10 slumpmässiga dagliga saker som gör att ditt hår faller ut

11 november 2018

Du kan ha mer än bara en dålig hår dag.

Du förlorar omkring 50 till 100 hårstrån från hårbotten varje dag.

Varje dag förlorar du cirka 50 till 100 hårstrån från hårbotten. Oroa dig inte, nya hår växa igen.

Det är en del av håret programmerade livscykel, som består av tre faser: tillväxtfasen, den sprider fas och vilofas.

load...

Men när överdriven håravfall eller uttunning av hårbotten börjar att hända, är det för att denna cykel har stört eller på grund hårsäcken har förstörts och ersatts av ärrvävnad. Som ett resultat kan gradvis gallring, vikande hårfäste, kala fläckar och fullständig skallighet förekomma.

Håravfall tillskrivs många olika orsaker, allt från gemensamma för inte så vanligt. Det drabbar fler män än kvinnor, men den senare är fortfarande känsliga för det.

Här är 10 orsaker som kan utlösa negativa håravfall hos kvinnor.

1. Extrem stress

Enligt hudläkare Marc Glashofer, kan uppleva en mycket stressande händelse, såsom en fysisk skada eller svår ångest orsaka chock för hårcykeln, driver mer hår in i den shedding fasen. Även färre hårsäckar finns att växa nytt hår under växtfasen. Detta kan utlösa telogen effluvium, en typ av håravfall som ser så många som 70% av hårbotten hårstrån som skjul, vanligtvis i nävar. Det blir märkbar omkring två till sex månader efter chocken inträffar.

load...

Lyckligtvis börjar kroppen att gå tillbaka till det normala när stressen är över, som sedan kommer att rivstarta hårets tillväxtcykel. Det är viktigt att vårda din fysiska och psykiska hälsa, så att håret cykel kan fortsätta obehindrat. Ta del i vanliga träningsprogram eller inlärningsavslappningstekniker som meditation är bland några av de åtgärder du kan vidta för att upprätthålla din man.

2. Ärftlig

Om håravfall körs i familjen, är chansen att du kan vara benägen att det också.

Ärftligt håravfall eller kvinno håravfall (FPHL) orsakar gallring på alla områden i hårbotten, inklusive breddning av din avsked. Detta leder till ökad diffus håravfall eller en minskning av håret volym, eller bådadera. Det är den vanligaste formen av håravfall och drabbar 40% av kvinnorna med 50 års ålder.

American Academy of Dermatology säger att FPHL är ärftlig, vilket innebär att du ärver gener från någon av föräldrarna eller båda. Det finns dock flera gener som bidrar till FPHL, gener som ännu inte etablerat som orsak. Faktorer kopplade till hormoner spelar också en viktig roll, så FPHL kan också uppstå efter klimakteriet eller graviditet.

load...

Minoxidil är den föredragna medicineringen ska användas för att behandla FPHL, eftersom du enkelt kan tillämpa den på din torr hårbotten.

3. Brist på näringsämnen

Ibland håravfall handlar om vad du äter - eller snarare, vad du inte äter.

Liksom cellerna i våra kroppar, frodas hår på en kost rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Utan dessa nödvändiga näringsämnen, kommer håret att känna de skadliga effekterna.

En brist på vitamin C - som stöd i syntesen av kollagen, en strukturell fiber som hårsäckar behövs för tillväxt - kan göra håret torrt och sprött. Protein befogenheter tillväxt hårcellerna, men frånvaron av det resulterar i mindre ny hårväxt. Iron hjälper röda blodkroppar att transportera syre; när dina järnnivåer är låga, du blir anemisk och dina celler kämpar för att funktion, vilket gör att du förlorar ditt hår.

Zink är viktigt för vävnad tillväxt och reparation, plus det håller olja körtlar runt hårsäckarna i gott skick. Men om din zinkintag är låg, kommer du att uppleva långsam hårväxt och mjäll förutom håravfall.

För att förhindra att håret från att svälta ut, börja äta livsmedel som innehåller dessa viktiga näringsämnen. Apelsiner, mango, blomkål och tomater innehåller C-vitamin, medan protein kan hittas i kött, ägg, fisk, yoghurt och bönor. Fullkornsprodukter och mörkgröna bladgrönsaker är bra för att ge dig med järn, plus att du kommer att behöva zinkrika livsmedel som nötter, kikärter och sötpotatis.

4. Viktminskning och krasch kostvanor

En plötslig eller överdriven viktminskning kan leda till gallring och håravfall. Liknande stressinducerad håravfall, kan drastisk viktminskning vara en chock i systemet, vilket kan utlösa telogen effluvium.

Stress från bantning kan orsaka mer hår än vanligt att falla ut under avgivande fasen. Vitamin eller mineralbrist är också viktiga faktorer. Vanligtvis kommer du att se håravfall tre till sex månader efter att du har gått ner i vikt, och sedan håret cykeln kommer att börja korrigera sig själv.

För att förhindra håravfall när förlora vikt, se till att införliva kött, ägg, fullkorn, frukt och grönsaker i din kost. De är rika på protein, järn, vitamin A och C, och zink, som alla är viktiga komponenter för hårväxt.

