis tre till fem år, även om vissa människor har anagena faser av upp till sju år.

Eftersom håret växer kontinuerligt under anagen fas, längden på denna fas av hårväxt cykel bestämmer den maximala längden på ditt hår. För de flesta människor är detta 18 till 30 inches.

Den katagena (regression / övergång) fas

Efter varje hårsäck bordar sin anagen fas, går den in i katagena, eller regression fas. En hårsäck i katagena fasen kommer att krympa något i storlek och lossa från huden, börjar sin process för att falla ut.

Även om håret i denna fas "lossnar" från huden, oftast inte faller ut förrän långt senare, oftast när det nya håret ”skjuter” ut från hårbotten.

Telogen (vila) fas

Efter en hårsäck går in i katagena fasen och lossnar från hårbotten, går det en viloperiod kallas telogen fas. Denna fas varar vanligtvis tre till fem månader innan ett hår är "skjuts" genom tillväxt av nya hår.

load...

De flesta människor har cirka 10 till 20% av sitt hår i telogen fas som helst. Ibland, när en person är stressad eller fysiskt sjuk, kan andra hygienkrav orsaka mer hårsäckar än normalt att gå in i telogen fas, vilket resulterar i tillfällig håravfall.

Den exogen (shedding) fas

När det nya håret har vuxit, går den gamla hår exogen fas. Under denna fas, den gamla håret helt lossnar från hårbotten och faller ut, vanligtvis när du använder en kam, borste eller tvätta håret i duschen.

Det är normalt för cirka 50 till 150 hårstrån att gå in i denna fas och faller ut på en daglig basis, vilket innebär att det finns ingen anledning till panik om du märker några hårstrån på din kam eller borste efter styling håret.

Som det nya håret växer, ersätter det gamla håret och fullföljer hårväxt cykeln, vilket ger dig ersättnings hår för alla hårstrån förlorade under catagen, telogen och exogen faserna i tillväxtprocessen.

Förstå hårväxt process

Precis som andra viktiga processer i kroppen, kan hårväxt processen avbrytas och påverkas av yttre faktorer som stress, undernäring och sjukdom.

Till exempel, kan en brist på protein orsaka hår för att ange den telogena fasen förtid, vilket resulterar i överdriven uttunning och håravfall. Djurstudier visar också att stress kan hämma hårtillväxt genom att orsaka hår att komma in i katagena fasen förtid.

Läs också:

Eftersom processen att kasta hår tar flera månader (kom ihåg, telogen fas är en 3-5 månaders process för de flesta människor), förändringar i din kost eller stress kan leda till håravfall som inte ske förrän månader senare när håret kommer in i exogen fasen.

Detta innebär att om du plötsligt börjar känna stressad eller sluta få tillräckligt med vitaminer eller mineraler, kan det ta månader att märka en skillnad i ditt hår.

Som alltid är det bästa sättet att förhindra denna typ av skador på håret är att äta en hälsosam kost och konsumera de viktiga vitaminer och mineraler för friska, tjockt och starkt hår.

Manligt håravfall och hårväxt process

Manlig skallighet påverkar hårväxten processen genom att göra effekterna av katagena, eller regressiv, fasen mer allvarliga.

DHT, den androgena hormon som orsakar manligt håravfall, stimulerar TGF-β1, TGF-β2, DKK1 och interleukin-6, som alla har en effekt på miniatyrisering av hårsäckarna. Med tiden resulterar detta i hårsäckarna krymper och slutligen misslyckas med att producera hårväxt.

Inte alla hårsäckar är känsliga för effekterna av DHT. Merparten av tiden, miniatyrisering del av hårväxt process påverkar hårsäckarna runt hårfästet eller kronan först, innan du börjar påverka andra hårsäckar som är känsliga för DHT.

Hur man återföds ständigt hår

Det finns flera sätt att återföds ständigt hår. Det mest effektiva sättet att återföds ständigt håret beror på hur du förlorat det, oavsett om orsaken är din kost, stress eller androgener.

Om ditt håravfall orsakas av stress, är det bästa sättet att motverka effekterna och återföds ständigt håret för att ta bort källan till stress från ditt liv. För svår stress, det är alltid en bra idé att tala med en läkare och lära sig mer om de bästa lösningarna.

Om ditt håravfall orsakas av en näringsbrist, är det bästa sättet att återföds ständigt håret för att göra ändringar i din kost och tillskott regim. Återigen, det är alltid en bra idé att tala med en läkare för ett expertutlåtande.

Om ditt håravfall är ett resultat av manligt håravfall, det bästa sättet att börja förnybara del av hår du har förlorat är genom att blockera dihydrotestosteron (eller DHT), som är den grundläggande orsaken till manligt håravfall.

Du kan även använda topiska sprayer och gelprodukter såsom minoxidil, vilket förkortar telogen fas och orsakar gamla hårstrån att kasta och ersättas av färska, nya hår i den anagena fasen.

Det är viktigt att veta att du bara kan växa tillbaka från områden där hårsäckarna är fortfarande aktiva, friska och kan producera nya hårstrån. Om du har förlorat hår i ett område under flera år, det finns inte mycket chans att det förnybara även med en full dos av finasterid och daglig minoxidil användning.

Det finns heller ingen garanti för att någon av de hår du har förlorat till följd av manligt håravfall kommer återföds ständigt, även i områden där det är först på senare tid börjat tunna. Det är bäst att tänka på återväxt som en bonus, inte som en förutsägbar effekt av att använda finasterid och minoxidil.

Förstå hårväxt

Ju bättre du förstår hårväxt processen desto lättare är det att skilja mellan vanliga exogen spridande och håravfall.

Detta kan hjälpa dig agera snabbare om du märker håret börjar tunna. Det kan också spara en hel del stress om du märker sprider men inser att det är bara det naturliga resultatet av din folliklar in i slutfasen av tillväxtcykeln.

För det mesta är det bäst att inte panik om hårets tillväxt eller manligt håravfall. Istället tar ett motiverat inställning till ditt hår och förhållningssätt håravfall som ett val genom att vidta åtgärder för att begränsa din framtida håravfall och behålla så mycket av håret som möjligt.

load...