Läs också:

5. Åldrande

När du når 40, kan det hända att håret inte är så hopp och full som det brukade vara. När vi blir äldre, våra kroppar börjar förlora förmågan att förnya och regenerera celler snabbt. Detta resulterar i håravfall, håravfall och grånande.

Forskning pekar också på klimakteriet som en orsak till håravfall som kroppen genomgår hormonella förändringar under denna process. En minskning av hormoner som östrogen och progesteron, som bidrar till att växa och behålla håret leder till långsam hårväxt och gallring. Detta föranleder ökad produktion av androgener, en grupp av manliga hormoner. Androgener krympa hårsäckar, vilket resulterar i håravfall på huvudet.

Att äta en balanserad kost med magert protein, vitaminer och mineraler är ett sätt att ta itu med håravfall. Om ditt hår är på den torra sidan, överväga att använda fuktgivande produkter som innehåller arganolja eller hasselnötsolja för att ge det näring.

6. Förlossning

Under graviditeten i sig, kommer din östrogennivåer har ökat, vilket innebär att ditt hår kvar i växande fas. Så bli inte förvånad om ditt hår ser ut och känns fylligare.

Men sker håravfall cirka tre månader efter leveransen. Det beror på dina hormoner återvänder till sina normala nivåer, vilket gör att håret cykeln för att fortsätta. Få inte panik om håret plötsligt börjar falla ut alla på en gång - ditt hår kommer att återhämta sig inom sex till tolv månader som dina folliklar börjar att föryngra sig.

För att minska håravfall efter graviditet, komplettera din kost med frukt och grönsaker rika på vitaminer B, C och E och zink för att främja hårväxt.

7. Overstyling

Med tiden kan håret börjar falla ut på grund av den stress som orsakas av kraftig över styling och hår behandlingar.

Traction alopeci, eller gradvis håravfall, orsakas av frisyrer som drar håret tight. Flätor, rastaflätor, gris-svansar och väver, samt hot-olja behandlingar och kemiska relaxers lägger håret under konstant belastning, vilket kan påverka hårsäckarna till den grad att dessa hårstrån aldrig kan växa tillbaka.

Tänk på att bära ditt hår, ändra din frisyr varannan vecka (alternerande mellan löst hår och flätor, till exempel) eller undvika kemiskt behandla håret om du använder vävar eller flätor.

Hårbotten massage är bra för effektiv hår återväxt: olivolja, ricinolja och oraffinerad kokosolja gör för fantastiska massagemedel.

8. Läkemedel

Vissa mediciner kan vara anledningen till att du upplever håravfall. De är giftiga för hårsäckarna och skadan leder till en störning i håret cykeln.

Antikoagulantia (blodförtunnande medel som hjälper till att bekämpa blodproppar) är den vanligaste håravfall framkallande läkemedel och kan utlösa telogen effluvium. Blodtrycks droger som betablockerare, gikt mediciner som Allopurinol och exceptionellt stora doser av vitamin A kan också orsaka håret att falla ut. Lyckligtvis är denna typ av håravfall tillfälligt.

Tala med din läkare för att ta reda på vilka av dina mediciner kan orsaka ditt håravfall. Talar också med din läkare om kanske förskrivs ett annat läkemedel, sänka din nuvarande dosering eller rekommendera en livskraftig behandling som kommer att hjälpa till att minimera din håravfall.

9. Hög energi idrott

Under högintensiv träning eller sport, muskler förbrukar en stor mängd energi, tömning av resten av kroppen av energi, inklusive håret, säger Dr Adolf Klenk, ett hår expert. Detta orsakar håret att lida och kan resultera i håravfall.

Andra faktorer är att använda steroider för att öka din fysiska prestation och en brist på ordentlig hårvård, såsom att låta svett bygga upp i håret flera dagar i sträck. Äta näringsrika livsmedel kommer att ge din kropp med de komponenter som behövs för att främja hårväxt.

Dessutom kan koffein baserade schampo som innehåller taurin och särskilda mikronäringsämnen, inklusive biotin, zink, magnesium och kalcium också bidra till att stimulera håret att växa.

10. Trichotillomani (hår-dra)

Trichotillomani är en psykisk störning som gör att folk tvångs dra ut sitt hår från deras hårbotten, ögonbryn eller andra områden av sina kroppar. Det förekommer oftare hos kvinnor, och det uppskattas att 1-2% av vuxna och ungdomar lider av det.

Den upprepade dra håret kan skada dina hårsäckar, vilket resulterar i kala fläckar och nära permanent håravfall. Det kan också vara mycket smärtsamt, eftersom det kan störa din sociala och arbets funktion.

Även behandling av trichotillomania är begränsad, det finns olika typer av behandling som finns tillgänglig. Vane återföring utbildning gör det möjligt att känna igen när du kommer att dra håret och hur man ersätta andra beteenden istället, till exempel knyta händerna för att hjälpa till att stoppa lust att röra håret. Din läkare kan också rekommendera att använda ett antidepressivt läkemedel som Clomipramine att hjälpa till att kontrollera symptomen.

load...